Článek přečtěte do 8 min.

Tento rok byl pro svět poskytovatelů služeb Citrix velmi vzrušující! Od roku 2008 umožňuje program CSP poskytovatelům služeb po celém světě poskytovat svým zákazníkům hodnotu prostřednictvím dobře vyvinutých nabídek služeb, které se točí kolem technologie Citrix. Vzhledem k tomu, že partneři CSP budou do roku 2024 obsluhovat více než 2 miliony aktivních uživatelů, měl program CSP projít aktualizací, která partnerům pomohla přizpůsobit se aktuálním potřebám trhu. Vstupte do Citrix Universal pro CSP!

Zaměřeno na správné publikum s ohledem na potřeby partnerů

Program CSP byl vždy zaměřen na zákazníky z řad malých a středních podniků a středních podniků a je to preferovaná cesta na trh k poskytování služeb zákazníkům v těchto segmentech. Partneři CSP disponují znalostmi, dovednostmi a rozsahem, aby mohli zákazníkům poskytnout balíčky služeb, které uspokojí jejich obchodní priority a případy použití. S ohledem na tuto skutečnost Citrix sjednotil mnoho produktových nabídek do jediné nabídky Universal for CSP za účelem transformace našeho podnikání a poskytování stability partnerům prostřednictvím modelu ročních závazků, jednoduchosti přechodem z ~1000 na 2 SKU a odstraněním reportingu. požadavky a obrovské množství hodnoty díky dramatickému zvýšení kapacity a schopností.

Na druhou stranu se v rámci této transformace také dozvěděli, že tento model nemusí být nejvhodnější pro menší CSP partnery. Z tohoto důvodu právě minulý týden oznámili nové strategické partnerství se společností Arrow, které těmto partnerům umožní nadále přidávat hodnotu svým zákazníkům prostřednictvím programu, který se lépe přizpůsobí jejich specifickým potřebám. Další informace o tomto tématu najdete na blogu viceprezidenta kanálových programů Ethana Fitzsimonse.

Neměl to být technický blog?

Víme, čekali jste technickou aktualizaci, takže dost s prodejními šoty, pojďme se do toho pustit. Vzhledem k tomu, že 1. září je navrhovaným datem přechodu ze staršího licencování CSP, pomáháme nyní partnerům přejít stávající (a nové) zákazníky na Citrix Universal for CSP.

Citrix Universal pro oprávnění CSP

Začněme tím, že se podíváme na oprávnění, která jsou doručena na váš účet Citrix. Abychom to usnadnili, vytvořili jsem následující snímek.

Diagram znázorňující různé typy cloudových služeb, včetně IaaS, PaaS a SaaS, s jasnými štítky a připojeními.

Jak vidíte, váš Citrix Universal for CSP lze rozdělit do tří hlavních deštníků. Mějte na paměti, že licenční verze již také nejsou problémem, od této chvíle jsou všechny vaše licencování Citrix, NetScaler a XenServer na úrovni Premium.

  • Licencování Citrix: Zahrnuje Citrix DaaS, Citrix Virtual Apps and Desktops (CVAD) a Citrix Endpoint Management (CEM). Licence opravňuje uživatele k těmto třem produktům, což znamená, že se nejedná o samostatné licenční skupiny, mohly by být považovány za „funkce“ zahrnuté jako součást Citrix Universal for CSP, podobně jako jiné funkce, jako jsou zásady Citrix, WEM nebo ochrana aplikací. Počet licencí, které obdržíte v tomto segmentu, je určen vaší smlouvou a nezapomeňte, že vám poskytli další 15% bezplatnou vyrovnávací paměť, kterou můžete použít podle potřeby.
  • NetScaler Flexed Licensing: Zde jsou věci velmi zajímavé. Vaše licence NetScaler Flexed je považována za „samostatné oprávnění“. To znamená, že bez ohledu na počet licencí Citrix Universal, které jste si zakoupili, získáváte obrovské množství licencí na instance, konkrétně 999 na formátový faktor (VPX, VPX FIPS, SDX a MPX) a obrovské množství šířky pásma, 1 TB. Kromě toho je konzole NetScaler (dříve ADM) nyní zdarma k použití ke správě a monitorování prostředí NetScaler.
  • Licencování XenServeru: Toto je považováno za další odvětví. Od června tohoto roku je XenServer nyní součástí Citrix Universal for CSP. To vám umožní hostovat všechny vaše pracovní zátěže Citrix a zabrání vám, abyste museli platit za další platformu, která se stane součástí vašeho COGS. XenServer je optimalizován pro pracovní zátěž Citrix a Citrix Universal for CSP vám poskytuje neomezené licence pro XenServer na socket, které můžete využít.

15% volný buffer je opravdu zdarma

Rádi bychom také rychle pokryli 15 % volnou vyrovnávací paměť, která se vztahuje konkrétně na licenční část Citrix, protože její chování se mezi CVAD a DaaS liší. V první řadě mějte na paměti, že vaše 15 % bezplatná vyrovnávací paměť není zahrnuta v celkovém počtu licencí doručených na váš partnerský účet, v případě Citrix DaaS jsou vedeny jako přebytek a kontokorent pro CVAD, pojďme si to rozvést tento.

  • CVAD: Licenční soubor CVAD licencí obsahuje celkový počet licencí, které byly doručeny na váš partnerský účet. Jakmile však přidělíte licence konkrétnímu názvu hostitele a stáhnete licenční soubor, klidně otevřete soubor .lic pomocí textového editoru, všimnete si, že se objeví příznak s názvem „Přečerpání“, který představuje vaši 15 % volnou vyrovnávací paměť. Navíc pro licencování CVAD je to považováno za pevný limit, takže jakmile je přidělena licence celkovému počtu uživatelů + 15 % přečerpání, nebudou nová připojení uživatelů povolena, protože neexistují žádné licence k přidělení. Nakonec mějte na paměti, že 15 % volná vyrovnávací paměť je rozdělena spolu s vašimi licenčními soubory, například pokud máte celkem 2 000 licencí CVAD (což vám poskytuje přečerpání 300 uživatelů) a rozdělte je na polovinu mezi licenční server A a Licenční server B, každý licenční soubor bude obsahovat 1000 uživatelských licencí + 150 uživatelských přečerpání.
  • Citrix DaaS: Licencování Citrix DaaS nemá pevný limit, jako je tomu v případě CVAD, takže i kdybyste poskytli 100 licencí, mohlo by to přesáhnout 15 % přebytek. Mějte však na paměti, že osvědčeným postupem je nastavit správnou velikost prostředí co nejblíže skutečnému využití. Na druhou stranu u DaaS se nedíváme na vaši 15 % bezplatnou vyrovnávací paměť na nájemce, ale jako součet. To znamená, že pokud jeden, nebo 2, nebo dokonce 10 nájemců zákazníků překročí 15 %, je to naprosto v pořádku. Pokud však vaše plné využití jako CSP agregované u všech vašich zákazníků překročí celkový počet licencí + 15 % bezplatnou vyrovnávací paměť, ačkoli vaši zákazníci DaaS nezaznamenají žádné problémy při pokusu o připojení, bylo by vhodné kontaktovat vaše CSP Account Executive a prodiskutujte scénář rozšíření.

Které licenční soubory a kde?

Nyní, když rozumíme oprávněním, která Citrix Universal for CSP dodá na váš partnerský účet CSP, jsme si jistí, že chcete vědět, jak provést přechod a začít využívat výhody nových licencí. Je to opravdu jednoduché.

Licencování Citrix:

  • CVAD: Jak jsme již zmínili, toto vše je plošně prémiové licencování a proces zůstává stejný. Nyní, když jste přešli na Citrix Universal for CSP, najdete na svém účtu Citrix nový licenční soubor CVAD. Stejně jako dříve, vše, co musíte udělat, je přidělit tyto nové licence názvu hostitele vašich licenčních serverů Citrix. Po přidělení prohoďte licenční soubor na licenčním serveru a máte hotovo. Pokud jste dříve používali licencování základní / standardní úrovně prostřednictvím starších licencí CSP, nezapomeňte také aktualizovat edici produktu v Citrix Studio. V neposlední řadě je tu další licenční soubor speciálně pro funkce ochrany aplikací, takže pokud chcete využít výhod této úžasné bezpečnostní funkce, nezapomeňte jej nainstalovat také na svůj licenční server.
    • Citrix DaaS: Veškeré vaše licencování Citrix DaaS je nyní také na prémiové úrovni, což znamená, že již nebudou klienti Standard, Advanced nebo Advanced Plus. Jak jste si možná všimli, jakmile byla vaše objednávka Citrix Universal for CSP zpracována, všechny vaše licence Citrix DaaS byly doručeny na váš partnerský účet Citrix Cloud. Proces získání licencování DaaS vašim koncovým zákazníkům nájemcům byl také výrazně zjednodušen, protože již nemusíte zpracovávat objednávky na sklad prostřednictvím distribuce. Jediné, co musíte udělat, je vyplnit své zákaznické údaje do tohoto formuláře a my převedeme licence za vás. Nezapomeňte do tohoto procesu zapojit svůj tým CSP AE / ATS.
    • Citrix Endpoint Management: Toto je přímo vázáno na vaše licencování Citrix DaaS, takže pro účely přidělování licencí je spravováno úplně stejným způsobem jako licencování Citrix DaaS.
    • XenServer: Pro XenServer je postup stejný jako u starších licencí XenServer per-socket. Váš licenční soubor XenServer Premium je třeba nainstalovat na váš licenční server Citrix a poté jej použít na nasazení XenServeru prostřednictvím XenCenter nebo xe CLI. Další informace naleznete v tomto podrobném průvodci.
  • NetScaler Flexed: Hádáte správně, licencování NetScaler je také prémiové, takže se již nemusíte starat o edice licencí a funkce při poskytování licencí pro vaše zákaznická prostředí. Se starším licencováním CSP bylo veškeré licencování NetScaler spravováno přímo na zařízení VPX a licenční soubor zahrnoval jak úroveň edice (Standard, Advanced a Premium), tak pevnou šířku pásma. Uvedení NetScaler Flexed však mění způsob licencování prostředí CSP. Abyste mohli licencovat svá nasazení NetScaler, budete muset nasadit NetScaler Console, buď verzi Citrix Cloud, nebo verzi VM, pokud ji chcete spravovat sami. To znamená, že licencování NetScaler již nelze instalovat přímo na zařízení VPX. Další informace najdete v dokumentaci NetScaler Console a Flexed Licensing. Zde je rychlý souhrn licenčních souborů specifických pro NS, které budou doručeny na váš partnerský účet CSP.
    • Licenční soubory instance SW: Obdržíte 4 samostatné licenční soubory instance SW (999 každý) pro každý formát: VPX, VPX FIPS, MPX a SDX. Všechny tyto licence musí být přiděleny a nahrány do NS Console.
    • Licenční soubor šířky pásma: Tento soubor představuje vaši 1 TB šířky pásma. Obdržíte 10 000 jednotek o šířce pásma 100 Mb (celkem 1 TB), které můžete přidělit jednomu nebo více nasazením NS Console. Nezaměňujte to prosím se skutečným přidělením šířky pásma zařízení, které lze provést v 10Mb krocích prostřednictvím konzole NS Console, tato licence představuje celkovou šířku pásma dostupnou pro přidělení jedné nebo více samostatným konzolám NS.
    • Licenční soubory s nulovou kapacitou: Zobrazí se 2 licenční soubory s nulovou kapacitou, které jsou určeny pouze pro použití s ​​fyzickými zařízeními (SDX a MPX). Ty jsou určeny k instalaci na zařízení, nikoli na konzolu NS Console.

Poznámka: Licenční dokumentace odvádí skvělou práci při vysvětlení licencování NS Flex a různých používaných licenčních souborů. I když víme, že to může znamenat změnu vaší současné architektury NS, přechod na NS Console umožní odemknout skutečný potenciál licencování NS Flex. Pokud potřebujete další pomoc s tímto přechodem, doporučujeme vám kontaktovat náš tým.

Budoucnost je nyní

Adopce je král

Jak již bylo zmíněno, jedním z hlavních cílů Citrix Universal for CSP je přinést spoustu HODNOTY poskytnutím zvýšené kapacity a schopností; usnadňuje migraci do cloudu a modernizaci díky své hybridní povaze. Sada funkcí obsažená v CVAD i DaaS umožňuje partnerům CSP vytvářet modulární nabídky, které se mohou snadno přizpůsobit požadavkům zákazníků a zároveň poskytují flexibilitu pro zvýšení adopce ve velkém měřítku. Univerzální licencování se snadno přizpůsobí různým návrhům nabídek, ať už se jedná o případy použití, vertikalizované nebo „a la carte“. Podívejme se na některé příklady použití, které vám umožní zvýšit přijetí produktu.

  • Poskytujte pracovní zátěže připravené na HMC – Citrix Universal for CSP vám umožňuje zajišťovat pracovní zátěže založené na DaaS i CVAD napříč více cloudovými a on-prem prostředími. Využijte sílu HDX k poskytování specializovaných případů použití, jako jsou pracovní zátěže s podporou GPU nebo vzdálený přístup k počítači, včetně nově přidané podpory macOS.
  • Personalizované uživatelské prostředí – Spojte flexibilitu Citrix App Personalization, abyste získali personalizovanější koncový bod, službu Global App Configuration pro Workspace App přizpůsobenou vašim požadavkům a pokročilé optimalizace pro softphone pro nejlepší kvalitu zvuku a videa.
  • Rychlá integrace ve velkém – Zjednodušte doručování obrazu prostřednictvím Citrix MCS a Citrix Provisioning a vyhněte se rozšiřování obrazu pomocí Citrix App Layering. Zapojte sezónní uživatele, dodavatele nebo nové osoby s případem použití pomocí několika kliknutí.
  • Zvýšená hustota uživatelů, snížení nákladů – Citrix WEM plus Citrix Auto-Scale se rovná snížení nákladů na vlastnictví. Zkombinujte je s hostovanými sdílenými desktopy, abyste dosáhli bezkonkurenčního výkonu a zároveň dramaticky zvýšili hustotu uživatelů na virtuální počítač.
  • Neprůstřelná dostupnost zdrojů – Využijte více než 25 POPs služby Citrix Gateway po celém světě, přidejte službu Citrix Service Continuity a/nebo místní mezipaměť hostitele a dodejte robustní architekturu, která uživatelům zajistí přístup ke zdrojům v případě potřeby.
  • Chraňte svá data – Adaptive Authentication chrání vaše prostředí během ověřování uživatelů, Device Posture řídí přístup k datům na základě kontextu uživatele, App Protection zabraňuje exfiltraci dat a Session Recording monitoruje uživatelské relace, aby byla zajištěna maximální shoda.

Na druhou stranu NetScaler Flexed nebyl vytvořen pouze s ohledem na zátěž DaaS. Spojením flexibilního licencování NetScaler a konzole NetScaler dohromady zajišťujeme rychlé nasazení a automatizaci, jednodušší údržbu, centrální správu oprav a další. Záměrem je, abyste používali NetScaler Flexed mimo případy použití DaaS a zvýšili přijetí řešením nových, neprozkoumaných případů použití.

  • Prostředí zabezpečeného přístupu – Zvládněte všechny požadavky zákazníků na autentizaci prostřednictvím samostatného autentizačního řešení dodávaného prostřednictvím NetScaler. NetScaler vám umožňuje vytvořit řešení pro více IDP s podporou jednotného přihlášení.
  • Poskytujte vysoce dostupné pracovní zátěže – Využijte sílu GSLB k poskytování podpory pro pracovní zátěže s podporou DR a zvyšte výkon aplikací.
  • Zabezpečte své webové aplikace – Zabezpečte své webové aplikace před špatnými aktéry pomocí brány NetScaler Web App Firewall a správy botů, kromě jiných funkcí zabezpečení.

Vývoj nových funkcí

Týmy produktového managementu tvrdě pracovaly na tom, aby zaplnily všechny mezery, které partnerům brání ve vytváření flexibilních, škálovatelných nabídek, které využívají technologii Citrix k jejímu plnému potenciálu. Během čtení tohoto článku se vyvíjejí nové funkce produktu a doporučujeme partnerům, aby si prohlédli aktualizace.cloud.com, kde najdete nejnovější aktualizace produktu.

Jak se posouváme vpřed, budoucnost vypadá pro poskytovatele služeb Citrix neuvěřitelně jasně díky představení Citrix Universal for CSP. Tento přechod umožňuje partnerům dodávat svým zákazníkům ještě vyšší hodnotu se zvýšenou stabilitou, jednoduchostí a hodnotou. Zefektivněním licencování a rozšířením možností mají CSP nyní lepší pozici, aby splnili vyvíjející se požadavky podniků v rychle se měnícím prostředí EUC.

Zdroj: Citrix