Článek přečtěte do 6 min.

Vaše online pověst je to, jak lidé vnímají vaši firmu na základě recenzí, interakcí na sociálních sítích a výsledků vyhledávačů. Je to odraz důvěry zákazníků ve vaši společnost. Může to udělat nebo zničit vaše podnikání.

Svou online pověst můžete utvářet prostřednictvím sociálních médií, svých webových stránek, tiskových zpráv a dalšího veřejného obsahu. Ale není to jen o tom, co říkáte – jde také o to, co říkají ostatní a jak bezpečně se cítí ve svých interakcích s vámi. Negativní recenze, nepravdivá tvrzení nebo porušení dat mohou poškodit to, jak vás zákazníci vidí.

Proč byste měli chránit pověst své firmy na internetu?

Silná pověst buduje loajalitu zákazníků, přitahuje nové klienty a pomáhá vám vyniknout. Na druhou stranu poškozená reputace vede ke ztrátě prodeje a promarněným příležitostem, bez ohledu na to, jak skvělé jsou vaše produkty nebo služby.

Abyste si udrželi přehled o své online reputaci, ujistěte se, že váš web poskytuje bezpečné prostředí tím, že chrání data a transakce zákazníků, mějte přehled o tom, co se o vaší firmě říká, a mějte připravený plán pro řešení neočekávaných situací, jako je porušení.

Vaše online správa reputace má tři hlavní cíle:

  1. Budování povědomí: Ať už jste nová firma, uvádíte produkt nebo vstupujete na nový trh, cílem je zvýšit viditelnost vaší značky – a to obvykle zahrnuje používání sociálních médií.
  2. Udržování důvěry: Jakmile máte dobrou pověst, musíte pracovat na jejím udržení. To zahrnuje neustálé sledování a řešení jakýchkoli problémů, které se objeví – od špatných recenzí až po hackery a podvodníky.
  3. Zvládání událostí: Když se věci vyvinou neočekávaným způsobem, nepropadejte panice a jednejte podle plánu, který pro to máte.

Kdo nebo co může zničit reputaci vaší malé firmy?

Obsah, který zveřejníte online (včetně obrázků, videí a informací na vašich webových stránkách nebo platformách sociálních médií), může kdokoli zkopírovat a znovu použít. Podvodníci se mohou snadno vydávat za vaši společnost vytvořením falešných účtů, které vypadají stejně jako ty vaše. Mohou cílit na vaše následovníky, předstírat, že jste vy, a oklamat lidi, aby poskytli peníze nebo citlivé informace pomocí taktiky sociálního inženýrství. Toto je jen jeden z mnoha způsobů, jak lze zacílit na vaši pověst.

Internet je plný nebezpečí, která mohou ovlivnit to, jak lidé vidí vaši firmu.

  • Kybernetické útoky: Hackeři, kteří kradou zákaznická data, mohou vážně poškodit důvěru ve vaši firmu. Pokud mají zákazníci pocit, že jsou jejich osobní údaje ohroženy, bude méně pravděpodobné, že se vrátí nebo vás doporučí ostatním.
  • Falešné účty nebo předstírání jiné identity: Podvodníci mohou vytvářet falešné účty, vydávající se za vaši firmu, a přimět zákazníky k podvodům. To nejen poškodí vaši pověst, ale může také vést k finanční ztrátě a ztrátě důvěry ve vaši značku.
  • Podvody a podvody: Stát se obětí phishingu nebo podvodů s kompromitováním obchodních e-mailů může odhalit citlivé informace, což vede k narušení dat a finanční ztrátě. Tyto útoky se kvůli slabším bezpečnostním opatřením zaměřují na malé podniky a mohou mít za následek právní a finanční postihy.
  • Ransomware: Ransomware je jednou z nejnebezpečnějších hrozeb pro malé podniky. Uzamkne vaše systémy a drží vaše data jako rukojmí, dokud nebude zaplaceno výkupné. Nejen, že to naruší operace, ale může to také vést ke ztrátě dat a vážným finančním škodám, pokud dojde ke kompromitaci zákaznických nebo obchodních informací.

Kroky k ochraně online pověsti vaší firmy

1. Zabezpečte svá zařízení a síť

Proč na tom záleží: Vaše zařízení a síť jsou bránami k citlivým datům vaší firmy. Pokud nejsou chráněni, mohou kybernetičtí zločinci snadno získat přístup k vašim systémům a kompromitovat je, čímž ohrozí vaši firmu, zákazníky a pověst. Malware, viry a ransomware se daří v nezabezpečených prostředích, zatímco nechráněná síť umožňuje útočníkům špehovat nebo manipulovat s vašimi daty.

Co dělat:

  • Nainstalujte a udržujte antimalwarový software na všech zařízeních, která přistupují k vašim firemním systémům, včetně zařízení vlastněných společností a zařízení používaných zaměstnanci.
  • Stahujte aplikace pouze z důvěryhodných zdrojů, jako je Apple Store nebo Google Play Store.
  • Poučte zaměstnance o bezpečných online postupech, jako je bezpečné procházení a používání zařízení.
  • Pokud zaměstnanci potřebují vzdálený přístup, nastavte VPN (virtuální privátní síť), abyste tato připojení zabezpečili.
  • Segmentujte svou síť pomocí sítí VLAN, abyste řídili, ke kterým částem vaší firmy mohou přistupovat různí uživatelé, a chraňte neoprávněné uživatele mimo citlivé systémy.

2. Posilte webové stránky vaší společnosti

Proč na tom záleží: Napadené webové stránky mohou šířit malware a vést zákazníky k domněnce, že vaše firma je nedůvěryhodná nebo nedbalá na jejich data. Zákazníci méně pravděpodobně důvěřují společnosti s nezabezpečeným webem.

Co dělat:

  • Získejte SSL certifikát pro svůj web.
  • Pravidelně aktualizujte software, pluginy a motivy svého webu, abyste opravili případné chyby zabezpečení.
  • Implementujte silná, jedinečná hesla pro všechny uživatelské účty a zvažte použití Správce hesel.
  • Provádějte pravidelné bezpečnostní audity, abyste identifikovali a opravili potenciální slabá místa.

3. Chraňte své účty na sociálních sítích

Proč na tom záleží: Účty na sociálních sítích jsou často hlavním cílem hackerů. Napadený účet může šířit dezinformace, podvádět vaše zákazníky nebo vás dokonce zcela zablokovat z vašich vlastních sociálních médií.

Co dělat:

  • Povolte dvoufaktorové ověřování (2FA) na všech účtech, včetně sociálních médií, e-mailu, cloudových služeb a bankovních aplikací.
  • Sledujte jedinečné kódy pro obnovení účtu, které získáte při vytváření účtů na platformách.
  • Pro větší zabezpečení si nastavte sekundární adresu a telefonní číslo.
  • Zveřejňujte pouze původní obsah a zajistěte, aby byl v souladu s pokyny pro platformu.
  • Pokud ke správě svých účtů na sociálních sítích používáte třetí stranu, ujistěte se, že podepsala smlouvu o mlčenlivosti (NDA) a po dokončení své práce změňte hesla.

4. Sledujte online přítomnost vaší firmy

Proč na tom záleží: Pověst vaší firmy přesahuje sociální média. Falešné účty, úniky dat nebo uniklé e-mailové adresy mohou poškodit důvěru zákazníků a vaši značku. Sledování celé vaší online přítomnosti vám pomůže udržet si náskok před potenciálními hrozbami a zajistí, že problémy včas odhalíte.

Co dělat:

  • Nastavte si Google Alerts nebo použijte monitorovací nástroje ke sledování online zmínek o vaší firmě a doméně.
  • Pomocí nástrojů, jako je Bitdefender Digital Identity Protection, zkontrolujte, zda váš firemní e-mail nebyl odhalen při úniku dat, a v případě potřeby proveďte okamžitá opatření.
  • Zapojte se do recenzí a komentářů a řešte obavy zákazníků.

5. Znovu zkontrolujte nové nebo neobvyklé požadavky

Proč na tom záleží: Podvodníci se často vydávají za dodavatele, technickou podporu nebo obchodní kontakty a požadují změny platebních údajů. Bez druhé kontroly se můžete snadno stát obětí podvodných faktur nebo podvodných transakcí.

Pokud například obdržíte e-mail od dodavatele se žádostí o změnu čísla běžného bankovního účtu, zavolejte mu a ověřte, že e-mail přišel od něj.

Co dělat:

  • Ověřujte finanční transakce, zejména pokud zahrnují nové dodavatele nebo neobvyklé požadavky.
  • Vyškolte zaměstnance, aby identifikovali phishingové e-maily a podezřelé požadavky.

6. Sbírejte pouze data, která skutečně potřebujete

Proč na tom záleží: Shromažďování nepotřebných zákaznických dat zvyšuje vaše riziko. Pokud jsou tato data odcizena, může to vaši firmu vystavit právním a finančním dopadům.

Co dělat:

  • Požadujte od zákazníků pouze informace, které skutečně potřebujete, a vysvětlete, proč je shromažďujete.
  • Šifrujte data zákazníků, ať už jsou přenášena (prostřednictvím formulářů HTTPS) nebo ukládána.
  • Vypracujte jasné zásady ochrany osobních údajů a sdílejte je se zákazníky a nastíněte, jak shromažďujete, ukládáte a používáte jejich údaje.

7. Spolupracujte s odborníky, ne s podvodníky

Proč na tom záleží: Budování partnerství může posílit vaši autoritu a poskytnout cenné kontakty, ale práce s nesprávnými lidmi může poškodit pověst vaší firmy. Podvodníci se mohou vydávat za odborníky v oboru, specialisty na půjčky nebo granty nebo týmy technické podpory, aby získali vaši důvěru.

Co dělat:

  • Pečlivě ověřte všechny potenciální partnery nebo konzultanty. Před uzavřením smlouvy se podívejte na jejich pověření, recenze a minulou práci.
  • Pokud sdílíte citlivé obchodní informace, zvažte použití smlouvy NDA (Dohoda o mlčenlivosti), abyste se chránili.
  • Po jakékoli spolupráci přehodnoťte zabezpečení aktualizací hesel a kontrolou řízení přístupu.

8.   Vědět, co dělat v případě porušení nebo podvodu

Proč na tom záleží: Rychlá reakce může minimalizovat škody, pokud dojde k narušení vašeho podnikání, zosobnění účtu nebo se stanete obětí podvodu či útoku na výkupné. Ignorování nebo odkládání akce může výrazně ztížit zotavení.

Co dělat:

  • V případě porušení: Okamžitě izolujte postižené systémy, změňte všechna hesla a upozorněte své zákazníky na potenciální únik dat. Zvažte najmutí odborníka na kybernetickou bezpečnost, který zhodnotí poškození a zabezpečí vaše systémy.
  • Pokud je účet zosobněn: Nahlaste falešný účet platformě, informujte své zákazníky a veřejně objasněte situaci.
  • Pokud propadnete podvodu: Okamžitě zastavte jakékoli platby, upozorněte svou banku a v případě potřeby podejte oznámení na policii. Dejte zákazníkům vědět o incidentu a o tom, jaké kroky podnikáte k jeho vyřešení.
  • V případě útoku ransomwaru: Odpojte infikované systémy od sítě, abyste zabránili šíření malwaru. Neplaťte výkupné, protože nezaručuje obnovu dat a může z vás udělat opakovaný cíl. Kontaktujte policii a zapojte odborníka na kybernetickou bezpečnost, aby vám pomohl obnovit data, odstranit ransomware a posílit vaši obranu. Dejte zákazníkům vědět, zda byla jejich data ohrožena a co děláte pro jejich ochranu.

Jak chránit svou malou firmu

Udržování vaší online pověsti je neustálý proces. Čím více se vašemu podnikání daří, tím více se musíte zaměřit na bezpečnost, abyste udrželi online zločince na uzdě.

Abyste se ujistili, že jste chráněni, zvažte Bitdefender Ultimate Small Business Security. Jde o špičkové řešení, které spojuje antivirus, podvody, podvody, e-mail, digitální identitu a ochranu proti narušení a navíc školicí nástroje pro váš tým.

Zde je to, co získáte:

  • Ochrana proti malwaru: Chrání vaši firmu před ransomwarem a dalším škodlivým softwarem na všech zařízeních – Windows PC, Mac, iPhone, Android telefony a Windows servery
  • Ochrana proti phishingu a e-mailu: Chrání před záludnými phishingovými útoky a falešnými e-maily.
  • Ochrana digitální identity: Monitoruje kritická data vaší společnosti a digitální identitu vašich zaměstnanců z hlediska jakéhokoli porušení nebo ohrožení.
  • Password Manager: Pomáhá vytvářet silná hesla a bezpečně je ukládá.
  • VPN: Poskytuje vám neomezený bezpečný vzdálený přístup a chrání vaše data bez ohledu na to, odkud pracujete.
  • Scam Copilot: Díky AI vám pomůže odhalit podvody a vyškolí vaše zaměstnance, aby zlepšili své dovednosti v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Bitdefender Ultimate Small Business Security je jednoduché, ale výkonné řešení kybernetické bezpečnosti navržené pro majitele malých podniků a podnikatele s 25 nebo méně zaměstnanci.

Zde najdete svůj plán, nebo nás rovnou kontaktujte.

Zdroj: Bitdefender