Článek přečtěte do 4 min.

Kybernetické hrozby pro malé společnosti, které obvykle postrádají robustní bezpečnostní infrastrukturu větších organizací. Na jedné straně menší půdorys znamená méně prostředků pro zabezpečení. Na druhé straně malé firmy čelí mnoha stejným bezpečnostním hrozbám jako velké společnosti, takže nasazení obrany je stále prvořadé.

Malé podniky dnes čelí obrovským rizikům z hlediska kybernetické bezpečnosti. Zatímco velké firmy se obvykle plně zotaví ze střetu s hackery, malý byznys může přes noc zkrachovat.

Jaké jsou tedy hlavní hrozby pro malé podniky a kterým oblastem je třeba věnovat pozornost, aby byla malá IT síť plně zabezpečena?

Phishingové útoky

Kybernetický podvodníci používají spam k nalákání nic netušících zaměstnanců. Posílají podvodné e-maily nebo zprávy, které se vydávají za legitimní subjekty, aby ukradly přihlašovací údaje, čísla kreditních karet a další citlivé informace. Jakmile vstoupíte, oficiálně jste utrpěli únik dat, který může narušit vaše podnikání, způsobit finanční ztráty a ohrozit informace vašich zákazníků.

Malware

Ať už přijde e-mailem, vzdáleným přístupem hackerů kvůli nesprávně nastaveným zásadám přístupu, neopravenou zranitelností, znečištěným webem nebo infikovaným flash diskem, může být malware zničující záležitostí pro každou firmu, malou i velkou.

Ransomware je nejděsivější vyhlídka, které dnes podniky čelí. Nejen, že to může ochromit vaše servery, ale vaše data se mohou dostat do nesprávných rukou a skončit také na prodej na temném webu. Když se budete snažit vzpamatovat, útočníci se vás pokusí vydírat. Pokud jednání nevyjde, útok ransomwaru může znamenat katastrofu. Zákaznická data jsou obvykle ohrožena, vaše image se pošpiní a váš konečný výsledek je vážně ovlivněn. Je známo, že takové trauma přivádí malé firmy k bankrotu.

Útoky heslem

Kyberzločinci používají k uhádnutí nebo krádeži hesel různé metody, jako jsou útoky hrubou silou nebo vycpávání pověření. To může vést k neoprávněnému přístupu k systémům a datům, což vede k potenciálnímu narušení dat a ztrátě citlivých informací. To je důvod, proč by dnes každá společnost měla mít VPN, kterou by zaměstnanci mohli používat při připojování k firemní síti na dálku, a také vícefaktorové autentizační přihlášení.

Insider Threats

Lidský prvek je obvykle nejslabším článkem v podnikatelském prostředí. Zaměstnanci mohou být nedbalí a přehlédnout základní postupy kybernetické bezpečnosti. Pokud máte zásadu BYOD (přineste si vlastní zařízení), můžete skončit zaváděním hrozeb zděděných z domácí sítě zaměstnanců.

Bývalí zaměstnanci mohou mít stále vzdálený přístup k firemním datům. Nepoctiví zaměstnanci se mohou pokusit ukrást firemní tajemství nebo data za účelem vydírání. Dodavatelé nebo obchodní partneři, kteří mají důvěrné informace o podnikových bezpečnostních postupech, datech a počítačových systémech, mohou záměrně či neúmyslně unikat data.

A samozřejmě, phishing – hlavní příčina nejúspěšnějších kybernetických útoků na společnosti – také loví zranitelnou lidskou vrstvu organizace. Vaši posádku lze vmanipulovat k vyzrazování důvěrných informací prostřednictvím telefonních hovorů, e-mailů nebo dokonce osobních kontaktů.

Útoky DoS (Denial of Service) a DDoS (Distributed Denial of Service).

Pokud chce někdo vidět, že vaše firma selže, ať už jen kvůli kopům nebo kvůli eliminaci konkurence, může požádat o pomoc hackera, aby zahltil vaši síť nebo web provozem a znepřístupnil jej vašim koncovým uživatelům, zaměstnancům nebo partnerům. Útoky DoS a DDoS se obvykle používají k narušení provozu v důsledku prostojů a mohou vést ke ztrátě obchodu/výnosů a poškození pověsti.

Chyby zabezpečení IoT

Inteligentní (internet-of-things) zařízení jsou známá slabou bezpečností, což z nich dělá horké cíle pro kybernetické podvodníky. Gizmos IoT lze snadno přistupovat na dálku, což vede k neoprávněnému přístupu a narušení dat.

I když internet věcí pokračuje v revoluci v našem každodenním životě, přináší také významné výzvy v oblasti zabezpečení a ochrany soukromí, jak uvádí zpráva Bitdefender 2024 IoT Security Landscape Report. Zpráva, vytvořená ve spolupráci se společností Netgear, nabízí hloubkový pohled na stav zabezpečení IoT, odhaluje kritická zranitelnosti a poskytuje užitečné informace, které vám pomohou ochránit váš chytrý domov.

Business Email Compromise a AI útoky

Business Email Compromise (BEC), spadající pod třídu sociálně inženýrských útoků, také loví lidskou vrstvu, přičemž útočníci podvrhují e-mailové účty, aby se vydávali za vedoucí pracovníky nebo dodavatele a přiměli zaměstnance k převodu peněz nebo citlivých dat.

Nedávné pokroky v technologii AI umožnily vydávat se za vedoucí pracovníky na telefonu, napodobovat jejich hlas a žádat o převod peněz na účet ovládaný útočníkem.

Chraňte velkou budoucnost svého malého podniku

  • Pravidelně školte své zaměstnance, aby rozpoznali phishing a útoky sociálního inženýrství.
  • Implementujte silná, jedinečná hesla a vícefaktorové ověřování.
  • Udržujte systémy a software aktuální pomocí nejnovějších bezpečnostních záplat, abyste snížili povrch útoků hackerů.
  • Šifrujte citlivá data a zálohujte je offline, ideálně mimo vaši síť.
  • Omezit přístup k datům a systémům na základě zaměstnaneckých rolí.
  • Mít připravený plán reakce na incidenty, abyste mohli rychle reagovat na bezpečnostní incidenty.
  • A co je nejdůležitější, používejte robustní bezpečnostní řešení k ochraně před neoprávněným přístupem do vaší sítě.

Pochopením těchto hrozeb a přijetím vhodných bezpečnostních opatření mohou malé podniky výrazně snížit riziko, že se stanou obětí kybernetických útoků.

Bitdefender Ultimate Small Business Security je kompletní sada pro prostředí malých firem, která nabízí komplexní ochranu proti klíčovým hrozbám, kterým malé podniky čelí.

Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • Ochrana proti phishingu a e-mailu: Chrání před phishingovými útoky a podvodnými e-maily.
  • Ochrana proti malwaru: Chrání počítače se systémem Windows, Mac, iPhone, telefony Android a servery Windows před malwarem, včetně ransomwaru a dalšího škodlivého softwaru.
  • Správce hesel: Zajišťuje zásady silných hesel a bezpečné uložení přihlašovacích údajů.
  • VPN: Neomezený provoz VPN pro bezpečný vzdálený přístup.
  • Scam Copilot: Ochrana zaměstnanců proti podvodům využívající umělou inteligenci, která pomáhá zaměstnancům odhalovat podvody, vyhýbat se hrozbám a zdokonalovat jejich dovednosti v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • Nevyžadují se žádné IT dovednosti: Uživatelsky přívětivý řídicí panel pro snadnou správu zaregistrovaných zařízení.

Majitelé malých podniků mají nejen omezené zdroje na obranu proti kybernetickým útokům, ale také obvykle nemají čas a znalosti, aby měli přehled o neustále se měnícím prostředí hrozeb. Jak již bylo zmíněno dříve, malé firmy ztratí nejvíce kvůli střetu s hackery.

Bitdefender Ultimate Small Business Security je rozšířená verze naší uživatelsky přívětivé bezpečnostní sady, která pokrývá každý scénář útoku a chrání cenná aktiva vaší firmy dříve, než padouši vkročí do vaší sítě. Nejlepší ze všeho je, že jej může spravovat kdokoli ve vaší společnosti – nevyžaduje žádné IT dovednosti. Navštivte bitdefender.com/solutions/small-business-security a uvidíte Bitdefender Ultimate Small Business Security v akci. Pro více informací nás kontaktujte.

Zdroj: Bitdefender