Článek přečtěte do 14 min.

V dnešním digitalizovaném světě jsou srdcem IT infrastruktury každé organizace pravděpodobně její databázové systémy. Databáze obsahují širokou škálu informací, od citlivých údajů o zákaznících až po proprietární business intelligence – což z nich dělá hlavní cíl kybernetických útoků. Jako správce databáze (DBA) potřebujete solidní znalosti o zabezpečení databáze, abyste ochránili databáze vaší organizace před výpadky a úniky dat. Tento článek vysvětluje klíčové koncepty, doporučené postupy a nástroje, kterým musíte porozumět, abyste mohli začít správnou nohou.

Co je zabezpečení databáze?

Zabezpečení databáze zahrnuje opatření, nástroje a zásady k ochraně databází před nevhodným přístupem uživatelů, zneužitím, krádeží nebo ztrátou. To zahrnuje kontrolu, kdo může přistupovat k databázi, zabezpečení dat v databázi a zabezpečení dat při jejich přesunu nebo přístupu. Efektivní standardy zabezpečení databází chrání cenná informační aktiva organizace, což zase pomáhá udržet důvěru zákazníků a vyhnout se finančním škodám a škodám na pověsti způsobeným úniky dat.

Organizace však musí mít na paměti, že opatření navržená k maximalizaci zabezpečení dat často frustrují uživatele a snižují jejich produktivitu. Paradoxně to může vést uživatele k obcházení bezpečnostních opatření – což v konečném důsledku ohrožuje bezpečnost. Například požadavek, aby hesla byla složitá a často se měnila, pomáhá chránit před kompromitací účtu, ale může také frustrovat uživatele, což vede k nebezpečným praktikám, jako je opakované používání hesel nebo jejich zapisování. Aby se organizace vyhnuly těmto problémům, musí vyvážit bezpečnostní opatření databáze s dopadem na uživatelskou zkušenost.

Součásti zabezpečení databáze

Základními cíli opatření na ochranu databází je zajistit důvěrnost, integritu a dostupnost citlivých informací.

Pojďme si každý z cílů blíže představit:

Důvěrnost

Důvěrnost zahrnuje zajištění toho, že tak mohou učinit pouze osoby oprávněné k přístupu k určitým informacím. Ochrana před neoprávněným zveřejněním, narušením dat a zneužitím informací je zvláště důležitá pro citlivá data, jako jsou osobní údaje, finanční údaje a duševní vlastnictví. Zachování důvěrnosti dat je také zásadní pro splnění právních a regulačních požadavků, včetně zákonů jako GDRP, které výslovně chrání práva na soukromí jednotlivců. Porušení důvěrnosti dat může vést k významným problémům, včetně právních postihů, finančních ztrát a poškození dobrého jména organizace.

 Integrita

To se týká přesnosti, konzistence a spolehlivosti dat během jejich životního cyklu. Cílem je zajistit, aby data nebyla nikdy nevhodně nezměněna během ukládání, přenosu a načítání, a chránit tak před poškozením, neoprávněným přístupem a chybami. Udržování integrity dat je klíčové pro důvěryhodnost dat při rozhodování i pro dodržování předpisů. Techniky pro zachování integrity dat zahrnují kontroly přístupu, ověřování dat, šifrování a pravidelné audity.

Dostupnost

Data musí být v případě potřeby snadno přístupná oprávněným uživatelům. Dostupnost je zásadní pro kontinuitu podnikání, rozhodování, soulad s dohodami o úrovni služeb (SLA) a provozní efektivitu. Zajištění vysoké dostupnosti dat zahrnuje implementaci systémů a postupů, které zmírňují ztráty dat a prostoje. To může zahrnovat redundanci prostřednictvím zálohovacích systémů a mechanismů převzetí služeb při selhání, údržbu a monitorování síťové infrastruktury a dodržování osvědčených postupů při plánování obnovy po havárii.

Hrozby pro zabezpečení databáze

Mnoho samostatných hrozeb může ohrozit důvěrnost, integritu a dostupnost dat uložených v databázových systémech.

Některé z nejběžnějších jsou podrobně popsány níže:

  • Insider Threat.
  • Využití softwarových zranitelností.
  • Denial of Service útoky.
  • Malwarové útoky.
  • Útoky na zálohy.

Podívejme se na každou z nich.

Insider Threats

Každý účet, kterému byla udělena přístupová práva k databázi, je hrozbou.

Tyto hrozby přicházejí ve dvou typech:

  • Neúmyslné hrozby.
  • Úmyslné výhrůžky.

Neúmyslné hrozby

  1. Neúmyslné hrozby obvykle zahrnují nedbalé zasvěcené osoby, které mohou způsobit škodu neopatrným jednáním. Firemní uživatelé mohou například dělat chyby, jako jsou:
  2. Špatné zacházení s daty.
  3. Používání slabých hesel.
  4. Podléhání phishingovým podvodům a poskytování přihlašovacích údajů k databázi.
  5. IT profesionálové mohou uživatelům udělovat nadměrná přístupová oprávnění.
  6. Nepodařilo se zašifrovat citlivá data.
  7. Nesprávná konfigurace databází způsobem, který je vystaví útočníkům.
  8. Nepodaří se použít bezpečnostní záplaty, a tím ponechat známé zranitelnosti zralé na zneužití útočníky.

Úmyslné hrozby

Úmyslné hrozby obvykle zahrnují zlomyslné zasvěcené osoby, které záměrně zneužijí svůj přístup ke krádeži, úniku nebo poškození dat. Mezi zlomyslné zasvěcené osoby patří nejen legitimní vlastníci účtu, ale i jakýkoli protivník, který kompromituje účet. Mohou být motivováni osobním ziskem, jako je prodej citlivých informací konkurentům nebo pomsta vůči organizaci. Hrozby zevnitř jsou obzvláště zákeřné, protože nevhodné akce legitimních účtů může být obtížné odhalit.

Využití softwarových zranitelností

Softwarová zranitelnost jsou slabiny v návrhu, implementaci nebo konfiguraci softwaru pro správu databází, které mohou útočníci zneužít k získání neoprávněného přístupu, extrahování citlivých dat nebo narušení databázových služeb. Tyto chyby zabezpečení mohou pocházet z různých zdrojů:

  • Chyby v kódování.
  • Nedostatek ověření vstupu.
  • Nezabezpečené výchozí hodnoty.
  • Zastaralé verze softwaru.

Injekční útoky

Jednou z běžných strategií pro zneužívání zranitelností softwaru jsou injekční útoky. Tyto útoky využívají zranitelnosti v softwaru webové aplikace k odesílání škodlivého kódu prostřednictvím neověřeného vstupu s cílem neoprávněně manipulovat s databází. Zatímco SQL injection se zaměřuje na tradiční relační databáze, NoSQL injection se zaměřuje na novější databáze bez schémat, jako jsou MongoDB, Couchbase a Cassandra.

Využití přetečení vyrovnávací paměti

Další útok zahrnuje zneužití přetečení bufferu. Když program zapíše do vyrovnávací paměti (dočasné datové úložiště) více dat, než může pojmout, nadbytečná data mohou přepsat sousední paměťové prostory a vymazat důležitá data nebo spustitelné instrukce. Protivníci mohou zneužít přetečení vyrovnávací paměti k získání neoprávněného přístupu, poškození dat nebo dokonce způsobit zhroucení systému.

Denial of Service útoky

Při útoku typu DoS (Denial of Service) útočníci zaplaví cílový systém ohromným množstvím provozu nebo dotazů, aby narušili podnikání. Konkrétně mohou tyto útoky vést ke zpomalení doby odezvy, selhání zpracování transakcí nebo úplnému odstavení systému. Pokud provoz pochází z více zdrojů, je útok znám jako útok distribuovaného odmítnutí služby (DDoS).

Malwarové útoky

Protivníci mohou použít škodlivý software k útokům na databáze mnoha způsoby. Existuje malware, který zašifruje databázové soubory a bude požadovat výkupné za dešifrovací klíč. Jiný malware bude tajně monitorovat databázi a předávat informace, které shromáždí, zpět útočníkovi. Samoreplikující se škodlivý kód může poškodit databázové soubory nebo zneužít zranitelnosti k další distribuci malwaru. A trojské koně nebo malware maskovaný jako legitimní software mohou otevřít zadní vrátka v bezpečnostních systémech.

Útoky na zálohy

Útočníci chápou, že zálohy často obsahují stejné citlivé informace jako živé databáze, ale mohou být chráněny slabšími bezpečnostními opatřeními. V důsledku toho mohou cílit na zálohy stejnými útoky, jaké používají na živé databáze, včetně krádeže dat ze záloh a šifrování záloh, aby byl odepřen přístup, dokud nebude zaplaceno výkupné. Hackeři se také mohou pokusit zničit zálohovaná data, aby zvýšili dopad útoku na živé systémy tím, že znesnadní nebo znemožní obnovu.

Moderní výzvy v oblasti zabezpečení databáze

Kvůli několika faktorům je správa zabezpečení databází pro dnešní organizace stále náročnější.

Patří mezi ně:

Rostoucí objemy dat

Čím více dat organizace ukládá, tím větší je její útočná plocha. Stávající bezpečnostní opatření se nemusí účinně škálovat, aby přiměřeně chránila všechna data.

Složitost infrastruktury

Organizace dnes často disponují složitou směsí místních databází a cloudových služeb. Každý přichází s vlastní sadou bezpečnostních protokolů a výzev, což ztěžuje implementaci jednotné správy přístupu a dalších bezpečnostních postupů.

Zvyšování regulace

Stále jsou zaváděny nové zákony na ochranu důvěrnosti, integrity a dostupnosti dat a stávající zákony jsou často upravovány tak, aby vyžadovaly robustnější ochranná opatření. Organizace mohou mít potíže s dosažením, udržením a prokázáním souladu.

Nedostatek dovedností v oblasti kybernetické bezpečnosti

Pro organizace může být náročné zapojit a udržet si profesionály se zkušenostmi v zabezpečení databází. V důsledku toho může dojít k přetížení stávajícího personálu, což může vést k vyhoření a zvýšit pravděpodobnost chyb. Kromě toho mohou organizace být neschopné udržet si krok s nejnovějšími bezpečnostními technologiemi, protože k jejich implementaci a správě je zapotřebí kvalifikovaných pracovníků.

Dopady útoků na databáze

Útoky na databáze mohou mít za následek širokou škálu dopadů, včetně následujících:

Ztráta dat

Pokud útočník nebo zákeřný zasvěcenec ukradne citlivé informace z databází organizace, může dojít k vážnému poškození. Například krádež duševního vlastnictví (IP) může vést ke ztrátě příjmů a podílu na trhu a nesprávné zveřejnění připravovaných produktů nebo služeb může ohrozit zaváděcí strategie a partnerství.

Poškození reputace

Narušení zabezpečení databáze může způsobit hluboké a trvalé poškození pověsti společnosti. Zprávy o narušení se mohou rychle šířit po sociálních médiích, zpravodajských serverech a online fórech, což vede spotřebitele k pochybnostem o spolehlivosti a integritě značky. Stávající zákazníci se mohou rozhodnout převést své podnikání jinam, dávat si pozor na další rizika pro své osobní údaje a potenciální noví zákazníci mohou být od kontaktu se značkou odrazeni na základě jejích špatných výsledků v oblasti zabezpečení.

Narušení podnikání

Ztráta nebo poškození kritických dat při narušení může narušit základní obchodní procesy, od řízení vztahů se zákazníky až po logistiku dodavatelského řetězce. Navíc v důsledku narušení dat může být nutné, aby postižené systémy byly odpojeny pro forenzní analýzu a nápravu, což způsobuje prostoje, které brání produktivitě a poskytování služeb. Tato provozní narušení mohou vést ke snížení prodeje, zrušení smluv a ztrátě obchodních příležitostí, což má vážný dopad na toky příjmů.

Sankce za dodržování předpisů

  • Regulační orgány mohou ukládat pokuty a jiné sankce, pokud se porušení dat týká regulovaných dat. Mezi zákony určené k ochraně bezpečnosti dat patří HIPPA, obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), kalifornský zákon o ochraně soukromí spotřebitelů (CCPA) a zákon o ochraně osobních údajů (PDPA) v Singapuru.

Dodatečné náklady

Náprava škod způsobených porušením dat zahrnuje složitou síť přímých a nepřímých nákladů nad rámec pokut za dodržování předpisů. Mohou zahrnovat právní poplatky za urovnání soudních sporů, náklady na zapojení konzultantů, jak lépe zabezpečit databáze, aby se předešlo budoucím incidentům, a investice do nových bezpečnostních řešení a procesů.

Typy bezpečnostních kontrol

Organizace potřebují zavést robustní kontroly zabezpečení databází, aby překonaly moderní výzvy v oblasti zabezpečení dat a vyhnuly se nákladným narušením a prostojům.

Tyto ovládací prvky lze seskupit do tří kategorií:

Administrativní kontroly

Administrativní kontroly jsou postupy a zásady navržené ke zmírnění rizik spojených s lidskou chybou. Příklady včetně řízení přístupu založeného na rolích (RBAC) k vynucení nejmenších oprávnění, pravidelné kontroly účtů a jejich přístupových oprávnění a postupy řízení změn.

Preventivní kontroly

Preventivní kontroly jsou opatření určená k zastavení neoprávněných akcí dříve, než k nim dojde. Mezi běžné příklady patří firewally, systémy detekce a prevence narušení (IDS/IPS), sítě VPN a silné mechanismy ověřování.

Detektivní kontroly

Detektivní kontroly jsou navrženy tak, aby odhalily probíhající hrozby a upozornily správce, aby mohli včas reagovat a omezit škody. Nástroje pro monitorování databáze mohou analyzovat pokusy o přihlášení, aktivitu přístupu k datům a administrativní akce v reálném čase, aby odhalily anomálie a další podezřelé aktivity. Některá řešení využívají strojové učení (ML) a umělou inteligenci (AI) k identifikaci vzorců chování, které se odchylují od normy, a integrují se se systémy správy bezpečnostních informací a událostí (SIEM), aby poskytovaly komplexnější pohled na aktivitu napříč IT infrastrukturou.

Doporučené postupy zabezpečení databáze

Pro zajištění bezpečnosti databáze jsou nezbytné následující osvědčené postupy:

  1. Pochopte oblast hrozeb
  2. Stanovte bezpečnostní zásady
  3. Implementujte silné kontroly přístupu
  4. Použijte šifrování a tokenizaci
  5. Provádějte pravidelné bezpečnostní audity a hodnocení zranitelnosti
  6. Zaveďte základní preventivní kontroly
  7. Sledujte aktivitu databáze
  8. Vzdělávejte uživatele
  9. Vytvořte robustní proces záplatování a aktualizace
  10. Vytvořte komplexní plán reakce na incidenty
  11. Bezpečné zálohování databáze
  12. Zvažte technologie kontejnerizace
  13. Integrujte bezpečnostní postupy do kanálu DevOps (DevSecOps)

Pochopte oblast hrozeb

Prvním krokem k zabezpečení databází je pochopení hrozeb, kterým čelí. Kybernetické hrozby se neustále vyvíjejí, a proto je pro organizace zásadní, aby byly neustále informovány o nejnovějších bezpečnostních rizicích. Mezi běžné hrozby pro databáze patří útoky SQL injection, neoprávněný přístup, malware a úniky dat. Díky pochopení těchto hrozeb mohou organizace lépe připravit svou obranu.

Stanovte bezpečnostní zásady

Bezpečnostní zásady jsou formální dokumenty, které nastiňují přístup organizace k bezpečnosti, definují, co je chráněno, proč je chráněno a kdo je za jeho ochranu odpovědný.

Při vytváření zásad ochrany údajů mějte na paměti následující osvědčené postupy:

Sladit zásady s obchodními cíli

Zabezpečení databáze by nemělo být chápáno jako pouhá technická výzva nebo požadavek shody, ale jako nedílná součást, která pomáhá podniku dosáhnout jeho cílů, jako je expanze na nové trhy, uvedení nových produktů nebo zlepšení zákaznické zkušenosti. Například jasné pochopení obchodních cílů pomáhá určit, která datová aktiva jsou nejkritičtější, a proto vyžadují vyšší úroveň ochrany. Může také pomoci organizaci zdůraznit její závazek k bezpečnosti v marketingových a prodejních snahách přilákat nové zákazníky a udržet ty stávající.

Věnujte pozornost dodržování

Zásady zabezpečení databáze musí být v souladu s platnými regulačními standardy, které určují, jak by měla být data spravována a chráněna. Vzhledem k tomu, že se mění předpisy a jsou zaváděny nové požadavky, musí organizace pravidelně kontrolovat a aktualizovat své zásady zabezpečení dat, aby zajistily průběžnou shodu.

Odpovědnosti za dokumenty

Jasně definovat role a odpovědnosti různých stran zapojených do zajišťování bezpečnosti databázových systémů.

Zúčastněné strany mohou zahrnovat:

  • Správci databází, kteří jsou zodpovědní za implementaci řízení přístupu, monitorování databázové aktivity, provádění pravidelných cvičení zálohování a obnovy a používání bezpečnostních záplat.
  • Vývojáři, kteří potřebují zajistit bezpečné postupy kódování, šifrovat citlivá data v aplikacích a dodržovat zásady pro přístup k produkčním datům.
  • Bezpečnostní týmy IT, které musí pravidelně provádět hodnocení zranitelnosti a penetrační testování, vyhodnocovat bezpečnostní kontroly a reagovat na bezpečnostní incidenty.
  • Poskytovatelé služeb třetích stran, kteří musí dodržovat dohodnuté bezpečnostní standardy a protokoly a také poskytovat včasné aktualizace zabezpečení a upozornění na hrozby.

Implementujte silné kontroly přístupu

Organizace musí zajistit, aby k databázím měli přístup pouze správní uživatelé a aby mohli provádět akce pouze v souladu se svými rolemi a potřebami.

Pro implementaci silného řízení přístupu jsou nezbytné následující osvědčené postupy:

  • Implementujte silnou autentizaci,
  • Důsledně dodržujte zásadu nejmenšího privilegia,
  • Přijměte řízení přístupu na základě rolí,
  • Pravidelně kontrolujte uživatelské účty a jejich oprávnění.

Pojďme se na každý podívat.

Implementujte silnou autentizaci

Minimálně požadujte silná, jedinečná hesla. Pro vyšší zabezpečení implementujte vícefaktorové ověřování (MFA), které vyžaduje dvě nebo více metod ověřování, jako je heslo a biometrický identifikátor nebo kód odeslaný do zařízení uživatele.

Důsledně dodržujte zásadu nejmenšího privilegia

Každému uživateli by měla být udělena minimální oprávnění potřebná k plnění jeho povinností a účty bývalých zaměstnanců a neaktivní účty by měly být okamžitě deaktivovány nebo smazány. Tento přístup omezuje škody, které může uživatel způsobit náhodně nebo úmyslně, a také omezuje dosah aktéra hrozby, který kompromituje účet. Pro ještě robustnější ochranu zvažte nahrazení vysoce privilegovaných účtů právy just-in-time pro specifické úkoly pomocí moderního řešení správy privilegovaného přístupu (PAM).

Přijměte řízení přístupu na základě rolí

  • RBAC zjednodušuje dodržování nejmenších oprávnění, protože oprávnění jsou udělena definovaným rolím a poté jsou jednotlivým uživatelům přiřazeny role, které potřebují k provádění svých úloh.
  • Pravidelně kontrolujte uživatelské účty a jejich oprávnění.
  • Pravidelné audity jsou nezbytné k odhalení náhodné nebo škodlivé eskalace privilegií a také k identifikaci neaktivních účtů, které by měly být odstraněny, než bude možné je zneužít.

Použijte šifrování a tokenizaci

Šifrovací nástroje používané k převodu prostého textu do kódovaného formátu, známého jako šifrovaný text, pomocí algoritmu a šifrovacího klíče. Tokenizace nahrazuje citlivé datové prvky necitlivými náhražkami, známými jako tokeny, které nemají žádnou využitelnou hodnotu. Původní data jsou uložena v bezpečném trezoru tokenů a vztah mezi daty a jejich tokenem je udržován pro účely zpracování nebo transakce.

Zašifrovaná data jsou nečitelná, i když jsou exfiltrována protivníky. Možnosti zahrnují šifrování na úrovni sloupců, které nabízí granulární šifrování konkrétních dat v databázovém sloupci, a šifrování na úrovni aplikace, kde operace šifrování a dešifrování probíhají v rámci aplikace, nikoli databáze.

Transparentní šifrování dat (TDE) se často používá k šifrování dat v klidu, zatímco šifrování dat při přenosu se obvykle dosahuje pomocí protokolů jako SSL (Secure Sockets Layer) nebo TLS (Transport Layer Security).

Provádějte pravidelné bezpečnostní audity a hodnocení zranitelnosti

Pravidelně kontrolujte zastaralý software, nesprávnou konfiguraci a slabé řízení přístupu. Dále provádět penetrační testy za účelem simulace kybernetických útoků a posouzení účinnosti stávajících bezpečnostních opatření.

Zaveďte základní preventivní kontroly

  • Bezpečně konfigurujte databázové systémy. Například deaktivujte nepotřebné služby a změňte výchozí názvy účtů a hesla.
  • Používejte fyzická bezpečnostní opatření. Abyste zajistili, že do oblastí, kde jsou umístěny databázové servery, budou mít přístup pouze oprávnění pracovníci, implementujte možnosti fyzického zabezpečení, jako jsou bezpečnostní štítky, biometrické skenery nebo kódy klíčů. Kromě toho monitorujte přístupové body pomocí bezpečnostních kamer a stráží, abyste zabránili pokusům o neoprávněný vstup a usnadnili vyšetřování a odpovědnost.
  • Rozdělte databáze. Zvažte rozdělení databází na menší segmenty nebo použití technik izolace databází.
  • Ověřte, dezinfikujte nebo opusťte uživatelský vstup. Tyto možnosti jsou užitečné zejména při obraně proti injekčním útokům.
  • Implementujte ochranu koncových bodů. Používejte řešení, jako je antivirový a antimalwarový software, k ochraně zařízení před škodlivým softwarem, který by mohl ohrozit zabezpečení databáze.
  • Implementujte řešení pro řízení přístupu k síti. Tyto nástroje pomáhají zajistit, aby ke zdrojům na databázových serverech měli přístup pouze kompatibilní zařízení a oprávnění uživatelé.

Sledujte aktivitu databáze

Použijte řešení pro monitorování aktivity databáze k detekci a upozornění na podezřelou aktivitu v reálném čase, což umožňuje rychlou reakci na potenciální hrozby. Zejména pečlivě kontrolujte úspěšná přihlášení, neúspěšné pokusy o přihlášení, pokusy o přístup k privilegovaným funkcím a pokusy o úpravu, smazání nebo exfiltraci dat.

Vzdělávejte uživatele

Poskytněte všem uživatelům školení o tématech, jako je rozpoznávání pokusů o phishing, zabezpečení osobních zařízení používaných k práci a dodržování správných postupů pro přístup k datům a manipulaci s nimi. Přizpůsobte školení potřebám různých skupin uživatelů, pravidelně je opakujte a zvažte provedení testů, jako jsou simulované phishingové kampaně, abyste změřili efektivitu.

Vytvořte robustní proces záplatování a aktualizace

Zranitelnosti softwaru jsou běžným vektorem útoků pro kyberzločince, takže pro ochranu databází před známými útoky je zásadní okamžitá aplikace bezpečnostních záplat. Proces správy oprav by měl být co nejvíce automatizován a měl by zahrnovat pravidelné kontroly aktualizací od všech dodavatelů softwaru.

Vytvořte komplexní plán reakce na incidenty

Komplexní plán reakce na incidenty by měl nastínit kroky, které je třeba podniknout v případě narušení bezpečnosti, včetně strategií omezení, eradikace, obnovy a komunikace. Pravidelné testování a aktualizace plánu reakce na incidenty je zásadní pro zajištění jeho účinnosti.

Bezpečné zálohování databáze

Zajistěte, aby cenné a citlivé zálohy dat byly bezpečně uloženy a mohly být obnoveny v případě ztráty dat, poškození nebo jiné katastrofy. Pravidlo zálohování 3-2-1 doporučuje uchovávat alespoň tři celkové kopie vašich dat, z nichž dvě jsou místní, ale na různých zařízeních a jedna z nich je mimo pracoviště.

Zvažte technologie kontejnerizace

Kontejnerizace databází pomocí technologií jako Docker a Kubernetes nabízí příležitosti pro podrobnější bezpečnostní kontroly a izolaci.

Integrujte bezpečnostní postupy do kanálu DevOps (DevSecOps)

Zajistěte, aby byly bezpečnostní aspekty řešeny na počátku životního cyklu vývoje databázových aplikací a prostředí.

Nástroje na ochranu dat

Organizace mají na výběr širokou škálu řešení zabezpečení databází. Níže jsou uvedeny některé z nejlepších možností pro každou kritickou funkci.

Discovery and Vulnerability Assessment

  • IBM Security Guardium je komplexní platforma pro zabezpečení dat, která zjišťuje a klasifikuje citlivá data napříč databázemi, datovými sklady a prostředími velkých dat a také provádí hodnocení zranitelnosti k identifikaci rizikových dat a poskytuje užitečné poznatky pro ochranu.
  • Rapid7 InsightVM využívá pokročilé analýzy k identifikaci zranitelností, posouzení rizik a stanovení priorit nápravných opatření. Integruje se také s různými datovými úložišti, aby pomohl identifikovat, kde se citlivá data nacházejí.
  • Tenable Nessus skenuje databázová prostředí, aby odhalil zranitelnosti a poskytuje komplexní zprávy o hodnocení.

Sledování aktivity

  • IBM Security Guardium nabízí monitorování aktivity v reálném čase, hodnocení zranitelnosti a analýzu rizik dat pro místní a cloudové databáze a platformy pro velká data.
  • Imperva SecureSphere Database Activity Monitoring poskytuje přehled o aktivitě databáze v reálném čase, včetně monitorování privilegovaných uživatelů a řízení přístupu.
  • McAfee Database Activity Monitoring upozorňuje administrátory na abnormální databázovou aktivitu a nabízí virtuální opravy zranitelností databáze.
  • Oracle Audit Vault a Database Firewall chrání databáze Oracle i jiné než Oracle monitorováním aktivity a blokováním hrozeb. Konsoliduje auditní data z databází, operačních systémů a adresářů pro zjednodušené vykazování souladu.

Šifrování a tokenizace

  • BitLocker je vestavěná funkce systému Windows, která šifruje celé svazky, aby chránila data v klidu.
  • OpenSSL je plnohodnotná sada nástrojů pro protokoly Transport Layer Security (TLS) a Secure Sockets Layer (SSL), která je také schopna provádět univerzální kryptografické úlohy.
  • Protegrity nabízí tokenizaci, šifrování a maskování dat pro ochranu citlivých dat napříč databázemi, soubory a cloudovým úložištěm.
  • TokenEx nabízí cloudové služby tokenizace a ukládání dat na různých platformách.
  • VeraCrypt je open-source software pro šifrování svazků nebo celých úložných zařízení.
  • Vault od HashiCorp je navržen tak, aby zabezpečil, uložil a přísně řídil přístup k tokenům, heslům, certifikátům, klíčům API a dalším tajemstvím v moderních počítačích.

Analýza rizik a reporting

  • IBM QRadar Security Intelligence Platform je řešení SIEM, které shromažďuje, normalizuje a koreluje data protokolů a událostí k identifikaci hrozeb a zranitelností. Poskytuje také podrobné zprávy pro audit, dodržování předpisů a řízení rizik.
  • Qualys Cloud Platform nabízí integrovanou správu zranitelnosti, monitorování shody a skenování webových aplikací, které poskytují komplexní přehled o zabezpečení IT a dodržování předpisů.
  • Rapid7 InsightVM kombinuje správu zranitelnosti s pokročilou analytikou pro stanovení priority rizik a nabízí přehled o tom, jak zlepšit zabezpečení.
  • Tenable Nessus vyhledává zranitelnosti, problémy s konfiguracemi a malware na celé řadě platforem a pomáhá organizacím upřednostňovat bezpečnostní rizika.

Zabezpečení cloudových dat

  • Štít Amazon Web Services (AWS) a služba správy klíčů AWS (KMS) poskytují ochranu DDoS a služby správy klíčů pro šifrování dat napříč službami AWS.
  • McAfee MVISION Cloud poskytuje komplexní přehled o datech, kontextu a aktivitě uživatelů v prostředích SaaS, PaaS a IaaS.
  • Centrum zabezpečení Microsoft Azure nabízí jednotnou správu zabezpečení a pokročilou ochranu před hrozbami napříč cloudovými a hybridními úlohami.
  • Netskope Security Cloud poskytuje ochranu dat a prevenci hrozeb v reálném čase pro cloudové služby, webové stránky a soukromé aplikace.
  • Veeam Backup & Replication poskytuje funkce zálohování, obnovy a replikace pro cloudové, virtuální a fyzické pracovní zátěže.

Závěrem

Zabezpečení databáze dnes vyžaduje komplexní přístup. Mezi klíčová bezpečnostní opatření databáze patří identifikace kritických dat, používání šifrování pro data v klidu i při přenosu, implementace přísných opatření pro kontrolu přístupu, jako je RBAC a MFA, a monitorování podezřelé aktivity databáze. Je také důležité provádět pravidelná hodnocení zranitelnosti, penetrační testy a audity uživatelských účtů, stejně jako mít zaveden robustní plán zálohování a obnovy po havárii. Tato opatření jsou nezbytná jak pro zabezpečení databáze, tak pro soulad s nařízeními jako GDPR, HIPAA a PCI-DSS, které mají specifické požadavky na ochranu dat a soukromí.

Zabezpečení databáze není jen o nasazení správných nástrojů a technologií. Jde také o vytvoření silných zásad, postupů a povědomí mezi zaměstnanci na ochranu před lidskými chybami, které jsou často nejslabším článkem zabezpečení databází.

Často kladené otázky

Co je zabezpečení dat?

Zabezpečení dat se týká ochranných opatření a protokolů zavedených k zabezpečení dat před neoprávněným přístupem, narušením dat nebo jakoukoli formou škodlivé činnosti zaměřené na narušení integrity, důvěrnosti a dostupnosti dat. To zahrnuje širokou škálu procesů a strategií navržených k ochraně digitálních informací, zabránění ztrátě dat a zajištění toho, aby data zůstala přístupná pouze osobám s řádným oprávněním.

Co jsou to bezpečná data?

Zabezpečená data jsou informace chráněné proti neoprávněnému přístupu, úpravám a zničení. Zajišťuje důvěrnost tím, že je přístupný pouze oprávněným uživatelům, zachovává integritu tím, že je přesný a konzistentní, a zaručuje dostupnost, takže je v případě potřeby dostupný. Zabezpečená data také ověřují autenticitu uživatelů a systémů, které s nimi komunikují, a zajišťují, že akce a transakce jsou sledovatelné, což zabraňuje odmítnutí akcí.

Proč je bezpečnost dat důležitá?

Zabezpečení dat je důležité pro ochranu citlivých informací, zachování soukromí, dodržování zákonů a předpisů, podporu důvěry, předcházení finančním ztrátám, zajištění kontinuity podnikání a ochranu národní bezpečnosti.

Jak zabezpečit databázi?

Chcete-li databázi zabezpečit, implementujte přísné kontroly přístupu, používejte šifrování, aktualizujte software, pravidelně zálohujte data, sledujte přístup a změny, zabezpečte základní systém, uplatněte zásadu nejmenšího oprávnění, zabezpečte fyzický přístup a provádějte pravidelná hodnocení zabezpečení.

Jak ukládat citlivá data do databáze?

Chcete-li citlivá data bezpečně ukládat do databáze, použijte metody šifrování, jako je AES-256 pro data v klidu a SSL/TLS pro data v přenosu. Implementujte řízení přístupu, jako je Role-Based Access Control (RBAC), a zajistěte, aby uživatelé měli minimální potřebná oprávnění. Maskování a tokenizace dat lze použít k obfuskaci a nahrazení citlivých dat. Kromě toho je nezbytné pravidelné monitorování a protokolování databázových aktivit, pravidelné bezpečnostní audity a kontroly souladu.

Máte obavu o svou databázi, pak nás neváhejte kontaktovat.

Zdroj: Netwrix