Článek přečtěte do 4 min.

Vaše síť je nedílnou součástí fungování vaší organizace, a proto je důležité síť monitorovat. Řešení pro monitorování sítě sledují vaše IT prostředí a zasílají vám upozornění, pokud něco nefunguje. Výsledkem je, že získáte větší kontrolu nad technologií vaší organizace a také cenné informace, které vám pomohou rychle jednat, pokud se něco pokazí. V tomto článku si zopakujeme základy počítačových sítí a poté se podrobněji zaměříme na monitorování vaší sítě.

Co je to síť?

Všechny organizace spoléhají na technologii a v dnešním světě se technologie stále více propojují. Síť je skupina vzájemně propojených technologií, jako jsou počítače, uzly a tiskárny, které sdílejí informace, vyměňují si soubory nebo spolu komunikují. Vaše síť může mimo jiné zahrnovat součásti, jako jsou servery, modemy, směrovače, přepínače, počítače, tablety a všechny kabely nebo zástrčky, které je propojují. Kromě fyzických zařízení mají organizace ke správě také poskytovatele internetových služeb a místní a cloudové aplikace. V závislosti na velikosti vaší organizace může vaše síť pokrývat jedno nebo více míst.

Tyto sítě se mohou rychle stát velkými, složitými a obtížně udržovatelnými, což je místo, kde přichází na řadu monitorování sítě.

Co je monitorování sítě?

Monitorování sítě je proces, který shromažďuje data ze široké škály zařízení, jako jsou přepínače, směrovače a firewally, stejně jako různé služby a poté prezentuje shromážděné informace způsobem, který je užitečný pro správce sítě.

Nástroj pro hromadné úpravy Nagios XI poskytuje uživatelům možnost provést mnoho změn v krátkém čase.

Existuje nespočet scénářů, kdy je monitorování sítě užitečné a dokonce kritické pro obchodní operace. Představte si, že jste na obědě se svými spolupracovníky a ve vaší serverové místnosti vypadne proud, což ovlivní schopnost vašich spolupracovníků dělat svou práci. Když se vrátíte do kanceláře, zjistíte, že probíhá katastrofa a rozzlobený šéf se diví, jak jste to mohli dopustit. Bez systému monitorování sítě pak musíte ztrácet čas kontrolou každého bodu připojení a vrtěním drátů, abyste snad našli problém.

Proč byste měli monitorovat svou síť

Většina systémových administrátorů musí žonglovat s mnoha povinnostmi a bez ohledu na velikost jejich sítí je jejich monitorování bez softwaru časově náročné a neúplné a může vést k nákladným katastrofám, kterým by se dalo snadno předejít. Pomocí přizpůsobitelného softwaru je monitorování sítě realistickým úkolem pro zaneprázdněné lidi, protože sestavuje nejdůležitější informace způsobem, který je snadno přístupný a srozumitelný.

Nástroj pro hromadné úpravy Nagios XI poskytuje uživatelům možnost provést mnoho změn v krátkém čase.

Pro efektivní údržbu IT prostředí může administrátor nebo tým proaktivně sledovat informace a provádět změny podle potřeby. Většina softwaru pro monitorování sítě vám umožňuje nastavit prahové hodnoty, takže můžete být automaticky upozorněni, když pravděpodobně nastane problém na základě vámi nastavených prahových hodnot nebo pokud se problém aktivně vyskytuje. Ruční shromažďování těchto informací by zabralo mnoho pracovních hodin a neposkytlo by kontext potřebný k účinné diagnostice a prevenci problémů. Pomocí softwaru pro monitorování sítě mohou správci rychle vidět data, která potřebují, v reálném čase a získat cenné informace.

Co lze monitorovat?

Nyní, když jsme si prošli, co je monitorování sítě, možná se ptáte sami sebe, co můžete monitorovat. Každé IT prostředí může vyžadovat sledování různých dat a flexibilní softwarová řešení mohou monitorovat téměř cokoli. Mezi běžné příklady patří internetová šířka pásma, servery, cloudové aplikace, webové stránky vaší společnosti a síťová zařízení, jako jsou modemy, směrovače a přepínače. Ale není třeba se zastavit u základů; se správným softwarem můžete sledovat cokoli s IP adresou, a to i ve složitých prostředích.

Některé problémy mohou ovlivnit pouze interní operace, ale některé mohou také narušit interakci vnějšího světa s vaší společností. Například vyhnutí se katastrofám ve vašem prostředí znamená, že můžete zajistit, aby se návštěvníci mohli rychle a spolehlivě dostat na web vaší společnosti. Nefunkční web může mít za následek ztrátu obchodu nebo porušení smluv o úrovni služeb, takže sledování webu je nesmírně důležité.

Díky centralizovanému řešení mohou administrátoři rychle vidět data ze všech vašich zařízení na jednom místě. Vyzbrojeni informacemi v reálném čase můžete:

  • Vyhněte se katastrofám tím, že předpovíte, kdy se událost může stát větším problémem
  • Dostávejte upozornění na naléhavé problémy, které vyžadují vaši pozornost
  • Čiňte obsáhlá obchodní rozhodnutí
  • Sledujte podezřelou aktivitu ve vašem okolí

Hledání řešení pro monitorování sítě

Nyní, když víte více o hodnotě monitorovacího řešení, je dalším krokem určení toho, které monitorovací řešení je pro vás nejlepší. I když je důležité najít řešení, které vyhovuje vašemu rozpočtu, musíte se také ujistit, že hledáte řešení, která mají funkce, které splní vaše potřeby. Některé příklady funkcí, které byste měli hledat a které by mohly být užitečné ve vašem prostředí, jsou plánování kapacity, průvodci konfigurací, multi-tenancy a vytváření sestav. Tyto a další funkce nejsou dostupné v každém monitorovacím řešení, takže musíte vědět, jaké funkce jsou pro vás nejdůležitější.

Nástroj pro hromadné úpravy Nagios XI poskytuje uživatelům možnost provést mnoho změn v krátkém čase.

Dalším hlediskem pro výběr monitorovacího řešení je, zda chcete bezplatné řešení nebo placené řešení. Existují bezplatné možnosti, ale často nenabízejí některé funkce, které potřebujete. V důsledku toho můžete strávit více času konfigurací řešení a ve skutečnosti vás mohou stát více než placené řešení. Placené možnosti sice přicházejí s vyššími peněžními náklady, ale také přicházejí s mnoha užitečnými funkcemi, které mohou pomoci zvýšit vaši produktivitu. Často také přicházejí s bezplatnou zkušební dobou, než se budete muset zavázat, takže můžete zjistit, zda je řešení to pravé pro vaše prostředí.

Závěrečné myšlenky

Existuje mnoho druhů řešení pro monitorování sítě a je na vás, abyste si vybrali to, které nejlépe vyhovuje vaší organizaci. Všechna tato řešení však mají na konci dne stejný účel: poskytnout vám větší kontrolu nad vaší sítí.

Máte zájem dozvědět se o našem špičkovém monitorovacím řešení? Podívejte se na Nagios XI.

Zdroj: Nagios