Článek přečtěte do 6 min.

Sociální média se stala nezbytnou součástí moderního života s miliardami uživatelů po celém světě. Podrobná analýza týmu Kepios ve skutečnosti ukazuje, že k červenci 2024 bylo na celém světě 5,17 miliardy uživatelů sociálních médií, neboli 63,7 % celosvětové populace.

Jen za poslední rok se k platformám sociálních médií připojilo 282 milionů nových uživatelů, což představuje roční nárůst o 5,8 %. S průměrem 8,9 nových uživatelů každou sekundu se díky této rychlé expanzi sociální média stávají hlavním cílem hackerů.

Ať už jste tvůrce obsahu nebo příležitostný uživatel, stanete se obětí hackerských útoků na sociálních sítích, což může vést k odcizení osobních údajů, finanční ztrátě a poškození pověsti. V tomto článku prozkoumáme nejúčinnější způsoby ochrany vašich účtů na sociálních sítích před hackery.

Než se ponoříme do hlavního tématu, podívejme se na některé populární loupeže na sociálních sítích a narušení a úniky dat:

  • Hack na Twitteru roku 2020: Při koordinovaném útoku sociálního inženýrství byly hacknuty vysoce postavené účty, jako jsou účty Elona Muska a Baracka Obamy, předtím, než byli zastaveni, získali více než 100 000 dolarů.
  • Facebook Data Scraping v roce 2021: Při dalším velkém úniku dat bylo 533 milionů záznamů uživatelů Facebooku. Tato data, která zahrnovala telefonní čísla, e-maily a data narození, způsobila, že uživatelé byli zranitelní vůči phishingu, krádeži identity a dalším.
  • LinkedIn Breach of 2021: 500 milionů LinkedIn záznamů bylo nabízeno k prodeji, přičemž osobní údaje z uživatelských profilů byly šířeny na hackerském fóru, což dále zdůrazňuje, že profesionální sítě jsou také primárními cíli.

Bitdefender Labs také informoval o podvodných kampaních, které využívaly vysoce profilované účty YouTube unesené nebo převzaté aktéry hrozeb k propagaci podvodů s kryptoměnami. Tyto útoky se často vydávají za veřejně známé osobnosti, jako je Elon Musk, přičemž falešné dárky slibují zdvojnásobení kryptoinvestic diváků. Hackeři obvykle získávají přístup prostřednictvím phishingových útoků, které kradou tokeny relace, čímž obcházejí i dvoufaktorové ověřování. Jakmile hackeři získají kontrolu nad účtem, smažou původní obsah a používají klamavé živé přenosy se změněnými úchyty, miniaturami a názvy, aby nalákali diváky, což může způsobit vážné finanční ztráty jak uživatelům, tak tvůrcům obsahu.

Proč se hackeři zaměřují na platformy sociálních médií?

Hackeři se stále častěji zaměřují na platformy sociálních médií, protože uchovávají zásoby cenných informací, které umožňují trestné činy krádeže identity a lze je použít k šíření podvodů nebo dezinformací.

Zde je rozpis některých klíčových důvodů, proč by hackeři mohli sledovat účty na sociálních sítích:

  • Osobní údaje: Profily na sociálních sítích obsahují osobní údaje, jako jsou data narození, e-mailové adresy, telefonní čísla a dokonce i údaje o poloze, které lze použít ke krádeži identity nebo phishingovým útokům nebo je lze prodat na dark webu.
  • Finanční zisk: Mnoho uživatelů sociálních sítí, zejména influencerů a tvůrců obsahu, zpeněžuje své účty. Hackování monetizovaného účtu umožňuje útočníkům ukrást finanční prostředky, přesměrovat příjmy z reklam nebo zadržet účet pro výkupné.
  • Šíření malwaru a podvodů: Prolomené účty lze použít k odesílání škodlivých odkazů sledujícím a šíření podvodů. Pravděpodobnost, že následovníci kliknou na odkazy z důvěryhodného a známého zdroje, zvýší dosah hackerů.
  • Jak získat přístup k dalším účtům: Účty sociálních médií jsou často propojeny s jinými online službami, jako jsou e-mailové účty nebo finanční služby. Jakmile hacker napadne jeden účet, může získat přístup k dalším účtům prostřednictvím resetování hesla nebo uložených přihlašovacích údajů.
  • Poškození reputace a vydírání: Hackeři mohou z uživatelského účtu ukrást soukromé zprávy nebo trapné informace, které mohou využít k tomu, aby oběť vynutili, aby zaplatila výkupné.
  • Nábor botnetů: Někteří hackeři kompromitují účty na sociálních sítích, aby z nich udělali roboty, které se používají k zesilování dezinformací, šíření spamu nebo k distribuovaným útokům typu denial-of-service (DDoS).

Běžné hackerské metody používané proti účtům sociálních médií

Chcete-li účinně chránit své účty, musíte porozumět metodám, které hackeři používají k jejich prolomení.

Vybrali jsme pět nejběžnějších technik útoku:

Phishingové útoky

Phishing je taktika, kdy hackeři posílají podvodné zprávy nebo e-maily, které předstírají, že jsou důvěryhodným zdrojem. Oklamou vás, abyste poskytli přihlašovací údaje nebo klikli na škodlivý odkaz, který ohrozí váš účet. Phishingové útoky se často zaměřují na influencery napodobováním značek, sponzorských dohod nebo dokonce oznámení platformy.

Plnění pověření

Tato metoda zahrnuje použití odcizených přihlašovacích údajů (z porušení dat nebo úniků) k získání přístupu k vašim účtům na sociálních sítích. Fanoušci sociálních médií, kteří opakovaně používají hesla na různých webech, jsou tímto typem útoku zvláště ohroženi.

Útoky hrubou silou

Hackeři pomocí automatizovaných nástrojů zkoušejí tisíce různých kombinací hesel, dokud neuhodnou heslo k vašemu účtu. Slabá nebo běžná hesla z vás dělají snadný cíl pro útoky hrubou silou.

Malware a keyloggery

Malware lze do vašeho zařízení nainstalovat prostřednictvím škodlivých stahování, příloh e-mailů nebo stahování z auta. Po instalaci může malware, jako jsou trojské koně pro vzdálený přístup, sledovat vaše stisky kláves, což hackerům umožňuje ukrást vaše hesla a získat přístup k vašim účtům.

Únos relace

Pokud používáte veřejnou nebo nezabezpečenou Wi-Fi, hackeři mohou unést vaši relaci a získat přístup k vašim účtům na sociálních sítích. Zachycením dat vyměňovaných mezi vaším zařízením a sítí mohou hackeři převzít vaši relaci, aniž by potřebovali vaše přihlašovací údaje.

Jak chránit své účty na sociálních sítích před hackery

Používejte silná, jedinečná hesla

První linií obrany proti hackerům a převzetí účtů je silné, jedinečné heslo pro každý účet. Nepoužívejte jako narozeniny, běžné fráze nebo slova, která lze snadno uhodnout. Místo toho se rozhodněte pro dlouhé, náhodné kombinace písmen, čísel a symbolů.

Tip: Správce hesel, jako je ten, který nabízí Bitdefender, může pomoci bezpečně generovat a ukládat složitá hesla.

Povolte dvoufaktorové ověřování (2FA)

Dvoufaktorová autentizace přidává do vašeho účtu další vrstvu zabezpečení tím, že vyžaduje, abyste po zadání hesla ověřili svou identitu sekundární metodou – obvykle kódem zaslaným na váš telefon. Díky tomu je pro hackery mnohem těžší získat přístup k vašemu účtu, i když se nějakým způsobem dostanou k vašim přihlašovacím údajům (kombinace e-mailové adresy a hesla).

Sledujte aktivitu svého účtu

Pravidelně kontrolujte aktivitu svého účtu na sociálních sítích, abyste zjistili neobvyklé chování. Většina platforem, jako je Facebook a Instagram, poskytuje protokol aktivit, který ukazuje zařízení a místa, kde byl váš účet použit.

Kdykoli uvidíte podezřelé přihlášení, okamžitě změňte heslo, odhlaste se ze všech zařízení a povolte 2FA, pokud ještě není aktivní.

Buďte opatrní vůči phishingovým podvodům

Před kliknutím na odkazy v e-mailech nebo zprávách vždy znovu zkontrolujte odesílatele. Vyhněte se stahování příloh od neznámých odesílatelů nebo klikání na podezřelé odkazy.

Tip: Před kliknutím na odkazy zobrazíte skutečnou adresu URL. Pokud si nejste jisti, přejděte přímo na příslušnou webovou stránku, nikoli odkaz.

Udržujte svůj software aktualizovaný

Zastaralý software může obsahovat zranitelnosti, které hackeři zneužívají. Pravidelně aktualizujte operační systém, prohlížeč a aplikace, abyste zajistili, že budou použity bezpečnostní záplaty.

Použijte VPN, když jste na veřejné Wi-Fi

Veřejné sítě Wi-Fi jsou známé rizikem, takže hackeři mohou snadno zachytit vaše data. Pomocí VPN zašifrujte své internetové připojení a chraňte svá data před odcizením při používání veřejných sítí.

Tip: Služba VPN společnosti Bitdefender nabízí bezpečná, šifrovaná připojení, která chrání vaši online aktivitu před zvědavýma očima.

Omezte přístup k aplikacím třetích stran

Mnoho platforem sociálních médií vám umožňuje přihlásit se k aplikacím třetích stran. Každá aplikace, které povolíte přístup ke svým účtům na sociálních sítích, však zvyšuje vaši expozici hackerům. Pravidelně kontrolujte aplikace, které mají přístup k vašemu účtu, a zrušte zbytečná oprávnění.

Ochrana vašeho účtu YouTube pomocí Bitdefender Security for Creators

Pro autory YouTube je zabezpečení účtu zásadní, protože váš kanál je často hlavním zdrojem příjmů a reputace. Bitdefender Security for Creators poskytuje několik klíčových funkcí, které vám pomohou udržet váš účet v bezpečí před hackery:

Pokročilá ochrana proti malwaru

Systém detekce hrozeb Bitdefenderu identifikuje a blokuje malware, který hackeři používají k převzetí vašeho účtu nebo ke krádeži citlivých informací. To pomáhá udržet váš účet YouTube a další propojené účty v bezpečí.

Ochrana proti phishingu

Bitdefender automaticky blokuje pokusy o phishing, čímž zajišťuje, že nenaletíte na podvodné e-maily nebo odkazy, které by mohly ohrozit váš účet YouTube.

Upozornění na převzetí účtu

Pokud je zjištěna jakákoli neobvyklá aktivita nebo pokusy o převzetí vašeho účtu, služba vám okamžitě zašle upozornění. To vám umožní provést rychlou akci, jako je změna hesla nebo odhlášení podezřelých uživatelů.

Zabezpečení více zařízení

Pokud ke svému účtu YouTube přistupujete z více zařízení, pomůžeme vám. Bitdefender nabízí ochranu pro více zařízení, takže všechna vaše zařízení – notebooky, tablety a telefony – jsou zabezpečena před hackery.

VPN pro zabezpečená připojení

VPN Bitdefenderu šifruje vaše internetové připojení, čímž zabraňuje hackerům ukrást citlivá data, když jste na veřejné Wi-Fi nebo jiné nezabezpečené síti. To je užitečné zejména pro tvůrce YouTube, kteří často pracují z různých míst.

Nejčastější dotazy

Proč se hackeři zaměřují na účty na sociálních sítích?

Účty na sociálních sítích jsou cílené, protože obsahují osobní údaje, mohou být použity k podvodům a generují příjmy pro influencery. Hackeři mohou zneužít velké sledující nebo ukrást soukromé informace k dalšímu prodeji nebo zneužití.

Jaký je nejlepší způsob ochrany mých účtů na sociálních sítích před hackery?

Používejte silná a jedinečná hesla, povolte dvoufaktorové ověřování (2FA), pravidelně sledujte aktivitu účtu a udržujte svůj software aktualizovaný. Nástroje jako Bitdefender Security for Creators poskytují další funkce zabezpečení.

Jak phishing funguje a jak se mu mohu vyhnout?

Phishing znamená přimět vás ke kliknutí na škodlivé odkazy nebo poskytnutí osobních údajů prostřednictvím falešných e-mailů, zpráv nebo telefonních hovorů. Abyste se vyhnuli phishingu, buďte opatrní s odkazy a e-maily, ručně zadávejte adresy URL, když si nejste jisti, a používejte komplexní řešení zabezpečení s mechanismy detekce phishingu a podvodu.

Co mám dělat, když na svém účtu zaznamenám podezřelou aktivitu?

Okamžitě změňte heslo, povolte 2FA, odhlaste se ze všech zařízení a prohlédněte si svůj protokol o nedávné činnosti. Pokud problém přetrvává, požádejte o další pomoc tým podpory platformy.

Jak Bitdefender chrání můj účet YouTube před hackery?

Bitdefender poskytuje ochranu proti malwaru, prevenci phishingu a upozornění na převzetí účtu. Nabízí také ochranu pro více zařízení, správce hesel a VPN pro bezpečné procházení internetu, takže je ideální pro tvůrce obsahu YouTube.

Hackeři neustále nacházejí nové způsoby, jak cílit na účty, ale podle výše uvedených kroků a pomocí bezpečnostního nástroje, jako je Bitdefender Security for Creators, můžete své účty ochránit před škodlivými útoky. Zůstaňte proaktivní při zabezpečení svých účtů pomocí silných hesel, dvoufaktorové autentizace, ochrany proti phishingu a spolehlivého bezpečnostního softwaru, abyste udrželi hackery na uzdě. O firemních produktech Bitdefender vám rádi prozradíme více, kontaktujte nás.

Zdroj: Bitdefender