Článek přečtěte do 3 min.

Organizace čelí neustálým výzvám v oblasti správy cloudových zdrojů a řízení nákladů, zejména když provozují trvalé desktopy ve velkém měřítku. Provozování infrastruktury VDI může být náročné na zdroje, zejména na cloudových platformách, kde se náklady mohou rychle akumulovat kvůli neustálému používání serveru a spotřebě energie. Nejnovější vylepšení Citrix Activity Manager, funkce Hibernate a Resume, představuje možnost pro organizace, které hledají rovnováhu mezi úsporami nákladů a produktivitou uživatelů.

Funkce Hibernate and Resume

Umožňuje uživatelům optimalizovat využití zdrojů tím, že jejich virtuální počítače dodané Citrixem hibernují, když se nepoužívají, a v případě potřeby je bezproblémově obnoví. To nejen šetří náklady a energii, ale také zlepšuje uživatelský zážitek díky uchování stavu relace.

V prostředích Microsoft Azure

Mohou správci vytvářet katalogy strojů, které plně podporují hibernaci. Tato funkce umožňuje pozastavení virtuálních strojů a bezproblémové obnovení jejich předchozího stavu, když se uživatelé znovu připojí, což optimalizuje využití zdrojů a zlepšuje uživatelský komfort.

Schopnost hibernace je zvláště výhodná pro trvalé katalogy strojů s OS s jednou relací. Při spouštění hibernace Azure komunikuje s hostovaným operačním systémem a spouští akci pozastavení na disk. Během tohoto procesu je obsah paměti (RAM) virtuálního stroje zachován na disku OS, zatímco samotný virtuální stroj je uvolněn. Po spuštění se obsah paměti RAM virtuálního počítače obnoví z disku operačního systému, což zajišťuje bezproblémové obnovení aplikací a procesů z jejich posledního stavu.

Jednou z výhod hibernace

Je její dopad na optimalizaci nákladů. Zatímco virtuální počítač zůstává v hibernovaném nebo uvolněném stavu, nedochází k žádným změnám využití. Místo toho se poplatky vztahují pouze na úložiště (včetně disků s operačním systémem a datových disků) a síťové zdroje (jako jsou adresy IP) spojené s virtuálním počítačem.

Díky tomuto mechanismu pro úsporu nákladů je hibernace virtuálních strojů atraktivní volbou pro mnoho scénářů, včetně:

  • Uživatelé spouštějí své virtuální počítače, které se pak zobrazí ve Správci aktivit. Toto rozhraní poskytuje přehled aktivních relací a dostupných možností. Pokud uživatelé používají virtuální počítač nebo se úmyslně odpojili, jejich relace zůstane viditelná a aktivní ve Správci aktivit.
  • U virtuálních počítačů vybavených schopností hibernace se uživatelům nabízí další možnost hibernace virtuálního počítače. Uživatelé mají přístup k možnosti hibernace v nabídce 3 teček.
  • Po spuštění akce hibernace jsou uživatelé informováni o procesu prostřednictvím indikátoru stavu, jako je „Hibernace…“. Po dokončení procesu hibernace se relace přesune do vyhrazené sekce v rozhraní Správce aktivit.
  • Uživatelé mohou obnovit své hibernované relace pouhým kliknutím na název relace nebo akci. To zahájí proces obnovení jejich práce a bezproblémové obnovení relace do předchozího stavu.

Správa správce:

  • Správci mohou povolit nebo zakázat funkci Správce aktivity pro skupiny uživatelů prostřednictvím nastavení konfigurace pracovního prostoru.
  • Správci se musí řídit konkrétními pokyny, aby povolili funkci hibernace v Azure a Citrix DaaS.

Funkce hibernace a obnovení Citrix Activity Manager nabízí uživatelům a organizacím výkonný nástroj pro optimalizaci využití zdrojů a zlepšení uživatelské zkušenosti. Díky této funkci mohou podniky dosáhnout rovnováhy mezi nákladovou efektivitou, produktivitou uživatelů a odpovědností vůči životnímu prostředí, čímž dláždí cestu pro udržitelnější budoucnost v digitálním pracovním prostoru.

Zdroj: Citrix