Článek přečtěte do 5 min.

Konzultační firmy hrají klíčovou roli v poradenství klientům v celé řadě průmyslových odvětví. Od manažerského poradenství až po IT služby tyto firmy, obvykle malé, zpracovávají množství citlivých klientských dat, což z nich dělá hlavní cíle kyberzločinců.

Samotná povaha poradenství – poradenství více organizacím napříč sektory – spřádá spletitou síť digitálních rizik. V tomto článku prozkoumáme jedinečné výzvy v oblasti kybernetické bezpečnosti, kterým čelí poradenské firmy, a diskutujeme o tom, jak jsou různé typy poradenských praktik vystaveny konkrétním hrozbám – a jak s nimi mohou bojovat.

1. Management Consulting: Zacházení s citlivými klientskými informacemi

Management poradenské firmy často spolupracují s organizacemi na strategiích na vysoké úrovni, často mají přístup k důležitým obchodním informacím, jako jsou finance, provozní struktury a plány růstu.

Mezi výzvy kybernetické bezpečnosti v této oblasti patří:

  • Narušení dat: Poradenské společnosti uchovávají a vyměňují vysoce citlivá data klientů. Porušení by mohlo odhalit důvěrné podnikové strategie nebo finanční informace a poškodit pověst jak poradenské praxe, tak jejích klientů.
  • Riziko třetích stran: Vzhledem k tomu, že konzultanti managementu často spolupracují s více dodavateli a službami třetích stran, je riziko útoků na dodavatelský řetězec vysoké. Útočníci mohou zneužít zranitelnosti externích partnerů k získání přístupu do systémů firmy nebo jejích klientů. Zářným příkladem takové situace je loňský incident MOVEit, kdy operátoři ransomwaru CL0P vymáhali stovky společností poté, co narušili tohoto jediného dodavatele, což se stalo jedním z největších incidentů dodavatelského řetězce v historii.
  • Sociální inženýrství: Konzultanti často komunikují s vrcholovými manažery a osobami s rozhodovací pravomocí. Tím jsou vystaveni spear-phishingovým útočníkům, kteří se za tyto osoby vydávají, aby získali neoprávněný přístup k citlivým informacím.

2. IT poradenství: technická odbornost a technická zranitelnost

IT poradenské firmy pomáhají klientům implementovat nové technologické systémy, zlepšovat kybernetickou bezpečnost a spravovat datovou infrastrukturu. Ironií je, že právě jejich odbornost z nich může udělat významný cíl kyberzločinců.

  • Advanced Persistent Threats (APT): IT konzultanti jsou často cílem sofistikovaných aktérů hrozeb, kteří nasazují APT. Tyto hrozby jsou navrženy tak, aby tajně pronikaly do sítí, shromažďovaly informace a udržovaly dlouhodobý přístup, čímž vystavují klienty konzultantů vážnému riziku.
  • Insider Threats: IT konzultanti často úzce spolupracují s interními IT týmy svých klientů a mají privilegovaný přístup k systémům. Zlomyslní zasvěcenci nebo nespokojení zaměstnanci by tento přístup mohli zneužít k ohrožení bezpečnosti.
  • Správa zranitelnosti: IT konzultanti pomáhají opravovat a zabezpečovat systémy klientů, ale sami se mohou stát terčem, pokud používají zastaralý software nebo selhávají při opravě zranitelností ve svých vlastních systémech. Kromě toho se nástroje a software poskytované konzultanty mohou stát vektory útoků, pokud nejsou správně zabezpečeny.

3. Finanční poradenství: Hra na ochranu údajů o vysoké sázky

Finanční poradenské firmy pracují s velkým množstvím citlivých údajů, včetně investičních strategií, osobních finančních údajů a plánů fúzí a akvizic. Kybernetická bezpečnostní rizika v tomto sektoru jsou zvýšená kvůli hodnotě finančních informací.

  • Ransomware: Kyberzločinci často cílí ransomware na finanční poradce kvůli cenné povaze finančních dat. Tyto útoky mohou uzamknout kritické informace, vyžadovat obrovské částky za dešifrování a představovat vážnou hrozbu pro kontinuitu podnikání.
  • Manipulace s daty: Namísto krádeže finančních dat mohou útočníci pozměnit finanční záznamy, aby uvedli v omyl konzultanty a jejich klienty a ovlivnili rozhodnutí při obchodování s akciemi, fúzích nebo oceňování společností.
  • Dodržování předpisů: Finanční poradci musí také dodržovat přísná nařízení, jako je GDPR, SOX a další zákony na ochranu finančních údajů. Neprovedení nezbytných opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti může vést k jejich nedodržování, což může vést k významným právním a finančním sankcím.

4. Poradenství v oblasti lidských zdrojů a náboru: poklad osobních údajů

Personální a náboroví konzultanti zpracovávají velké množství osobních údajů a údajů souvisejících se zaměstnáním. Tato data zahrnují vše od čísel sociálního zabezpečení a historie zaměstnání až po podrobnosti o platu, což z nich činí atraktivní cíl.

  • Krádež identity a podvody: Hackeři oceňují osobní identifikační údaje (PII) shromážděné během náboru. Jakmile data získají, lze je prodat se slušným ziskem na dark webu za krádež identity a podvody.
  • Phishingové útoky: HR konzultanti jsou často terčem phishingových kampaní propagujících žádosti o zaměstnání nebo přílohy životopisů obsahující škodlivé odkazy nebo soubory. To může vést k malwarové infekci.
  • Ochrana osobních údajů a souhlas: Konzultanti v tomto prostoru musí zajistit, že budou shromažďovat a uchovávat údaje v souladu s předpisy o ochraně osobních údajů, jako je GDPR. Porušení nebo nezabezpečení dat kandidátů by mohlo vést k soudním sporům a ztrátě důvěry mezi klienty i kandidáty.

5. Poradenství v oblasti životního prostředí a udržitelnosti: Navigace v provozní bezpečnosti

Konzultanti v oblasti životního prostředí a udržitelnosti pracují na projektech souvisejících se zelenou energií, společenskou odpovědností podniků a dodržováním předpisů v oblasti životního prostředí. Jelikož se tyto oblasti často prolínají s veřejnou infrastrukturou, mohou se zde výzvy v oblasti kybernetické bezpečnosti lišit od tradičních poradenských firem.

  • Útoky na kritickou infrastrukturu: Mnoho projektů udržitelnosti se zabývá energií, vodním hospodářstvím nebo městskou infrastrukturou, což jsou cíle útočníků z národních států. Porušení může vést k narušení kritických systémů nebo přístupu k citlivým průmyslovým datům.
  • Zranitelnosti internetu věcí: Konzultanti pro udržitelnost často pracují se zařízeními internetu věcí a chytrými technologiemi, aby optimalizovali spotřebu energie nebo snížili emise. Tato připojená zařízení jsou notoricky zranitelná vůči kybernetickým útokům, což dává kyberzločincům nové vstupní body do průmyslových systémů.
  • Integrita dat: Vykazování udržitelnosti zahrnuje obrovské množství dat. Kyberzločinci se mohou pokoušet manipulovat s těmito údaji a ohrozit přesnost zpráv, které informují o rozhodování na vládní nebo podnikové úrovni.

Závěr

S tím, jak poradenské firmy rozšiřují svou digitální stopu a pracují s citlivými daty napříč odvětvími, je prostředí kybernetické bezpečnosti stále složitější. Ať už jde o finanční sektor, HR nebo IT poradenství, každá pobočka čelí odlišným hrozbám, které vyžadují přizpůsobené bezpečnostní strategie. Proaktivní přístup ke kybernetické bezpečnosti, včetně školení zaměstnanců, robustních opatření na ochranu dat a nepřetržitého monitorování, je nezbytný pro ochranu nejen poradenské firmy, ale i jejích klientů. Firmy, které investují do silných rámců kybernetické bezpečnosti, ochrání svou pověst a posílí důvěru klientů.

Jedním z účinných způsobů, jak si poradenské firmy udržet náskok před těmito vyvíjejícími se hrozbami, je Bitdefender Ultimate Small Business Security – rozšířená verze uživatelsky přívětivé bezpečnostní sady, která pokrývá všechny scénáře útoku a chrání cenná aktiva vaší poradenské společnosti dříve, než padnoucí vstoupí do vašeho síť.

Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • Ochrana proti phishingu a e-mailu: Chrání před phishingovými útoky a podvodnými e-maily.
  • Ochrana proti malwaru: Chrání počítače se systémem Windows, Mac, iPhone, telefony Android a servery Windows před malwarem, včetně ransomwaru a dalšího škodlivého softwaru.
  • Správce hesel: Zajišťuje zásady silných hesel a bezpečné uložení přihlašovacích údajů.
  • VPN: Neomezený provoz VPN pro bezpečný vzdálený přístup.

Bitdefender nabízí pokročilou obranu proti hrozbám, zmírnění ransomwaru a vícevrstvou ochranu a poskytuje komplexní bezpečnostní poradenské firmy, které potřebují k ochraně citlivých klientských dat, zajištění souladu a zachování provozní kontinuity.

Nejlepší ze všeho je, že jej mohou spravovat i laici ve vaší společnosti – nejsou potřeba žádné IT dovednosti. Navštivte bitdefender.com/solutions/small-business-security a uvidíte řešení v akci, nebo nás kontaktujte a my vám to ukážeme.

Zdroj: Bitdefender