Článek přečtěte do 4 min.

Oracle Database@Google Cloud, součást multicloudového portfolia společnosti Oracle, umožňuje aplikacím běžícím v oblastech Google Cloud používat  službu Oracle Exadata Database Service  a  Oracle Autonomous Database  jako prostředky Oracle Cloud Infrastructure (OCI) umístěné ve stejných oblastech. Aplikace a služby Google Cloud, jako je Looker a Vertex AI, nyní mohou mít nativní přístup k databázím Oracle běžícím na Exadata Cloud Infrastructure s nízkou latencí a využívat funkce Oracle Database 23ai, jako je  AI Vector Search.

Databázová služba Exadata i autonomní databáze běží na platformě Exadata, přičemž Autonomní databáze nabízí úplnou automatizaci a funkce s přidanou hodnotou – včetně automatických oprav, zabezpečení, zálohování a sady nástrojů pro vývoj aplikací, integraci a analýzu dat. Databázová služba Exadata i autonomní databáze zahrnují desítky jedinečných funkcí, které poskytují různé možnosti pro OLTP, analytiku, AI, smíšená pracovní zatížení a konsolidaci databází.

Úzká integrace mezi Google Cloud Console a OCI vám umožní začít rychleji a spustit autonomní databázi během několika minut, aniž byste museli pořizovat nebo nasazovat hardware, clustery virtuálních počítačů nebo úložiště. Jako bezserverová nabídka, když spustíte autonomní databázi v Google Cloud, Oracle se postará o nasazení, škálování a zabezpečení základní infrastruktury, takže se můžete soustředit na vytváření aplikací, které databázi využívají. Oracle Autonomous Database také automaticky konfiguruje a spouští zálohy pro automatickou ochranu dat. Veškeré možnosti zálohování a obnovy lze také zpracovávat prostřednictvím konzole OCI, volání API nebo rozhraní příkazového řádku (CLI).

Nastavení Oracle Database@Google Cloud

Pomocí veřejné nabídky Google Cloud je vaše cesta ke spuštění Oracle Autonomous Database na Google Cloud aktivována pomocí předplatného Oracle nakonfigurovaného z vašeho účtu Google Cloud nebo mezi stávajícími účty Google Cloud a OCI. Sdružování identit mezi těmito nájemci je dosaženo jednoduchou konfigurací oprávnění a rolí. OCI automaticky vytváří předdefinované skupiny s odpovídajícími zásadami pro udělení přístupu ke všem projektům v rámci vašeho oprávnění Google Cloud.

Autonomní databáze Oracle na architektuře Google Cloud vyžaduje projekt Google Cloud a virtuální privátní cloud k zajištění síťového propojení pro aplikační zdroje v rámci regionu Google Cloud. Pomocí spravované sítě OCI se podsíť aplikace VPC připojuje k autonomní databázi Oracle na Google Cloud fungující na podřízeném webu OCI umístěném ve stejné oblasti Google Cloud. Podobně jako u Exadata Database Service se podsítě pro Autonomous Database rozšiřují do pronájmu OCI VCN a jsou přístupné dalším zdrojům v OCI.

Jednokrokové nasazení

Spuštění autonomní databáze Oracle v Google Cloud je proces v jednom kroku. Pomocí konzole poskytujete požadované informace (zde jsou zobrazeny jako několik snímků obrazovky, ale při použití konzole je to pouze jedna obrazovka):

Zadejte podrobnosti o své instanci, včetně oblasti, a vyberte typ zátěže pro databázi.

Přidejte instanci ADB

Vyberte typ licence (zahrnuté nebo BYO), verzi databáze (19c nebo 23ai), velikost CPU a úložiště, dobu uchování zálohy (výchozí nastavení je 60 dní), síť a podsíť.

Informace o databázi ADB GCP

Přidejte heslo pro správce a vytvořte databázi.

Vytvořte databázi

Po vytvoření můžete zkontrolovat nebo změnit nastavení na konzole.

Potvrzovací obrazovka

Zjednodušený multi-cloud

S Oracle Autonomous Database ve službě Google Cloud můžete zjednodušit správu a provoz více cloudů díky zjednodušenému nákupu prostřednictvím Google Cloud Marketplace s využitím stávajících závazků služby Google Cloud. Úzká integrace mezi Google Cloud Console a OCI vám umožní začít rychleji a mít autonomní databázi spuštěnou během několika minut. Autonomní databáze Oracle zajišťuje veškerou údržbu a opravy automaticky. Autonomní databáze Oracle na Google Cloud se navíc sama opravuje. Například samoopravné schopnosti, jako je zálohování, obnova, záplatování a převzetí služeb při selhání v rámci databáze, jsou prováděny samočinnými atributy databáze, které tyto procesy automatizují. Podobně jsou pro databázi a všechny zálohy „vždy zapnuté“ samozabezpečené funkce, jako je šifrování typu end-to-end, ověřování dat, identifikace poškození, izolace a opravy.

architektura

Začněte v malém, rychle škálujte

Oracle Autonomous Database vám umožňuje začít s jedinou databází, abyste dosáhli okamžitých výhod, a můžete rychle škálovat, abyste zvládli celý svůj databázový majetek. Není třeba pořizovat nebo spravovat konkrétní hardware nebo clustery virtuálních počítačů, protože Oracle spravuje základní infrastrukturu Exadata.

Oracle Autonomous Database na Google Cloud vám také umožňuje ušetřit peníze využitím výhod Oracle Autonomous Database Elastic Pools. Elastic Pools vám umožní konsolidovat fakturaci vaší autonomní databáze z hlediska jejich alokace výpočetních zdrojů a poskytnou až 87% úsporu nákladů. Když potřebujete mnoho databází, které lze elasticky škálovat nahoru a dolů bez prostojů, můžete vytvářet a používat elastické fondy. Elastické fondy poskytují finanční výhodu konsolidace bez fyzické konsolidace databází do společného rámce, racku nebo clusteru virtuálních počítačů. Díky tvarům kapacity fondu až do 4096 ECPU mohou zákazníci začít s kapacitou fondu již od 128 ECPU a podle potřeby ji rozšířit. Navíc, protože autonomní databáze není nutné fyzicky konsolidovat, můžete kombinovat fakturaci produkčních, vývojových a testovacích databází do stejného elastického fondu, což dále snižuje celkové náklady na vlastnictví.

Shrnutí

Díky Oracle Database on Google Cloud může nyní vaše organizace provozovat kritické aplikace Oracle Database ve službě Google Cloud. Oracle Autonomous Database ve službě Google Cloud může poskytnout plně autonomní databázi běžící na Exadata, včetně samozáplatování, samoopravy a vlastního zabezpečení. Místní databáze Oracle můžete snadno migrovat do služby Google Cloud. Můžete využít vysoké dostupnosti, výkonu a škálovatelnosti Oracle Autonomous Database na Exadata Cloud Infrastructure. S touto novou možností nasazení pro Oracle Database nyní můžete kombinovat aplikace a služby běžící v Google Cloud s výhodami Exadata Database Service a Oracle Autonomous Database.

Zdroj: Oracle