Článek přečtěte do 7 min.

Toto jsou klíčové výhody přesunu vašich místních úloh Exadata do Exadata v cloudu.

Exadata je již více než deset let uznávána jako průmyslový standard pro pracovní zátěže Oracle Database vyžadující nejrychlejší výkon, nejvyšší dostupnost a nejrobustnější zabezpečení. Pokud uvažujete o přesunutí svých úloh Exadata do cloudu, ať už veřejného nebo hybridního, budete chtít i nadále využívat výhody Exadata, které jsou pro vaše aplikace zásadní, a zároveň přidávat výhody cloudu.

Cloud nabízí vynikající ekonomiku se spotřebou plateb za použití a sníženou administrativou prostřednictvím cloudové automatizace a infrastruktury spravované Oracle. Pojďme diskutovat o tom, jak můžete zjednodušit operace, snížit náklady a modernizovat svou databázovou infrastrukturu migrací svých místních úloh Exadata do Exadata v cloudu.

Nasazení kdekoli bez změn datového modelu nebo aplikací

Exadata v cloudu nabízí stejnou inovativní technologii jako Exadata on-premises se 100 % kompatibilitou mezi modely nasazení pro bezproblémovou migraci databáze a minimální narušení. Exadata v cloudu má stejný výkon a dostupnost jako Exadata on-premise a zároveň nabízí stejnou databázi Oracle bez ohledu na umístění.

Exadata v cloudu má tři možnosti nasazení:

  1. Exadata infrastruktura ve veřejném cloudu společnosti Oracle (Oracle Cloud Infrastructure) popř.
  2. Hybridní cloud ve vašem datovém centru s Exadata Cloud@Customer popř.
  3. Infrastruktura Exadata jako součást multicloudového řešení s Oracle Database@Azure (Exadata bude v budoucnu k dispozici také s Oracle Database@Google Cloud).

Multicloudová řešení spouštějí Exadata v OCI společně umístěném buď v Azure, nebo v budoucnu v rámci Google Cloud a poskytují nativní nízkolatenční přístup aplikací Azure a Google Cloud k databázím běžícím na Exadata.

Exadata běží všude

Snižte náklady na infrastrukturu a správu

Když své úlohy migrujete buď do Exadata ve veřejném cloudu nebo Cloud@Customer, infrastruktura Exadata je stejná jako vaše místní nasazení. Máte flexibilitu elasticky dimenzovat své výpočetní a úložné zdroje pro vaše aktuální pracovní zatížení a dynamicky přidávat výpočetní a/nebo úložný prostor v budoucnu, takže budete platit pouze za infrastrukturu, kterou potřebujete. Exadata je k dispozici také s infrastrukturou Exascale, která snižuje vstupní náklady na Exadata ve veřejném cloudu díky menší minimalizaci velikosti, takže z Exadata mohou těžit pracovní zátěže v jakémkoli měřítku.

Při nasazování Exadata ve veřejném cloudu můžete testovat své aplikace a platit pouze za to, co používáte, bez jakéhokoli dlouhodobého závazku vůči infrastruktuře. Nasazení infrastruktury na vyžádání bez dlouhodobých závazků vám umožní využít výhod nových vylepšení výkonu hardwaru jednoduchým přechodem na nejnovější generaci, až budete připraveni. Ve veřejném cloudu je navíc elastické rozšiřování výpočetní a/nebo úložné kapacity pro přizpůsobení se obchodním špičkám výrazně snazší ve srovnání s procesem nákupu hardwaru nezbytným pro místní provoz, který nevyhnutelně způsobuje zpoždění.

Přesunutí vašich úloh do Exadata ve veřejném cloudu nebo Cloud@Customer také eliminuje zátěž související se správou infrastruktury. Infrastruktura Exadata je spravována odborníky Oracle pomocí sofistikované automatizace, která snižuje riziko. Odstranění odpovědnosti za údržbu infrastruktury z vašich administrativních týmů uvolní vaše zdroje, abyste se mohli soustředit na hlavní organizační cíle.

V rámci údržby infrastruktury Oracle aktualizuje servery Exadata, přepínače a další součásti infrastruktury. Přestože je společnost Oracle odpovědná za správu infrastruktury, stále můžete řídit načasování činností údržby, abyste minimalizovali jakékoli narušení vašich koncových uživatelů.

Snižte své administrativní náklady

Autonomous Database a Exadata Database Service jsou dvě služby Oracle Database, které běží na Exadata, a to jak ve veřejném cloudu, tak na Cloud@Customer. Autonomní databáze je plně spravovaná služba, zatímco Exadata Database Service je společně spravovaná služba s odpovědností sdílenou mezi vámi a společností Oracle.

S plně spravovanou autonomní databází Oracle spravuje infrastrukturu i databáze prostřednictvím autonomních operací, což vám umožňuje jednoduše používat databáze pro vaše aplikace. Pod krytem Autonomous Database využívá všechny funkce Oracle Database včetně pokročilých funkcí, jako jsou Real Application Clusters (Oracle RAC) a Data Guard. Autonomní databáze automaticky zajišťuje, zabezpečuje, ladí a škáluje vaše databáze. Má řadu funkcí, které zjednodušují moderní vývoj cloudových nativních aplikací, a je postaven na nejpokročilejší databázové technologii běžící na špičkové platformě Exadata.

Výhody autonomní databáze

Databázovou službu Exadata společně spravujete vy a Oracle, kde Oracle spravuje infrastrukturu a vy spravujete databáze pomocí robustní cloudové automatizace pro běžné úlohy správy životního cyklu. Automatizace zajišťuje, že osvědčené postupy jsou nejen začleněny do konfigurace, ale také správně dodržovány při vytváření, aktualizaci, zálohování a škálování databází. Usnadňuje vám zvedání a přesun místních aplikací do cloudu a zároveň nabízí větší flexibilitu a kontrolu nad prostředím vaší databáze.

Automatizace databázových služeb Exadata

Automatizace eliminuje potřebu zkoumat technické informace a dokumentaci k nasazení databází s nejlepším výkonem, dostupností a zabezpečením. Například zřizování databází je automatizované, aby bylo zajištěno, že databáze Oracle RAC jsou nakonfigurovány podle osvědčených postupů. Činnosti, jako je aktualizace databáze, vytvoření pohotovostního režimu Data Guard a provedení přepnutí, se provádí za vás pomocí Autonomní databáze nebo pomocí několika kliknutí nebo volání API ve službě Exadata Database Service. Využití automatizace pro časově náročné úkoly umožňuje vašim administrativním týmům soustředit se na funkce s přidanou hodnotou spíše než na správu systémů a databází.

Zatímco obě služby snižují provozní náklady ve srovnání s místním nasazením, zákazníci mají různé požadavky na izolaci, kontrolu a přizpůsobení. Možnosti správy nabízené těmito databázovými službami vám umožňují vybrat řešení, které nejlépe odpovídá provozním potřebám vašich databází. Služby na vyhrazené infrastruktuře se vzájemně nevylučují, takže můžete provozovat Autonomní databázi a Exadata Database Service na stejné infrastruktuře. Autonomní databáze je také dostupná na bezserverové infrastruktuře Exadata ve veřejném cloudu. Databázovou službu Exadata lze navíc nasadit ve veřejném cloudu na sdílené infrastruktuře Exascale. Tato flexibilita vám umožňuje modernizovat jakékoli prostředí Oracle Database podle vašeho plánu, přičemž některé aplikace migrují do cloudu pomocí jednoduchého přístupu „lift and shift“, kde si zachováte kontrolu se službou Exadata Database Service, zatímco jiné jsou modernizovány tak, aby těžily z plně spravované autonomní databáze.

Snižte své licenční náklady na databázi Oracle

Oracle Database lze licencovat s výběrem ze dvou cenově výhodných modelů licencování, které můžete využít ke splnění svých obchodních potřeb.

Volba licence

Model License Included pro Exadata v cloudu zahrnuje oprávnění pro všechny možnosti Oracle Database Enterprise Edition. Tento model je ideální pro zákazníky bez dostatečných stávajících licencí Oracle Database nebo pro zákazníky, kteří chtějí používat funkce Oracle Database nad rámec těch, které jsou aktuálně licencovány. Hodnota Licence Included se zvyšuje se zvyšujícím se přijetím možností databáze.

Model Bring Your Own License (BYOL) je ideální pro zákazníky, kteří již vlastní softwarové licence Oracle Database Enterprise Edition a Database Option, které chtějí používat v cloudu. Je navržen tak, aby maximalizoval hodnotu vašich stávajících investic do softwaru a zároveň snížil náklady na podporu. Licence databáze BYOL Enterprise Edition zahrnuje oprávnění k bezplatnému používání Transparent Data Encryption (TDE), Diagnostic & Tuning Pack, Real Application Testing a Data Masking & Subsetting, což vám poskytuje více funkcí bez jakýchkoli dalších nákladů. S BYOL získáte také odměny Oracle Support Rewards, které připíší 25% kredit z vašich cloudových výdajů na váš účet za místní podporu.

Licencování databází Pay-Per-Use v Oracle Cloud je založeno na výpočetních prostředcích, které používáte pro provoz své databáze, a na zvoleném modelu licencování. S Exadata Database Service můžete dynamicky škálovat výpočetní jádra přidělená vašim databázovým prostředím nahoru a dolů, přičemž platíte pouze za to, co používáte. S Autonomous Database se výpočetní škálování provádí automaticky za vás, jak se mění požadavky na pracovní zátěž. Možnost platit pouze za výpočetní zdroje, které potřebujete, může poskytnout značné úspory, zejména v prostředích, která musí být schopna zvládnout špičky pracovního zatížení, ale obvykle běží hluboko pod těmito špičkami.

Online škálování zdrojů

Oba modely licencování jsou použitelné pro Exadata Database Service a Autonomous Database ve veřejném cloudu, na Exadata Cloud@Customer a v multicloudových prostředích.

Snižte prostoje a námahu při migraci

Vzhledem k tomu, že Oracle Database je 100% kompatibilní napříč všemi nasazeními, stačí přesunout data a migrovat do Exadata v cloudu. S Oracle Database můžete používat známé metody migrace, jako je zálohování a obnova, za předpokladu, že dokážete tolerovat určité prostoje. Vzhledem k tomu, že prostoje mohou být problémem pro kritické databáze, které obvykle běží na Exadata, nabízí Oracle automatizované řešení využívající migraci Zero Downtime Migration (ZDM) ke zjednodušení fyzické nebo logické migrace databáze. ZDM lze použít k nasazení replikované databáze v Oracle Cloud, synchronizované s vaší místní produkční databází. Jakmile budete připraveni, přepnete své aplikace do cloudové databáze a dokončíte migraci do cloudu.

Migrace databáze do Oracle Cloud

Klíčové věci

Exadata v cloudu spojuje všechny výhody Exadata on-premise s ekonomickými a provozními výhodami cloudu.

  1. Pouze Exadata v cloudu odpovídá místnímu výkonu a dostupnosti Exadata. Spuštění databáze Oracle na jiné cloudové infrastruktuře může vést k nestandardním aplikacím. Při přesunu do cloudu budete chtít zajistit, aby cloud spouštěl Exadata.
  2. Exadata v cloudu snižují náklady. Cloudové předplatné Exadata lze dynamicky přizpůsobit skutečnému využití, takže platíte pouze za to, co spotřebujete. Pobídky pro převod místních licencí nebo rozšíření aplikací o nové možnosti databáze dále snižují náklady na licence. Oracle také spravuje vaši infrastrukturu a umožňuje vašim administrativním pracovníkům pracovat na projektech s vyšší přidanou hodnotou. A migrace na Oracle Cloud samozřejmě eliminuje náklady na údržbu vašich vlastních datových center.
  3. Exadata v cloudu poskytuje nejnovější generace Exadata a špičkové technologické inovace, jako je autonomní databáze, podle vašeho výběru modelu nasazení.

Můžete si vybrat:

  • Exadata infrastruktura v Oracle Cloud Infrastructure (OCI), popř.
  • Exadata Cloud@Customer, jediný hybridní cloud, který podporuje Oracle Database, popř.
  • Infrastruktura Exadata v multicloudovém prostředí s Oracle Database@Azure a v budoucnu s Oracle Database@Google Cloud

Exadata v cloudu vám umožní realizovat značné úspory nákladů, ale také splnit vaše provozní úrovně služeb a zásady. Díky výkonu, dostupnosti a zabezpečení Exadata, ekonomice a jednoduchosti cloudu a 100% kompatibilitě s vašimi místními databázemi Oracle neexistuje lepší způsob, jak udělat tento krok v cloudu.

Exadata v cloudu jsou vaše budoucnost – na co čekáte? Pro další informace na téma Exadata nás neváhejte kontaktovat.

Odkazy na dokumentaci

Zdroj: Oracle