Článek přečtěte do 5 min.

Autonomní databázi možná znáte jako databázi Oracle, která běží na Exadata Cloud Infrastructure a poskytuje optimalizovaný výkon, zabezpečení, efektivitu zdrojů, dostupnost a další. Věděli jste ale, že autonomní databáze nyní podporuje Oracle Database 23ai? Získáte všechny výhody Oracle Database 23ai, nejnovější verze dlouhodobé podpory Oracle Database s více než 300 novými funkcemi, se stejnou samořídící, samozabezpečenou a samoopravující databází, jakou znáte a máte rádi. Nyní pojďme k inovacím, které můžete využít s Oracle autonomní databází na Oracle Database 23ai.

Výhody Oracle Database 23ai

Funkce a komponenty Oracle Database of 23ai.

Obrázek 1: Nejdůležitější funkce Oracle Database 23ai

Oracle Database 23ai se zaměřuje na AI a produktivitu vývojářů, protože ji vytvořili s ohledem na vývojáře. Vizí společnosti Oracle pro tuto verzi je usnadnit generování a spouštění moderních aplikací a analýz pro všechny případy použití v jakémkoli měřítku a poskytnout kompletní a jednoduchou platformu pro všechny vaše potřeby správy dat. Přinášíme revoluci do našich konvergovaných databázových technologií, abychom sjednotili datové modely, jako je JSON, graf a relační, na základnější úrovni. I když se již jedná o multimodální platformu pro více pracovních zátěží, která podporuje všechny datové typy a aplikace pro různé profily zátěže, přidáváme další funkce pro zjednodušení vývoje aplikací. Získáte tak více nástrojů pro jednodušší a rychlejší inovaci, to vše na jediné platformě.

Jednou z klíčových funkcí Oracle Database 23ai je JSON Relational Duality, která poskytuje výhody jak relačních tabulek, tak dokumentů JSON, bez omezení obou modelů. S JSON Relational Duality jsou data uložena v relačních tabulkách, ale aplikace k nim hladce přistupují ve formě dokumentů JSON. Můžete načíst a uložit všechna data pro jeden objekt na vrstvě aplikace v jedné databázové operaci, což vývojářům usnadní a pružně umožní manipulovat s dokumenty způsobem, na který jste zvyklí, aniž byste se museli starat o základní relační strukturu. Ukázku naleznete na JSON Relational Duality Views.

Získáte také Operational Property Graph, který zjednodušuje pokročilé možnosti pro práci s grafovými daty a umožňuje uživatelům modelovat, dotazovat se a analyzovat složité vztahy s větší efektivitou. K modelování grafů a analýze můžete použít SQL místo PGQL, což vám usnadní práci. Díky nativní podpoře nového standardu SQL:2023 vám umožňuje provádět robustní analýzu grafů, která se integruje s jinými datovými typy pomocí jednoduché syntaxe SQL. Tato integrace zlepšuje schopnost spravovat propojená data a získávat cenné poznatky v aplikacích v reálném čase. Další informace najdete v tématu Začínáme s grafy vlastností v Oracle Database 23c Free – Developer Release.

RAG s AI Vector Search

Další nová funkce, AI Vector Search, je průlomová technologie, která umožňuje vyhledávání dokumentů, obrázků, vzorů a dat s podobným obsahem. Představte si, že chcete vědět, kterou funkci přidat do svého produktu. Když se zeptáte velkého jazykového modelu (LLM), generativní AI (GenAI) vezme vaši otázku a zpřístupní dostupné znalosti, aby vám poskytla odpověď. Tato odpověď je spíše teoretická na základě běžných vzorců, které GenAI čerpá z dat, na kterých byla trénována. To je důvod, proč potřebujete AI Vector Search ke zlepšení GenAI rozšířením vašich výzev o obsah soukromé databáze. Tímto způsobem můžete získat lepší odpovědi a vyhnout se školení LLM o citlivých soukromých datech.

Když zkombinujete generování rozšířeného načítání (RAG) s AI Vector Search, získáte to nejlepší z obou světů: získávání živých dat v reálném čase a analýzy založené na umělé inteligenci. Můžete přímo získat skutečná data vaší společnosti, včetně statistik využití, požadavků na funkce a zpětné vazby od zákazníků. Získáte tak statistiky založené na datech, které jsou akčnější a nabízejí konkrétní funkce, které můžete upřednostnit na základě skutečných metrik, chování uživatelů a analýzy konkurence v reálném čase. Další informace o Oracle AI Vector Search najdete v ukázcedokumentaci.

Příklad interakce s chatbotem LLM.

Obrázek 2: Příklad dotazu LLM Chatbota

Příklad interakce s chatbotem vylepšeným o RAG s AI Vector Search.

Obrázek 3: Příklad dotazu LLM Chatbota rozšířeného o RAG s AI Vector Search

Nyní se pojďme zamyslet nad možnostmi ve větším měřítku podniku. Když zkombinujete RAG s AI Vector Search, můžete spotřebitelům pomoci najít to, co hledají, s vyšší přesností, což může vést k lepším zákaznickým zkušenostem a potenciálním nákupům. Můžete jej také použít k efektivnějšímu a přesnějšímu řešení vašich obchodních problémů. S Oracle Database 23ai nemusíte přesouvat a synchronizovat vektorová data, spravovat více produktů a tak dále, protože při odpovídání na vaše otázky v jediné databázi můžete kombinovat jak obchodní data, tak vektory. Chcete-li plně využít toho, jak úžasné jsou tyto funkce, prohlédněte si dokumentaci k databázi Oracle.

Autonomní databáze a Oracle Database 23ai

Získáte všechny výhody Oracle Database 23ai, o kterých jsme psali, s výhodami plně spravované autonomní databáze s až 99,995 % SLA. S autonomní databází můžete zefektivnit proces správy dat společnosti Oracle a efektivněji organizovat a analyzovat vaše data, což usnadňuje objevování vzorců a poznatků, které mohly být dříve skryté.

S Select AI, která je momentálně dostupná pouze na autonomní databázi, můžete používat otázky v přirozeném jazyce k dotazování na data a získávání odpovědí pomocí generativní AI. Můžete tedy generovat SQL specifické pro vaši databázi pomocí otázek jako „kteří zákazníci nejvíce spotřebovávají můj produkt“ nebo „jaký produkt generující největší příjmy ve FY24Q3?“ Pomocí snadno použitelných SQL API můžete snadno přistupovat k LLM od více poskytovatelů. Navíc můžete vytvářet aplikace, které vašim uživatelům umožní získávat odpovědi ze svých dat pomocí zpracování přirozeného jazyka (NLP) bez SQL, a demokratizovat tak vaše data všem ve vaší společnosti. Další informace a ukázku naleznete v části Interakce přirozeného jazyka s daty pomocí autonomní databáze Select AIv dokumentaci.

Select AI vám může usnadnit život a odborníci v oboru jsou ohromeni autonomní databází. Carl Olofson, viceprezident pro výzkum softwaru pro správu dat ve společnosti IDC, řekl: „S autonomní databází, která uživatelům poskytuje podnikový pohled na data organizace, a Select AI, která poskytuje rozhraní přirozeného jazyka se širokými možnostmi překladu a generování SQL, máte kombinace, která posouvá hranice interakce s daty na novou úroveň.“

Vyzkoušejte autonomní databázi s Oracle Database 23ai sami!

Autonomní databázi na Oracle Database 23ai nabízí efektivitu, produktivitu a flexibilitu pro vývoj vašich aplikací s kritickým zabezpečením, škálovatelností a spolehlivostí, což vám umožní rychleji inovovat s lepšími přehledy. Vyzkoušejte si to sami a uvidíte, jak vyhovuje vašim neustále se vyvíjejícím potřebám moderních aplikací a poskytuje platformu pro inovace a efektivitu v podnicích založených na datech.

Pro další informace nás kontaktujte.

Zdroj: Oracle