Článek přečtěte do 4 min.

1. červen je datum věnovaný v řadě zemí k oslavě svátku dětí, u nás jej známe pod názvem „Mezinárodní den dětí“. Naučte děti kybernetické bezpečnosti!

Tento „dětský den“ se chceme připojit k oslavám tím, že zvýšíme povědomí dětí o kybernetické bezpečnosti a naučíme je činit chytrá rozhodnutí a zároveň zkoumat online svět, abychom zajistili jejich bezpečnost a soukromí.

Děti jsou přirozeně zvědavé na vše kolem sebe, včetně techniky. Navzdory tomu, že se již v raném věku stávají digitálními kouzelnickými dětmi, přichází zvládnutí technologických nástrojů s určitým podílem rizik, které je činí nesmírně zranitelnými vůči online hrozbám, od online predátorů po phishing, kyberšikanu a dokonce i krádeže identity.

Rodiče proto musí učit děti, aby byly proaktivní a chránily se před temnou stránkou technologie a internetu.

Věděli jste, že?

Tři ze čtyř dětí na celém světě (73 %) trpěly v roce 2022 alespoň jednou kybernetickou hrozbou, podle Child Online Safety Index:

  • 50 % dětí a dospívajících ve věku 8 až 18 let zažila kyberšikanu.
  • 40 % dětí uvedlo, že zažilo nějakou formu kybernetických hrozeb.
  • 13 % mělo riskantní kontakt, včetně offline schůzek s cizím člověkem.

Rodiče mohou umožnit dětem používat internet a bezpečně těžit ze všech jeho výhod. Kromě stanovení jasných pravidel a hranic, pokud jde o surfování na internetu a čas strávený u obrazovky, se děti potřebují naučit o důležitosti osobních údajů, jejich online stopě a otevřené komunikaci.

Pojďme se podívat na některá z nejdůležitějších témat, o kterých můžete se svým dítětem mluvit, abyste se vypořádali s případnými problémy, které mohou nastat při objevování digitální říše:

1. Obecná pravidla internetové bezpečnosti se zaměřením na vzdělávání a posílení postavení namísto strachu

  • Omezte množství informací sdílených online. Děti by neměly sdílet osobní údaje, včetně fotografií, videí, telefonních čísel, adresy bydliště nebo názvu školy.
  • Nikdy nekomunikujte s cizími lidmi ani nepřijímejte žádosti o přátelství nebo zprávy od lidí, které neznají.
  • Udržujte online účty soukromé pomocí nastavení ochrany osobních údajů každé platformy. Rodiče by také měli pamatovat na to, že děti mladší 13 let by neměly mít přístup k platformám sociálních médií.
  • Používejte silná a jedinečná hesla pro online účty: hry, školy nebo sociální média. Můžete se rozhodnout pro správce hesel, který vám pomůže generovat nová hesla a udržovat je v bezpečí.
  • Přidejte další vrstvy zabezpečení do online účtu tím, že povolíte dvoufaktorové ověřování nebo vícefaktorové ověřování.
  • Nikdy nepřistupujte k odkazům nebo přílohám přijatým z neznámých zdrojů nebo online vyskakovacích oken.
  • Udržujte chytrá zařízení v bezpečí, chráněná heslem a vždy aktuální.
  • Nikdy neinstalujte nové aplikace nebo software bez povolení a dohledu dospělé osoby. Mnoho mobilních aplikací žádá při registraci o soukromé informace nebo o propojení s číslem kreditní. karty, což povede k opakovaným platbám, nebo instalaci malwaru do zařízení.
  • Sledujte úniky dat týkající se informací vašeho dítěte. Ty by mohly zahrnovat osobně identifikovatelné informace z jeho školy, herní platformy nebo jiné webové stránky.
  • Okamžitě kontaktujte dospělého, kterému důvěřujete, je-li mu vyhrožováno nebo je-li požádáno, aby udělal něco, z čeho se necítí.

2. Budování digitální odolnosti a pozitivní digitální stopy

  • Rozvíjejte u dětí dovednosti kritického myšlení tím, že budete propagovat důležitost ověřování informací z více zdrojů a zkoumání jakéhokoli titulku, příspěvku nebo videa, které zní příliš dobře, než aby to byla pravda.
  • Děti by si měly dvakrát rozmyslet, než zveřejní nebo sdílí fotografie, memy nebo ošklivé komentáře online. Jakékoli zprávy nebo příspěvky je mohou v budoucnu vykreslit v negativním světle a poškodit jejich pověst.
  • V případě pochybností vždy vyhledejte podporu u důvěryhodných dospělých a členů rodiny.
  • Nikdy nereagujte na online obtěžování a respektujte členy online komunity.
  • Mluvte o online podvodech, tricích sociálního inženýrství a falešných fotografiích nebo videích.
  • Vždy nahlaste nevhodné chování, kyberšikanu, hrozby nebo podezřelé chování.
  • Naučte děti, že je v pořádku říct NE, když jsou požádány, aby se podílely na nevhodném digitálním chování, sdílely nevhodné informace a média nebo dělaly cokoli, co je jim nepříjemné.

3. Používání vyhrazených nástrojů pro ochranu soukromí a bezpečnost

  • Používejte správné nástroje k ochraně soukromí a bezpečnosti online vašeho dítěte. V závislosti na potřebách vašeho dítěte se můžete rozhodnout pro bezpečnostní řešení, blokování reklam, VPN nebo funkce rodičovské kontroly.
  • Je-li to možné, použijte specializovanou službu ochrany digitální identity, která vám pomůže odhalit rozsah jejich digitální stopy a budete informováni o narušení a únikech dat.

Použijte službu, jako je Bitdefender Digital Identity Protection, abyste našli odstranění starých účtů, reagovali na narušení dat a snížili množství osobních informací nalezených online (služba online používá e-mailovou adresu a telefonní číslo).

  • Používejte vyhrazené nástroje pro detekci podvodů, jako je Bitdefender Scamio.

Nástroj s umělou inteligencí je určen k tomu, aby vám a vašim blízkým pomohl identifikovat podvody a vyhnout se jim. Pokud si nejste jisti online návrhem e-mailu, textem nebo žádostí, můžete si je zdarma zkontrolovat pomocí Scamio na WhatsAppFacebook Messengeru nebo webovém prohlížeči!

Zkopírujte/vložte text nebo odkaz, popište situaci a nahrajte obrázek nebo QR kód, který chcete ověřit. Scamio analyzuje data a řekne vám, jestli se vás někdo pokouší podvést.

Tento „Mezinárodní den dětí“ slibuje bezpečnost online pro vaše děti!

Společně můžeme dát dětem možnost vyhnout se internetovým hrozbám a stát se zodpovědnými digitálními občany. Kromě toho, že budete udržovat otevřenou konverzaci, když čelíte online dilematu, můžete se stát digitálním vzorem, který podporuje jejich živobytí a přijímá jejich snahu o poznání a zábavu.

Vyberte si komplexní bezpečnostní řešení Bitdefender pro ochranu až 25 domácích zařízení před nejsofistikovanějšími kybernetickými hrozbami a ochranu soukromí vaší rodiny s neomezeným provozem VPN, ochranou webové kamery a mikrofonu, správcem hesel napříč platformami a funkcemi rodičovské kontroly k filtrování. ven nevhodný obsah pro online aktivity vašich dětí.

Více se dozvíte zde.

Zdroj: Bitdefendr