Článek přečtěte do 6 min.

Vzhledem k tomu, že letos v říjnu uznáváme měsíc zvyšování povědomí o kybernetické bezpečnosti, je to ideální příležitost k přehodnocení toho, jak zabezpečujeme aplikace v dnešním rychle se vyvíjejícím technologickém prostředí. S nárůstem vzdálené práce, cloudových aplikací a platforem SaaS se útočné plochy dramaticky rozšířily. V reakci na to představujeme koncept Zero Trust Application Delivery and Protection (ZTADP) – přístup, který integruje principy nulové důvěry se špičkovými technologiemi Citrix pro ochranu vlastních i moderních aplikací.

V tomto článku prozkoumáme, jak jedinečné schopnosti Citrixu umožňují správcům IT bezpečně dodávat aplikace – ať už jsou vytvořené na zakázku nebo založené na moderním SaaS – kdekoli a na jakémkoli zařízení. Probereme také, jak Citrix nabízí bezkonkurenční flexibilitu zabezpečením všech typů aplikací v hybridním IT prostředí.

Co je doručování a ochrana aplikací Zero Trust?

Zero Trust Application Delivery and Protection (ZTADP) je přístup navržený k zabezpečení všech aspektů přístupu k aplikacím a jejich doručování na základě principu „nikdy nedůvěřuj, vždy ověřuj“. Tento přístup nepřetržitě ověřuje každého uživatele, zařízení a relaci a vynucuje přístup s nejmenšími oprávněními, aby se minimalizovalo riziko hrozeb.

ZTADP zabezpečuje všechny typy aplikací – ať už vlastní, cloudové nebo SaaS – tím, že je dodává prostřednictvím zabezpečených kanálů, monitoruje aktivity uživatelů a zabraňuje neoprávněnému přístupu. Díky ZTADP jsou aplikace chráněny v každé fázi, což zajišťuje, že každá interakce je bezpečná, od přístupu až po doručení.

Zabezpečení vlastních aplikací pomocí virtuálních aplikací a desktopů Citrix

Pro mnoho podniků zůstávají vlastní aplikace nezbytné pro každodenní provoz. Patří mezi ně starší systémy nebo proprietární nástroje speciálně upravené tak, aby splňovaly jedinečné obchodní potřeby. Tyto aplikace však často nebyly vytvořeny s ohledem na moderní bezpečnostní požadavky. Zde vstupuje do hry Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD), která organizacím umožňuje virtualizovat a bezpečně dodávat vlastní aplikace bez nutnosti přepisování nebo nahrazování, a zároveň zlepšuje monitorování pomocí technologií a nástrojů pro sledování, jako je UberAgent.

Běžné příklady vlastních aplikací:

  • Systémy ERP (např. SAP, Oracle E-Business Suite): Mnoho organizací má ve svých systémech ERP vlastní pracovní postupy a konfigurace, které jsou klíčové pro řízení dodavatelských řetězců, zásob nebo financí.
  • Zdravotnické aplikace (např. vlastní systémy EHR/EMR): Nemocnice a poskytovatelé zdravotní péče často spoléhají na vlastní systémy elektronických zdravotních záznamů (EHR), které ukládají citlivá data pacientů, a proto je bezpečnost prvořadá.
  • Výrobní řídicí systémy: Výrobní společnosti často používají vlastní aplikace k řízení strojů, řízení výrobních linek nebo sledování operací. Tyto aplikace obvykle běží na starších systémech, které vyžadují bezpečný vzdálený přístup.
  • Bankovní software: Banky a finanční instituce používají vlastní základní bankovní aplikace, které jsou ústřední pro správu transakcí, záznamy klientů a dodržování předpisů.
  • Vládní/právní aplikace: Vlastní software používaný pro správu případů, plánování soudů nebo dodržování předpisů ve vládních agenturách, který musí splňovat přísné požadavky na bezpečnost a soukromí.

Jak Citrix zabezpečuje vlastní aplikace:

  1. Izolace a virtualizace: Citrix virtualizuje tyto kritické vlastní aplikace a poskytuje je prostřednictvím zabezpečeného izolovaného prostředí. Aplikace běží na zabezpečeném serveru a je přístupná prostřednictvím šifrovaných kanálů, což snižuje riziko kompromitace koncového bodu.
  2. Centralizovaná správa: S Citrixem jsou vlastní aplikace centrálně spravovány, což usnadňuje aplikaci bezpečnostních záplat, aktualizací a konfigurací. Tím je zajištěno, že osvědčené bezpečnostní postupy jsou konzistentně uplatňovány v celém podniku, bez ohledu na to, kde se k aplikaci přistupuje.
  3. Granular Access Control: Integrací technologií Citrix pro řízení přístupu mohou administrátoři vynutit přístup na základě rolí a aplikovat kontextové bezpečnostní zásady založené na faktorech, jako je soulad zařízení a chování uživatelů. Například pouze autorizovaní zdravotničtí pracovníci mají přístup k záznamům pacientů ve vlastních systémech EHR na základě jejich role a stavu zabezpečení zařízení.
  4. Ochrana dat: Data z vlastních aplikací, jako jsou systémy ERP, bankovní platformy nebo zdravotnické systémy, se zpracovávají a ukládají na zabezpečených serverech, což zajišťuje, že citlivé informace zůstanou chráněny, i když je zařízení koncového uživatele ohroženo.

Vylepšení zabezpečení pomocí pozorovatelnosti a UberAgent:

Technologie pozorovatelnosti Citrixu poskytují přehled o tom, jak jsou aplikace používány, a nabízejí hluboký přehled o výkonu aplikací, stavu zabezpečení a chování uživatelů. V kombinaci s UberAgentem poskytují tyto nástroje podrobné informace o tom, jak se přistupují a používají vlastní aplikace, což umožňuje správcům IT:

  • Monitorujte metriky výkonu: Sledujte využití zdrojů, odezvu aplikací a aktivitu uživatelů a zajistěte, aby vlastní aplikace fungovaly optimálně.
  • Identifikujte potenciální bezpečnostní hrozby: Detekujte anomálie v chování uživatelů nebo vzorcích přístupu, které mohou naznačovat narušení zabezpečení, a reagujte dříve, než útok eskaluje.
  • Optimalizace alokace zdrojů: Monitorováním zdrojů spotřebovávaných konkrétními aplikacemi mohou IT týmy efektivněji optimalizovat výkon a odstraňovat problémy.
  • Zlepšete viditelnost koncového boduUberAgent nabízí v reálném čase přehled o stavu koncového bodu, vzorcích používání a výkonu aplikací a zajišťuje, že zařízení přistupující k vlastním aplikacím jsou v souladu s bezpečnostními zásadami a standardy.

Poskytováním vlastních aplikací prostřednictvím virtuálních aplikací a desktopů Citrix a využitím nástrojů pro sledování a UberAgent mohou organizace nejen prodloužit životnost kritických systémů, ale také získat v reálném čase přehled o výkonu, zabezpečení a využití těchto aplikací.

Začlenění pozorovatelnosti a UberAgent pomáhá správcům IT a bezpečnostním týmům monitorovat a zabezpečovat vlastní aplikace v reálném čase, což zajišťuje jejich bezpečný a efektivní provoz v různých prostředích. Tato kombinace technologií umožňuje organizacím udržet si náskok před potenciálními problémy a zároveň chránit své vlastní aplikace před moderními hrozbami.

Poskytování moderních aplikací s přístupem k síti Zero Trust a podnikovým prohlížečem 

Zatímco vlastní aplikace se stále používají, dnešní podnikové prostředí se stále více točí kolem cloudových a SaaS aplikací. Tyto aplikace jsou vysoce dostupné, flexibilní a podporují vzdálená pracovní prostředí – ale také představují významná bezpečnostní rizika, jako jsou útoky založené na SaaS SSO a neoprávněný přístup k datům.

Citrix Secure Private Access a Citrix Enterprise Browser jsou navrženy tak, aby chránily moderní aplikace poskytováním rámce nulové důvěryhodnosti, který vynucuje přísné kontroly přístupu, monitorování relací a ochranu dat.

Citrix SPA: Posílení zabezpečení aplikací pomocí nulové důvěry a kontextového řízení přístupu

  • Kontextová kontrola přístupu: Citrix Secure Private Access zajišťuje, že každý uživatel a zařízení jsou před udělením přístupu k aplikacím průběžně ověřováni. Dělá to tak, že využívá kontextové informace, jako je chování uživatele, stav zařízení a poloha.
  • Zero Trust Network Access (ZTNA): Na rozdíl od tradičních VPN, které poskytují široký přístup k síti, Citrix Secure Private Access poskytuje přístup k síti Zero Trust (ZTNA). To znamená, že uživatelé mohou přistupovat pouze ke konkrétním aplikacím, které jsou oprávněni používat, čímž se minimalizuje riziko bočního pohybu v případě ohrožení přihlašovacích údajů uživatele.
  • Ochrana proti útokům založeným na SaaS SSO: Citrix Secure Private Access chrání proti běžným útokům založeným na SaaS SSO, jako je phishing a credential stuffing, vynucováním vícefaktorové autentizace (MFA a neustálým ověřováním zabezpečení relace. Pokud je detekován anomální pokus o přihlášení, lze přístup v reálném čase zrušit.

Citrix Enterprise Browser: Izolace aplikací SaaS pro vylepšené zabezpečení

  • Secure Browser Isolation: Citrix Enterprise Browser vytváří bezpečné, izolované prostředí, kde uživatelé mohou přistupovat k aplikacím SaaS. Tato izolace brání malwaru v šíření mimo prohlížeč a zajišťuje, že aplikace SaaS jsou chráněny před hrozbami z prohlížeče.
  • Podrobná kontrola: Správci mohou přesně řídit, co mohou uživatelé v prohlížeči dělat, jako je omezení stahování, nahrávání souborů nebo funkce kopírování a vkládání. To pomáhá chránit před exfiltrací dat a vnitřními hrozbami.
  • Monitorování a hlášení v reálném čase: Citrix Enterprise Browser monitoruje uživatelské relace a poskytuje podrobné zprávy o aktivitě, což správcům umožňuje rychle detekovat a reagovat na podezřelé chování.

Citrix: Jediné řešení, které zajišťuje zakázkové i moderní aplikace

V dnešních hybridních podnicích provozují podniky směs vlastních a moderních aplikací, a to jak na místě, tak v cloudu. Citrix je jedinečný ve své schopnosti nabídnout kompletní řešení, které zabezpečuje zakázkové i moderní aplikace na jediné jednotné platformě.

Zde je důvod, proč Citrix vyniká:

  1. Zabezpečení vlastních aplikací: Díky virtuálním aplikacím a desktopům Citrix jsou vlastní aplikace virtualizovány a bezpečně dodávány do jakéhokoli zařízení, což zajišťuje, že zůstanou chráněny v moderním prostředí IT.
  2. Zabezpečení aplikací SaaS: Prostřednictvím Citrix Secure Private Access a Citrix Enterprise Browser zajišťuje Citrix přístup k moderním SaaS aplikacím a cloudovým službám, přičemž na každou interakci aplikuje principy nulové důvěry.
  3. Flexibilní nasazení: Ať už jsou vaše aplikace hostovány lokálně, v cloudu nebo dodávány jako SaaS, Citrix poskytuje nástroje k jejich zabezpečení. Tato flexibilita vám umožňuje přizpůsobit se vývoji vašeho podnikání a zajistit, že zabezpečení zůstane silné ve všech prostředích.
  4. Unified Security Framework: Citrix poskytuje jednotnou platformu pro vynucování bezpečnostních politik, řízení přístupu a monitorování napříč všemi aplikacemi, čímž snižuje složitost a zlepšuje celkovou bezpečnostní pozici podniku.

Řešení moderních bezpečnostních požadavků pomocí pozorovatelnosti a analýzy

Bezpečnostní řešení Citrixu jsou podporována technologiemi pozorovatelnosti, které poskytují přehled o výkonu a zabezpečení aplikací v reálném čase.

Například:

  • Analytika v reálném čase: Citrix nabízí možnosti monitorování a hlášení, které správcům umožňují detekovat anomálie, zkoumat bezpečnostní události a rychle reagovat na hrozby.
  • Statistiky chování: Díky pokročilé analýze chování uživatelů a entit (UEBA) pomáhá Citrix odhalovat abnormální vzorce chování a poskytuje včasné indikátory potenciálních narušení nebo vnitřních hrozeb.
  • Pozorovatelnost koncových bodů: Technologie poskytují přehled o uživatelských zařízeních, včetně spotřeby zdrojů, výkonu a souladu se zabezpečením, čímž zajišťují, že koncové body zůstanou bezpečné.

Tyto poznatky umožňují podnikům nepřetržitě monitorovat své bezpečnostní prostředí a zajistit, aby byly moderní aplikace a vlastní aplikace chráněny před novými hrozbami.

Přijměte opatření letos v říjnu: Implementujte poskytování a ochranu aplikací s nulovou důvěryhodností 

Vzhledem k tomu, že uznáváme Měsíc povědomí o kybernetické bezpečnosti, je nyní čas zaujmout proaktivní přístup k zabezpečení jakéhokoli druhu aplikace. Přijetím doručování aplikací a ochrany s nulovou důvěrou v Citrix může vaše organizace zajistit, že aplikace zůstanou bezpečné, bez ohledu na to, kde jsou hostovány nebo jak se k nim přistupuje.

Začněte:

  • Nasazení virtuálních aplikací a desktopů Citrix pro bezpečné poskytování vlastních, webových a SaaS aplikací.
  • Implementace Citrix Secure Private Access pro zajištění nulové důvěryhodnosti pro cloudové i místní aplikace.
  • Využití Citrix Enterprise Browser k zabezpečení přístupu k moderním aplikacím SaaS s izolací prohlížeče a granulárními ovládacími prvky.

Zjistěte více o možnostech použití v oblasti zabezpečení, jako je ochrana citlivých obchodních informací, poskytování kriticky důležitých aplikací a výkon a zabezpečení aplikací. Zjistěte, jak vám Citrix může pomoci zlepšit zabezpečení IT. Pro podrobnější informace nás neváhejte kontaktovat.

Zdroj: Citrix