Článek přečtěte do 3 min.

Oracle zavedl podporu v paměti pro autonomní databázi na vyhrazené infrastruktuře bez dalších nákladů! Toto vydání je změnou hry pro vývojáře pracující na vysoce výkonných aplikacích. Nyní můžete urychlit analytické dotazy ve vašem datovém skladu, spouštět analytické dotazy ve vašich online databázích pro transakční zpracování (OLTP) s malým až žádným dopadem na výkon operací jazyka pro manipulaci s daty (DML). Pokud používáte sekundární indexy používané pro analytické dotazy, můžete potenciálně zlepšit výkon DML proti těmto objektům, aniž byste potřebovali jakékoli architektonické změny.

In-memory podpora pro Autonomous Database Dedicated

Získáte okamžitý přístup ke všem potvrzeným změnám. Toto vylepšení je v souladu s paradigmatem Converged Data Platform, které zjednodušuje architekturu a vývojové procesy a zvyšuje výkon. Pokud se chcete dozvědět více o platformě Converged Data Platform a o tom, jak usnadňuje vývojářům život, podívejte se na blogový příspěvek Converged Data Platform: Co z toho vývojáři mají?

Pojďme se ale podívat, jak funkce databáze v paměti pomáhá vytvářet aplikace náročné na výkon na podnikové úrovni.

Databáze v paměti na Autonomní databázi

Představte si, že máte aplikaci, která spravuje výrobní podlaží s několika výrobními linkami, které zpracovávají miliony produktů. Každý řádek má různé databázové tabulky, z nichž každá je indexována jinak, aby bylo možné sledovat různé aspekty výrobního procesu. Můžete mít sekundární nebo analytické indexy pro sledování podrobností o produktu, řádků, na kterých jsou zpracovány, celkového počtu úspěšně zpracovaných produktů a počtu vadných produktů na řádek. Toto nastavení potřebuje zpracovávat data v reálném čase, ale sekundární indexy mohou zpomalit operace DML. Použitím databáze v paměti můžete odstranit potřebu analytických indexů. Umístění objektů do úložiště sloupců In-Memory dramaticky zlepšuje výkon analytických dotazů a zároveň snižuje požadavky na úložiště a IO.

Povolení této funkce ve vašich nových nebo stávajících databázích trvá jen několik kroků. Získejte přístup ke své vyhrazené konzoli Autonomous Database v Oracle Cloud Infrastructure (OCI), vyberte možnost Enable Database In-Memory a přidělte 5–70 % globální systémové oblasti (SGA) do paměti In-Memory.

Konfigurace databáze v paměti při autonomním vyhrazení databáze

Je-li povoleno, můžete naplnit data, která jsou pro výkon nejdůležitější. Můžete si vybrat konkrétní tabulkové prostory, tabulky, oddíly, pododdíly nebo materializované pohledy, které se mají uložit do úložiště sloupců In-Memory, čímž se optimalizuje výkon pro klíčové analytické operace. Můžete provádět komplexní spojení, číst data JSON, naplňovat externí tabulky do úložiště sloupců v paměti a mnoho dalších, abyste mohli během několika sekund dělat důležitá obchodní rozhodnutí. Všechny tyto příklady jsme ilustrovali v praktickém LiveLabu. Toto zahrnutí eliminuje potřebu specializovaných in-memory databází, které přicházejí s problémy integrace dat, škálovatelnosti, kompatibility aplikací a tak dále.

Funkce In-Memory výrazně zvyšuje výkon aplikací a u Autonomous Database Dedicated je k dispozici bez dalších nákladů. To znamená, že získáte bezplatný přístup k funkcím Enterprise Edition, když si přinesete vlastní licenci, ať už se jedná o licenci Database Standard Edition nebo Enterprise Edition. Případně, pokud se rozhodnete pro model License Included, nebudete čelit žádným dalším poplatkům.

S Autonomous Database Dedicated nyní můžete plánovat a vyvíjet aplikace náročné na paměť a výkon, aniž byste se museli obávat specializovaných databází. Máte flexibilitu při vytváření aplikací, které používají tyto funkce, pomocí vašich stávajících znalostí vývoje databází. Můžete také vylepšit své aktuální aplikace, aniž byste museli provádět jakékoli změny na aplikační vrstvě.

Začněte ještě dnes

Vytvářejte aplikace, které vám umožní číst vaše nejcennější aktivum – vaše data – a pomohou vám dělat obchodní rozhodnutí v reálném čase. Začněte s autonomní databází na vyhrazené cloudové infrastruktuře Exadata s Oracle LiveLabs, což je způsob, jak získat praktické zkušenosti a vybudovat si své technické dovednosti. Když se cítíte připraveni prozkoumat Oracle Cloud Infrastructure, získejte neomezené služby, jako je vždy bezplatná úroveň, nebo pokud máte existující databázi Exadata ve vyhrazené infrastruktuře, můžete bezplatně vytvořit databázi Autonomous Database Developer pomocí funkce Multi VM. Pro případné další otázky nás neváhejte kontaktovat.

Zdroj: Oracle