Článek přečtěte do 4 min.

Přijetí cloudu je zásadní pro organizace, které hledají flexibilní způsoby ukládání a správy aplikací a složitých dat, aniž by byly vázány na místní zařízení a jediné místo.

Cloudová migrace má mnoho přesvědčivých výhod, včetně:

  • Úspora nákladů díky eliminaci významných počátečních investic do hardwaru.
  • Snížení nákladů na průběžnou údržbu.
  • Podpora modelu průběžného SaaS.
  • Umožňuje podnikům škálovat zdroje nahoru nebo dolů na základě poptávky.
  • Optimalizace výdajů na infrastrukturu.

Výhody cloudu podporují přijetí

Pro přetížené IT týmy zvyšuje přijetí cloudu flexibilitu a agilitu a umožňuje rychlejší nasazení aplikací a služeb. Nabízí také robustní bezpečnostní funkce, automatické aktualizace a možnosti obnovy po havárii, což zajišťuje integritu dat a kontinuitu podnikání.

Cloud podporuje spolupráci a vzdálenou práci tím, že poskytuje přístup k datům a aplikacím odkudkoli, čímž podporuje inovace a produktivitu. Očekává se, že migrace podnikového cloudu bude v průběhu letošního roku nadále stabilně růst. Podle IDC se předpokládá, že celosvětové výdaje na veřejné cloudové služby dosáhnou v roce 2024 805 miliard dolarů a do roku 2028 se zdvojnásobí.

Zrychlené přijetí cloudu je řízeno zvyšujícím se zastaráváním místních řešení a touhou po lepším zabezpečení. Tento trend se neomezuje pouze na komerční podniky. Vláda USA zavedla strategii Cloud Smart, aby federálním agenturám poskytla praktické pokyny k plnému využití cloudových technologií a zároveň zajistila bezpečnou a efektivní implementaci. Výkonný příkaz 14028 navíc vyžaduje používání bezpečných cloudových služeb, architekturu nulové důvěryhodnosti, vícefaktorové ověřování a šifrování pro zvýšení kybernetické bezpečnosti. Tyto iniciativy jsou navrženy tak, aby modernizovaly IT infrastrukturu, zlepšily poskytování služeb a zajistily bezpečnost federálních dat a systémů.

Klíčové faktory cloudových migrací

Díky své škálovatelnosti, flexibilitě a nákladové efektivitě je cloud zvláště vhodný pro konkrétní aplikace, včetně:

  • Webové aplikace: Cloudová infrastruktura podporuje dynamické škálování, takže je ideální pro webové aplikace s proměnlivým provozem.
  • SaaS a streamovací služby: Všudypřítomné platformy jako Netflix a Spotify využívají cloud k bezproblémovému poskytování obsahu na vyžádání milionům uživatelů.
  • Nástroje pro spolupráci: Aplikace jako Google Workspace a Microsoft 365 umožňují spolupráci v reálném čase a práci na dálku.
  • Vývoj a testování softwaru: Vývojáři mohou rychle nastavit a zrušit prostředí, což usnadňuje agilní vývojové postupy.
  • Obnova po havárii: Cloudová řešení pr o obnovu po havárii nabízejí ve srovnání s tradičními metodami rychlou dobu obnovy a úsporu nákladů.
  • Ukládání a zálohování dat: Cloudové služby nabízejí spolehlivá a škálovatelná řešení úložiště, která zajišťují dostupnost a bezpečnost dat.
  • Analýza velkých dat: Cloud poskytuje přístup k výpočetnímu výkonu potřebnému k efektivnímu zpracování a analýze velkých datových sad.

Bezpečnostní výzvy a řešení migrace do cloudu

Migrace do cloudu nabízí mnoho výhod – ale také s sebou nese bezpečnostní aspekty. Nastolení pečlivé rovnováhy mezi zabezpečením a dostupností v cloudu je zásadní pro ochranu kritických podnikových aplikací a dat a zároveň zajišťuje optimální uživatelskou zkušenost.

Organizace mohou nasadit těchto pět strategií, aby vyvážily robustní zabezpečení s požadavky na dostupnost:

1. Přijměte přístup k bezpečnosti s nulovou důvěrou

Tento model předpokládá, že hrozby mohou být externí a interní, a vyžaduje přísné ověřování a průběžnou autentizaci pro každou žádost o přístup. Při správné implementaci může nulová důvěra zajistit bezproblémový přístup bez ohrožení bezpečnosti.

2. Použijte řízení přístupu na základě rolí

To omezuje přístup ke cloudovým zdrojům na základě definovaných uživatelských rolí, snižuje riziko neoprávněného přístupu a zjednodušuje správu přístupu.

3. Automatizujte bezpečnostní procesy

Automatizace důsledně uplatňuje bezpečnostní zásady pro okamžitou reakci na hrozby. Automatizace také eliminuje časově náročné manuální procesy náchylné k chybám. To snižuje pracovní zátěž pro bezpečnostní týmy, takže se zaměřují na strategičtější úkoly.

4. Implementujte vícefaktorovou autentizaci

MFA přidává vrstvu zabezpečení tím, že umožňuje uživatelům poskytnout dva nebo více ověřovacích faktorů pro přístup k chráněným cloudovým zdrojům. Moderní řešení MFA, jako je biometrické ověřování, mohou být rychlá a uživatelsky přívětivá.

5. Nasadit nepřetržité monitorování a reakci na incidenty

To pomáhá bezpečnostním týmům detekovat a reagovat na incidenty v reálném čase. Automatizované výstrahy a reakce mohou zmírnit hrozby a eliminovat prodlevy a zároveň snížit vyrušování uživatelů.

Navzdory pokračujícímu přijímání nemusí být cloud computing pro určité případy použití vhodnější než místní řešení. Například odvětví s přísnými, vysoce specializovanými požadavky na zabezpečení dat a dodržování předpisů, jako je bankovnictví a pojišťovnictví, často upřednostňují místní řešení, aby si zachovali úplnou kontrolu nad svými daty. Organizace vyžadující extrémně nízkou datovou latenci, včetně těch, které používají superpočítače nebo specifický hardwarový hardware, mohou také považovat místní řešení za praktičtější. A pokud existují obavy ze závislosti na internetu, jsou preferovány on-prem nasazení, protože jsou zřídka narušeny výpadky internetu.

Rozhodnutí o migraci do cloudu nakonec závisí na vašich konkrétních potřebách a kontextu. Pokud požadujete fyzickou kontrolu a izolaci, může být vaší preferencí místní infrastruktura a software. Pokud však potřebujete flexibilitu, škálovatelnost a bezpečné nasazení „kdekoli“, cloud je správnou cestou.

Přečtěte si o řešeních cloudové migrace

Ivanti Neurons for Zero Trust Access (ZTA) integruje přístup s nejmenšími oprávněními, řízení přístupu na základě rolí, šifrování a analýzu chování uživatelů a entit pro detekci anomálií v jednotném řešení pro ochranu podnikových cloudových aplikací, dat a zařízení před neoprávněným přístupem a škodlivými hrozbami.

ZTA můžete kombinovat s dalšími cloudovými bezpečnostními řešeními na platformě Ivanti Neurons, včetně Neurons pro správu zranitelností na základě rizik a vícefaktorovou autentizaci. Vaše organizace tak získá bezpečný přístup k soukromým, cloudovým a SaaS aplikacím kdykoli a kdekoli.

Zdroj: Ivanti