Článek přečtěte do 7 min.

Facebook stále kraluje s více než 3 miliardami aktivních uživatelů měsíčně. Zůstává celosvětově nejpoužívanější sociální sítí a na prvním místě v interakci spotřebitelů se značkami a podniky.

Věděli jste?

  • 2 ze 3 uživatelů Facebooku navštíví stránku místní firmy alespoň jednou týdně.
  • 66 % pravděpodobně sdílí své myšlenky, zkušenosti a názory na své nákupy na Facebooku.
  • 58 % lidí si prohlédlo webové stránky značky, aby získali více informací poté, co viděli produkt nebo službu inzerovanou v příběhu na Facebooku.

Být přítomen jako firma na Facebooku je ale o více než o získávání nových klientů nebo o rozhovorech s nimi. Majitelé firem musí také předvídat a eliminovat padělky, zneužívání značky a předstírání jiné identity – jinými slovy chránit své podnikání před podvodníky, kteří ohrožují jejich příjmy, poškozují pověst jejich značky nebo klamou své zákazníky. Facebook v roce 2023 odstranil z platformy více než 3 miliardy kusů spamu a 2,6 miliardy falešných účtů.

Jak může být vaše obchodní pověst zničena na Facebooku

Udržet si pozitivní pověst na Facebooku vyžaduje práci. Na jedné straně to zahrnuje zveřejňování relevantního obsahu, důslednost a upřímnost, správu zpětné vazby od zákazníků a odpovídání na komentáře. Na druhou stranu jde o ochranu vaší firemní stránky před online hrozbami. Hackeři, podvodníci a imitátoři neustále hledají způsoby, jak využít slabého zabezpečení. Jakmile se dostanou dovnitř, mohou narušit vaše podnikání a vážně poškodit vaši pověst.

Zde je několik možných scénářů, kterých byste si měli být vědomi (nebojte se, protože existují způsoby, jak jim předejít):

Podvodníci přebírající váš účet

Pokud je váš účet na Facebooku hacknut kvůli slabým bezpečnostním opatřením, jako je použití jednoduchých hesel nebo neaktivace dvoufaktorové autentizace (2FA), podvodníci mohou převzít kontrolu. Jakmile jsou uvnitř, mohou zveřejňovat škodlivý nebo nevhodný obsah, který může šokovat nebo urazit vaše sledující. Mohou také posílat phishingové zprávy vašim zákazníkům a přimět je ke sdílení citlivých informací nebo peněz.

Dopad na vaši pověst: Netřeba dodávat, že zákazníci, kteří na vaší stránce uvidí spam nebo nevhodný obsah, ztratí důvěru ve vaši firmu. Mohli by nahlásit vaši stránku nebo varovat ostatní, aby se vaší společnosti vyhýbali, což by mohlo vážně poškodit vaši pověst.

Napodobitelé předstírají, že jsou vaší firmou

Kyberzločinci mohou vytvářet falešné účty, které předstírají, že jsou vaší firmou. Tyto účty mohou uvádět vaše zákazníky v omyl, zveřejňovat škodlivý obsah nebo je podvádět tím, že pod vaším jménem žádají peníze, dary nebo osobní údaje.

Dopad na vaši pověst: Pokud tito imitátoři oklamou vaše zákazníky, mohou z podvodu obvinit vaši firmu. I když falešný účet není váš, poškození vaší pověsti může být dlouhodobé, když se zákazníci budou cítit zrazeni.

Hackeři vám zablokují váš účet

Jedním z nejhorších scénářů je, když hackeři získají přístup k vašemu firemnímu účtu na Facebooku a uzamknou vás. To se často provádí změnou přihlašovacích údajů nebo dokonce zadržením výkupného za váš účet a požadováním peněz výměnou za přístup. Během této doby ztratíte kontrolu nad svou stránkou a hackeři by mohli zveřejnit, cokoli chtějí.

Dopad na vaši pověst: Uzamčení znamená, že nemůžete komunikovat se svými zákazníky, zveřejňovat aktualizace nebo odstraňovat škodlivý obsah. Pokud hackeři zveřejní urážlivé nebo nepravdivé informace, může to vést k veřejné reakci, rozzlobeným zákazníkům a dokonce i pozornosti médií.

Porušení údajů a porušení ochrany osobních údajů

Hackeři, kteří získají přístup k vašemu účtu na Facebooku, se mohou také zaměřit na citlivá data vaší firmy, včetně podrobností o zákaznících. Mohli by ukrást soukromé zprávy, kontaktní informace nebo dokonce finanční údaje, které s vámi zákazníci sdíleli.

Dopad na vaši pověst: Zákazníci očekávají, že budete chránit jejich osobní údaje, a pokud se tato data dostanou do nesprávných rukou, může to vyvolat paniku a hněv. Porušení dat může vést ke ztrátě zákazníků, špatným recenzím a dokonce i právním následkům.

Jak zabránit poškození pověsti značky na Facebooku

Zabezpečte svůj účet na Facebooku silným heslem a dvoufaktorovou autentizací.

Použijte silné heslo, které je těžké uhodnout – vyhněte se volbám jako „password123“.

Vyhněte se používání svého jména, telefonního čísla, e-mailové adresy nebo běžných slov, opětovnému použití hesla k Facebooku v jiných službách online nebo jeho sdílení s ostatními.

Poté zapněte dvoufaktorové ověřování (2FA) pro sebe i pro ostatní členy vaší obchodní stránky. Také vám doporučujeme, abyste se přihlásili k odběru upozornění, když se někdo pokusí přihlásit ze zařízení, které Facebook nezná. Vždy je lepší nastavit více metod, včetně ukládání kódů pro obnovení. Tímto způsobem můžete stále přistupovat ke svému obchodnímu portfoliu, i když ztratíte jednu z metod obnovy.

Odeberte konkrétní kategorie uživatelů:

  • Neaktivní uživatelé. Postupem času jste možná přidali další, kteří vám pomohou se správou stránky. Ale všichni s vámi stále spolupracují? Zajistěte, aby na vaši firemní stránku měli přístup pouze důvěryhodní lidé. Pravidelně kontrolujte a aktualizujte, kdo má role správce nebo editora. Špatní aktéři se často zaměřují na neaktivní účty, aby získali přístup k obchodnímu portfoliu. Odstraňte lidi, kteří se do portfolia během posledních 90 dnů nepřihlásili, zejména ty, kteří mají nad portfoliem plnou kontrolu.
  • Uživatelé bez dvoufaktorové autentizace. Lidé, kteří nemají nastavenou dvoufaktorovou autentizaci, představují bezpečnostní riziko. Odstraňte je z portfolia, dokud si ho nenastaví pomocí svého účtu na Facebooku.
  • Uživatelé s veřejnými e-mailovými doménami. Špatní uživatelé často využívají veřejné e-mailové domény k vytváření e-mailových adres, které může kdokoli získat, aby získal přístup k obchodnímu portfoliu. Odstraňte uživatele, jejichž e-mailové adresy nesouvisejí s vaší firmou.

Zavřete nebo odstraňte neaktivní reklamní účty

Hackeři pravděpodobněji zacílí na reklamní účty, které v posledním roce nezobrazovaly reklamy. Zavřete nebo odstraňte reklamní účty, které již nepotřebujete. Poznámka: Účty reklam nelze z portfolia odstranit.

Ujistěte se, že alespoň 2 lidé mají plnou kontrolu nad obchodním portfoliem

Je doporučeno, ale není vyžadováno, aby 2 nebo 3 aktivní lidé měli plnou kontrolu nad obchodním portfoliem. To vám umožní využít další bezpečnostní ochrany, jako je schvalování požadavků na sdílení úvěrových linek nebo schvalování požadavků na změnu přístupu někoho, kdo má plnou kontrolu nad portfoliem.

Mít alespoň dva správce zajišťuje, že někdo bude mít přístup na nejvyšší úroveň k portfoliu v případě, že jeden z vašich účtů nebo obchodní majetek vykazuje podezřelou aktivitu. V případě, že ztratíte přístup ke své stránce, důvěryhodná osoba vám může pomoci s údržbou stránky a pomůže vám znovu získat přístup.

Sledujte aktivitu obchodního portfolia

Prohlédněte si svou obchodní historii, soubor důležitých událostí, ke kterým došlo ve vašem portfoliu, a vyhledejte jakoukoli neoprávněnou aktivitu, jako jsou změny v podrobnostech portfolia, obchodním majetku a osobách. Historii si můžete stáhnout z karty Lidé nebo Business InfoNastavení Meta Business Suite. Pokud zaznamenáte podezřelou nebo neoprávněnou aktivitu, kontaktujte tým podpory Facebooku.

Nepřijímejte žádosti o přátelství od lidí, které neznáte

Podvodníci mohou vytvářet falešné účty ve snaze spřátelit se s lidmi a manipulovat s nimi. Přijetí jejich přítele může mít za následek zveřejnění spamu na vaší časové ose a sdílení s vašimi přáteli. Podvodníci vás také mohou označovat v příspěvcích a posílat vám a vašim kontaktům škodlivé zprávy, takže buďte opatrní, abyste žádosti o přátelství přijímali pouze od lidí, které znáte a kterým důvěřujete. Podobně neudělujte oprávnění Business Manageru stránkám, které neznáte nebo jim nedůvěřujete.

Dávejte si pozor na podvody a falešné profily

Buďte opatrní při klikání na odkazy v příspěvcích na Facebooku nebo soukromých zprávách, zvláště pokud pocházejí od lidí, které neznáte nebo jim nevěříte. Buďte také opatrní, pokud odkaz pochází od přítele nebo společnosti, kterou znáte, ale vypadá podezřele nebo vás žádá o otevření souborů, instalaci aplikací nebo rozšíření prohlížeče.

Vždy si můžete ověřit, zda je e-mail, který tvrdí, že pochází z Facebooku, autentický tím, že si zkontrolujete poslední e-maily, které jsme odeslali, v Nastavení zabezpečení a přihlášení zde. Pokud uvidíte příspěvek nebo zprávu, která se vás pokouší přimět ke sdílení osobních údajů, nahlaste to.

Požádejte o ochranu práv ke značce

Brand Rights Protection je nástroj, který umožňuje značkám chránit jejich duševní vlastnictví napříč technologiemi Meta. Umožňuje značkám identifikovat a hlásit obsah pro padělky, porušení ochranných známek a autorských práv, stejně jako předstírání jiné identity.

Chcete-li požádat o ochranu práv ke značce:

  • Přejděte do části Ochrana práv ke značce v Meta Business Suite.
  • Klikněte na Použít ochranu práv ke značce.
  • Vyplňte formulář s požadovanými informacemi. Všimněte si, že některá pole jsou označena jako volitelná.
  • Až budete hotovi, zadejte svůj elektronický podpis a klikněte na Odeslat.
  • Poté, co odešlete svou žádost, Facebook ji zkontroluje a bude vás kontaktovat, jakmile dosáhnou rozhodnutí.
  • Pokud jste byli schváleni, pošlou vám e-mail s dalšími kroky.

Sledujte zmínky a digitální identitu vaší firmy mimo vaši stránku

Sledujte, co lidé říkají o vaší firmě na Facebooku, a to i mimo vaši firemní stránku. Můžete použít vyhledávání na Facebooku nebo jiné nástroje, abyste zjistili, zda někdo zmiňuje vaši firmu, a udržíte si přehled o digitální identitě vaší firmy.

Jedním z nástrojů, který je opravdu užitečný pro ochranu vaší obchodní pověsti a digitální identity, je Business Assets Exposure, který je dodáván s Bitdefender Ultimate Small Business Security.

Business Assets Exposure dohlíží na vaše důležité obchodní informace, jako jsou vaše e-maily, kreditní karty a účty na sociálních sítích. Pokud se některá z těchto informací dostane do úniku dat, dostanete oznámení. Jakmile jej nastavíte, můžete zkontrolovat, zda jste vy, vaši zaměstnanci nebo vaše firma nebyli součástí nějakého úniku dat. Dozvíte se o porušení, službě, ve které k němu došlo, a o tom, jaký druh informací byl odhalen (jako je váš e-mail nebo uživatelské jméno). Hackeři hledají tyto informace, aby se pokusili převzít kontrolu nad vašimi účty na sociálních sítích.

Dalším užitečným nástrojem obsaženým v Bitdefender Ultimate Small Business Security je Scam Pilot. Pomáhá vám identifikovat podvody, falešné profily nebo podezřelé odkazy, které by mohly ohrozit vás nebo vaši firmu na jakékoli platformě.

Zjistěte více o plánech a komplexní ochraně, kterou nabízí Bitdefender Ultimate Small Business Security zde.

Nejčastější dotazy

Jak mohu udržet svou firemní stránku na Facebooku v bezpečí?

Jedním z nejúčinnějších řešení je Bitdefender Ultimate Small Business Security, který nabízí pokročilou ochranu proti online hrozbám, včetně phishingu a podvodů. Pomáhá také udržovat vaše obchodní účty v bezpečí tím, že je sleduje a varuje vás v případě podezřelé aktivity. Měli byste také aktivovat funkci Kontrola zabezpečení Facebooku, která vás provede povolením dvoufaktorové autentizace (2FA), kontrolou posledních přihlášení a zabezpečením hesla. Nástroje jako Role stránky na Facebooku vám umožňují kontrolovat, kdo má přístup k vaší stránce, čímž se snižuje riziko neoprávněné aktivity.

Co mám dělat, když mám podezření, že moje obchodní stránka na Facebooku byla napadena?

Nejprve se pokuste okamžitě změnit heslo. Pokud nemáte přístup, použijte k obnovení přístupu nástroje pro obnovení účtu Facebooku. Povolte dvoufaktorové ověřování (2FA), pokud jste tak ještě neučinili.

Nahlaste jakoukoli podezřelou aktivitu Facebooku a navštivte facebook.com/hacked, kde získáte pomoc.

Upozorněte své sledující na incident, zejména pokud byl vaším jménem zveřejněn škodlivý obsah. Nakonec zkontrolujte, kdo má práva správce k vaší stránce, a odstraňte všechny podezřelé účty.

Jak se mohu vyhnout tomu, aby se moje firma vydávala na Facebooku?

Abyste zabránili předstírání jiné identity, pravidelně sledujte své obchodní jméno a hledejte falešné účty, které předstírají, že jsou vaší firmou, pomocí Bitdefender Ultimate Small Business Security. Pokud nějaké najdete, okamžitě je nahlaste na Facebooku.

Zaujal vás produkt Bitdefender Ultimate Small Business Security, potřebujete další informace? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám předáme více informací.

Zdroj: Bitdefender