Článek přečtěte do 4 min.

Být IT administrátorem je náročná práce. S celou řadou technologií, o které je třeba se starat, aktualizacemi, které je třeba zasílat, a opravami chyb – může se zdát, že seznam úkolů stále pokračuje. Zde přicházejí do hry cloudové služby – odlehčují správu a údržbu, takže máte více času soustředit se na strategická rozhodnutí.

Služba Citrix Gateway pro StoreFront je řešení HDX proxy na klíč navržené speciálně pro zákazníky DaaS. Tato inovativní služba umožňuje zákazníkům udržovat jejich stávající přizpůsobení NetScaler a StoreFront, minimalizovat režii údržby a využívat výhody služby Citrix Gateway.

Pokud používáte Citrix DaaS s on-prem ises StoreFront 2407 nebo vyšší, můžete nyní používat službu Citrix Gateway k poskytování vzdáleného přístupu k vašim virtuálním aplikacím a desktopům.

Pojďme se ponořit trochu hlouběji do nejnovější funkce.

Proč služba brány pro StoreFront

Chcete-li svým vzdáleným uživatelům umožnit přístup k jejich hostovaným zdrojům Citrix, tradičně byste nasadili zařízení NetScaler Gateway.

Obsahuje dvě funkce

  1. Vzdálený přístup k StoreFront. To zahrnuje ověření uživatele předtím, než se dostane na server StoreFront v rámci podnikové sítě.
  2. Vzdálený přístup k virtuálním aplikacím a desktopům, známý jako HDX proxy.

Obrázek ukazuje schéma síťové architektury. Přístup k StoreFront proudí od koncového uživatele přes bránu NetScaler do StoreFront. Přístup ke zdrojům proudí od koncového uživatele k bráně NetScaler až k VDA, které je hostitelem prostředku.

Komunikační diagram pro autentizaci a HDX proxy s NetScaler Gateway

Místní brána NetScaler je výkonné a vysoce konfigurovatelné řešení. Do prostředí však zavádí další spravované součásti. S cloudovou přístupovou vrstvou Citrix Workspace jste již dlouho mohli používat službu Citrix Gateway k poskytování vzdáleného přístupu k vašim virtuálním aplikacím a desktopům bez nasazení jakékoli infrastruktury. Přechod na Citrix Workspace však často vyžadoval přepracování úrovně přístupu koncových uživatelů. S StoreFront 2407 máte nyní možnost používat službu Citrix Gateway pro HDX proxy – přináší výhody cloudového škálování a odolnosti do StoreFront.

Obrázek ukazuje schéma síťové architektury. Přístup k StoreFront proudí od koncového uživatele přes bránu NetScaler do StoreFront. Přístup ke zdrojům proudí od koncového uživatele ke službě hostované brány Citrix Cloud, ke cloudovému konektoru až k VDA, které je hostitelem zdroje.

Komunikační diagram pro autentizaci přes NetScaler Gateway a HDX proxy přes službu Citrix Gateway.

Služba Citrix Gateway pro StoreFront je cloudové řešení HDX proxy, které umožňuje zákazníkům udržovat jejich stávající přístupovou vrstvu a autentizační infrastrukturu a zároveň využívat výhod cloudového řešení. Umožňuje zákazníkům přesunout funkce zprostředkování připojení a HDX proxy do cloudu, což snižuje režii údržby a zlepšuje škálovatelnost a odolnost.

Některé z klíčových výhod jsou:

  • Flexibilita: Udržujte stávající přizpůsobení a infrastrukturu a zároveň využijte výhod cloudového řešení.
  • Cloudová škálovatelnost a spolehlivost: Užijte si škálovatelnost a spolehlivost cloudového řešení, které zajišťuje nepřetržitý přístup k aplikacím a datům.
  • Minimalizujte režii správy: Minimalizujte svůj čas strávený správou zdrojů pomocí HDX proxy hostovaného Citrixem. Udržujte svou úroveň přístupu, snižte připojení – je to oboustranně výhodné.
  • Provozní a IT efektivita: Snižte režii údržby, uvolněte IT zdroje pro strategické iniciativy a užívejte si provozní efektivity s plně spravovanou službou.

Jak to funguje

Při použití služby Citrix Gateway pro StoreFront zůstávají autentizace a výčet prostředků nezměněny a v závislosti na vašem prostředí je zpracovává buď StoreFront, nebo NetScaler. Proto můžete nadále používat funkce, jako je MFA prostřednictvím SAML, základní kontroly EPA a zásady inteligentního přístupu. Když uživatelé spouštějí prostředky, je připojení zprostředkováno službou Gateway. Komunikaci mezi virtuálními agenty doručení (VDA) a službou Gateway zprostředkovávají Cloud Connectors.

S touto funkcí můžete udržovat svá přizpůsobení NetScaler a StoreFront a nadále používat své stávající místní adresy URL brány NetScaler – nyní s přidaným rozsahem, výkonem a odolností služby Gateway.

Jak to nakonfigurovat

Chcete-li používat službu Gateway pro StoreFront, musíte mít účet v Citrix Cloud (kromě vlády a Japonska) s oprávněním DaaS a jedním nebo více cloudovými konektory.

V konzole pro správu StoreFront klikněte na Spravovat brány Citrix a poté na Přidat. V obecných nastaveních Citrix Gateway je nové pole nazvané Typ brány, které lze nastavit na Citrix Gateway Appliance nebo Citrix Gateway Service.

Obrázek ukazuje část 'Edit Citrix Gateway' konzole StoreFront. Vlevo jsou dvě možnosti nabídky, 'Obecná nastavení' a Cloud Connectors'. V 'Obecná nastavení' jsou 4 nastavení: 'Zobrazovaný název', 'Typ brány', který nyní zahrnuje službu Citrix Gateway, 'Použití nebo role', 'Citrix Gateway URL'.

Služba brány pro nastavení StoreFront v konzole StoreFront

Když zvolíte Citrix Gateway Service, pak jedinou možností je nastavit Použití nebo roli pouze na HDX routing. Poté musíte vybrat jeden nebo více cloudových konektorů, které může StoreFront použít ke generování lístků STA. Další informace o přidání brány naleznete v tématu Přidání služby Citrix Gateway Service.

Ve výchozím nastavení StoreFront používá stejnou bránu pro připojení k VDA, která byla použita pro přístup k StoreFront, takže služba Citrix Gateway se nepoužívá. Proto musíte použít optimální směrování HDX ke konfiguraci situací, ve kterých chcete službu Gateway používat, na základě zdroje nebo umístění zdroje (nazývané Zone v StoreFront).

Další informace

Služba Citrix Gateway pro StoreFront je řešení pro zákazníky DaaS, které mění hru a nabízí jedinečnou kombinaci flexibility, škálovatelnosti a odolnosti. Využitím této služby mohou zákazníci minimalizovat režii správy, snížit náklady na údržbu a využívat provozní efektivitu. Díky plně spravované službě se mohou zákazníci soustředit na strategické iniciativy a zároveň zajistit nepřetržitý přístup k aplikacím a datům. Nenechte si ujít tuto příležitost transformovat svou přístupovou infrastrukturu – vyzkoušejte službu Citrix Gateway pro StoreFront ještě dnes!

Chcete-li se dozvědět více, prohlédněte si produktovou dokumentaci pro službu Citrix Gateway Service pro StoreFront a poznámky k verzi StoreFront 2407.

Zdroj: Citrix