Článek přečtěte do 4 min.

Jako správce jste zaneprázdněný člověk. Mezi opravami, aktualizacemi a aktualizacemi nezbývá během dne mnoho času na soustředění se na strategická rozhodnutí. V tom je automatizace tady, aby pomohla. Automatizací rutinních úkolů můžete věnovat více času důležitým rozhodnutím, která vyžadují kreativní řešení problémů, spíše než dokončování opakujících se úkolů. Automatizace také řídí konzistenci a rozsah, snižuje riziko lidské chyby při nasazení rychlostí, která není možná při ruční implementaci. To je síla automatizace, to je Citrix Terraform Provider.

V Citrixu již dlouho chápou sílu automatizovaného nasazení. Robustní řada sad PowerShell SDK a rozhraní REST API umožňuje správcům spravovat své weby se stejnou úrovní podrobné kontroly jako GUI. Kromě toho Automated Configuration Tool (ACT) automatizuje migraci konfigurací webu a umožňuje správcům snadno a rychle migrovat konfigurace do Citrix DaaS nebo mezi místními weby.

S Terraformem se chystají posunout tyto automatizační schopnosti na další úroveň.

Proč Citrix Terraform?

HashiCorp Terraform je nástroj infrastruktura jako kód (IAC), který vám umožňuje spravovat zdroje a další služby prostřednictvím intuitivního rozhraní na vysoké úrovni. Definujete, jak chcete, aby vaše prostředí vypadalo, a Terraform za vás udělá těžkou práci – žádné další hodiny skriptování a testování. Učení se s rozhraními Citrix API není s Terraformem nutné, stačí pouze definovat prostředky k nasazení. Poskytovatel Citrix Terraform Provider zjistí odpovídající rozhraní API Citrix, která se mají volat, připraví pořadí provádění a elegantně zpracuje chyby.

Dva obrázky. Obrázek vlevo ukazuje skript Terraform pro vytvoření skupiny Citrix Delivery Group pro „Finance Desktops“, stejně jako související nastavení pro Autoscale. Obrázek vpravo ukazuje, že Delivery Group byla vytvořena v rámci konzoly Citrix DaaS pomocí skriptu.

Příklad nasazení Terraformu

S Terraformem a Citrix Terraform Provider mohou správci Citrixu auditovat, kontrolovat a integrovat prostředí Citrixu s naváděcími kanály. To zajišťuje větší konzistenci než ruční operace prostřednictvím aplikace Studio a zrychluje dobu nasazení automatizací opakujících se úloh. Každý jednotlivý zdroj (jako jsou katalogy strojů) můžete sledovat pomocí kódu, což usnadňuje sledování posunu konfigurace, čištění prostředí a rychlé obnovení – šetří vám čas a udržuje vaše prostředí standardizované.

Obrázek ukazuje graf srovnávající manuální konfiguraci přes Studio, Citrix PowerShell SDK a Citrix Terraform Provider. Řádky obsahují Automation, Collaborate, Environment Audit History, Idempotent State Control, Configuration Drift Detection and Restore, No Citrix API Knowledge Required a Centralized Management. Pouze poskytovatel Citrix Terraform poskytuje všechny tyto výhody.

Schopnosti poskytovatele Citrix Terraform

Běží na Citrix

Citrix vyvinul vlastního Citrix Terraform Provider, který mohou používat všichni zákazníci. Může nasadit komponenty infrastruktury pro Citrix Virtual Apps and Desktops a Citrix DaaS. Stačí popsat konfiguraci webu (katalogy strojů, skupiny dodávek atd.) v souborech Terraform a poskytovatel se postará o skutečné volání API a údržbu prostředí prostřednictvím poskytovatele!

Citrix Terraform Provider lze spustit na jakémkoli operačním systému – Windows, Linux nebo macOS. Správa StoreFront je však dostupná pouze v systému Windows. První verze podporuje Citrix Virtual Apps and Desktops a Citrix DaaS infrastrukturu, s podporou Workspace Environment Manager (WEM) a Citrix Provisioning (PVS) již brzy!

Poskytovatel je dostupný na GitHubu a inženýři Citrixu aktivně sledují vaši zpětnou vazbu. Pokud také nasadíte NetScaler k zabezpečení přístupu k aplikacím, můžete použít Citrix ADC Terraform Provider.

Obrázek ukazuje stránku HashiCorp Terraform, která hostí odkazy na Citrix ADC a poskytovatele virtualizace Citrix Terraform.

Poskytovatel Citrix Terraform

Začínáme

Začít s Citrix Terraform Provider je jednoduché! Kroky k instalaci Terraform a konfiguraci Citrix Terraform Provider najdete v Deployment Guide. Do Terraformu můžete importovat existující web, není zde žádný požadavek na vytvoření nového webu. Skript může pomoci urychlit začlenění existujícího webu do Terraformu, ale mějte na paměti, že skript je stále v Tech Preview. Každý zdroj lze také importovat jednotlivě, například skupinu doručení.

Týmy Citrixu vyvinuly několik příruček pro nasazení vSphereAzureAWS a GCP. Pracují také na nových příručkách pro Nutanix a XenServer, takže nezapomeňte sledovat tyto položky a další na webu Citrix Community.

Obrázek ukazuje článek Tech Zone na webu Citrix Community. Tento článek popisuje, jak nasadit umístění prostředků Azure pro Citrix DaaS přes Terraform.

Průvodce nasazením Citrix DaaS a Terraform – Azure

Další informace

Chcete-li se dozvědět více o možnostech s Terraformem, podívejte se na epizodu podcastu The Click-down o všech věcech automatizace. Pro více informací o Terraform a Citrix můžete navštívit produktovou dokumentaci, nebo nás kontaktujte.


Prohlášení: Tento článek může obsahovat odkazy na plánované testování, vydání a/nebo dostupnost produktů a služeb Cloud Software Group, Inc. Informace uvedené v tomto článek mají pouze informativní charakter, její obsah se může bez upozornění změnit a nelze se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu. Informace nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkcionalitu. Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro produkty zůstává na výhradním uvážení Cloud Software Group, Inc.

Zdroj: Citrix