Článek přečtěte do 5 min.

Všichni jsme již dostali naléhavou zprávu (podvodný mail) s žádostí o osobní nebo finanční údaje od neznámého odesílatele. Nebo inzerovanou nabídku, která zní až příliš dobře, než aby to byla pravda. Nebo vyhrožování uzavřením účtu, pokud nebudete rychle jednat (např. mailového účtu, instagramového účtu, facebookového účtu, nebo dokonce, že ovládají váš web, aj.).

Podle výsledků ve zprávě Bitdefender 2024 Consumer Cybersecurity Assessment Report jsou textové podvody (mailové podvody) nejčastější hrozbou, se kterou se dnes spotřebitelé setkávají.

Kredit: Zpráva o hodnocení spotřebitelské kybernetické bezpečnosti Bitdefender 2024

Přesto čtyři z pěti uživatelů sítě provádějí citlivé transakce na svých telefonech bez adekvátních postupů v oblasti kybernetické bezpečnosti – a přitom tvrdí, že se nejvíce obávají hackerů, kteří se dostanou k jejich penězům.

Také jsme se respondentů zeptali, jak dobře se považují v rozpoznání podvodu. Podle výsledků je u lidí, kteří tvrdí, že dokážou rozpoznat podvod, pravděpodobnější, že nějakým podvodem utrpěli (29 %), oproti těm, kteří podvod nerozpoznají vždy (24 %) nebo nikdy (16 %).

Kredit: Zpráva o hodnocení spotřebitelské kybernetické bezpečnosti Bitdefender 2024

To naznačuje, že lidé, kteří nedokážou rozpoznat podvod, jej mohli zažít, aniž by o tom věděli. Je tedy důležité zaznamenat „výstrahy“, než bude příliš pozdě. Zde je pět nejčastějších známek toho, že jste podvedeni, a jak se chránit.

1. Nevyžádaná komunikace

Výstraha

Jedním z nejčastějších příznaků podvodu je přijetí nevyžádaného e-mailu, textové zprávy nebo telefonního hovoru. Podvodníci se často vydávají za legitimní společnosti nebo vládní agentury a tvrdí, že máte naléhavý problém s vaším účtem nebo cenou, kterou jste vyhráli.

V nedávném příkladu FBI (USA) varovala držitele kryptoměn, aby si dávali pozor na podvody vydávající se za zaměstnance kryptoburzy požadující přihlašovací údaje. Upozornění vydané 1. srpna podrobně popisuje, jaké podvodníci obvykle používají k přístupu ke kryptopeněženkám a převodu finančních prostředků do vlastních kapes.

  • Podvodník kontaktuje oběť prostřednictvím nevyžádaného hovoru nebo zprávy a předstírá, že je zaměstnancem směnárny kryptoměn.
  • Podvodník vyjadřuje pocit naléhavosti a může tvrdit, že je problém s účtem oběti nebo že se jej někdo snaží kompromitovat.
  • Podvodník tvrdí, že oběť musí zabezpečit svůj účet poskytnutím přihlašovacích údajů, kliknutím na odkaz nebo odesláním identifikačních údajů.
  • Podvodník získá přístup k účtu oběti a ukradne kryptoměnu.

Jak se chránit

Buďte skeptičtí k neočekávaným zprávám, zvláště pokud požadují osobní informace nebo okamžitou akci. Ověřte totožnost odesílatele kontaktováním společnosti nebo organizace přímo pomocí oficiálních kontaktních údajů z jejich webových stránek. Neklikejte na odkazy a nestahujte přílohy z neznámých zdrojů.

2. Příliš dobré na to, aby to byly skutečné nabídky

Výstraha

Pokud se nabídka zdá příliš dobrá, než aby byla pravdivá, pravděpodobně je. Podvodníci často lákají oběti sliby snadno vydělaných peněz, úžasnými nabídkami nebo zaručenými cenami, které jsou daleko nad rámec toho, co byste obvykle očekávali.

V červnu americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo odsouzení dvou amerických státních příslušníků, kteří byli shledáni vinnými z podvodu s hromadnou poštou za prodej spotřebitelských údajů podvodníkům, kteří se poté zaměřili na zranitelné občany s falešnými cenami.

U soudu oběti a jejich dospělé děti svědčily o podvodných dopisech, které falešně slibovaly peněžní ceny. Předložené důkazy ukázaly, že oběti se staly terčem podvodu ze strany členů spiknutí, mezi něž patřili zaměstnanci velké firmy poskytující marketingové služby.

Jak se chránit

Vždy zpochybňujte platnost nabídek, které zní příliš velkoryse. Prozkoumejte společnost nebo nabídku. Hledejte recenze nebo zprávy o podvodech na toto téma. Při sdílení osobních nebo finančních údajů v reakci na takové nabídky buďte opatrní. Obecně buďte skeptičtí k hovorům nebo textovým zprávám slibujícím výhry z ničeho nic – zvláště pokud od vás „nabídka“ požaduje platbu předem. Je pravděpodobné, že se vás někdo snaží podvést.

3. Tlak na rychlou akci

Výstraha

Podvodníci obvykle vytvářejí pocit naléhavosti, aby vás donutili učinit unáhlené rozhodnutí. Mohou tvrdit, že váš účet bude pozastaven, dlužíte daně nebo že platnost časově omezené nabídky brzy vyprší.

Američané přišli v roce 2023 o více než miliardu amerických dolarů kvůli podvodníkům, kteří se vydávali za podniky nebo vládní agentury, uvedla v dubnu Federální obchodní komise. Hlášené ztráty v důsledku podvodů s předstíráním identity přesáhly 1,1 miliardy amerických dolarů, což je více než trojnásobek toho, co spotřebitelé hlásili v roce 2020. Většina zpráv se týkala upozornění na zabezpečení účtů napodobujících účet, falešné obnovení předplatného, ​​falešné dárky, slevy nebo peníze k uplatnění, falešné problémy se zákonem a vymyšlené problémy s doručením balíku.

Jak se chránit

Udělejte krok zpět a odolejte nutkání okamžitě jednat. Podvodníkům se daří v panice, takže zpomalení a kritické myšlení je zásadní. Pokud na vás někdo tlačí, abyste se rozhodli na místě, je to pravděpodobně podvod. Udělejte si čas na ověření podrobností před provedením jakékoli akce.

4. Žádosti o osobní nebo finanční informace

Výstraha

Legitimní společnosti vás zřídka požadují, abyste sdíleli citlivé informace, jako jsou hesla, čísla sociálního zabezpečení nebo bankovní údaje, prostřednictvím e-mailu nebo telefonu. Podvodníci však často požadují tyto informace, aby ukradli vaši identitu nebo peníze.

Federální obchodní komise v USA (FTC) nedávno varovala, že podvodníci se zaměřují na uchazeče o zaměstnání nevyžádanými zprávami na platformách pro rychlé zasílání zpráv a slibují vzdálené práce, které platí až 600 dolarů denně. Jakmile se oběti zapojí s podvodníky, jsou požádány, aby poskytly osobní údaje, včetně svého čísla sociálního zabezpečení, pod záminkou, že je to vyžadováno pro ověření spolehlivosti nebo pro zřízení přímé zálohy na plat. Jakmile podvodník chytne vaše SSN, může se dopustit krádeže identity, otevřít kreditní účty na vaše jméno nebo podat falešná daňová přiznání.

Jak se chránit

Nikdy nesdílejte své osobní nebo finanční údaje, pokud si nejste absolutně jisti, s kým jednáte. Pokud někdo o tyto informace požádá, zeptejte se, proč jsou potřebné a zda existuje alternativní způsob ověření vaší identity. Ke správě citlivých informací používejte zabezpečené kanály, jako jsou oficiální webové stránky nebo aplikace.

5. Podezřelé platební metody

Výstraha

Podvodníci často žádají o platby prostřednictvím nekonvenčních metod, jako jsou dárkové karty, bankovní převody nebo kryptoměna, které je těžké vysledovat a je téměř nemožné je vrátit zpět. Mohou tvrdit, že tyto metody jsou bezpečnější, nebo nabízet slevy za jejich použití.

Jak se chránit

Telefonní podvodníci byli nedávno přistiženi, když se vydávali za americkou Agenturu pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury (CISA) požadující hotovost, kryptoměny a dokonce i dárkové karty.

Legitimní organizace nebo vládní agentury vás s takovou žádostí nikdy nekontaktují. Ještě důležitější je, že se nikdy nesnaží diskusi nebo transakci anonymizovat.

Dávejte si pozor na jakýkoli požadavek na platbu prostřednictvím netradičních metod. Legální podniky obvykle nabízejí bezpečné a sledovatelné platební možnosti, jako jsou kreditní karty nebo PayPal. Pokud někdo trvá na neobvyklé platební metodě, je to silný indikátor podvodu. Vždy volte bezpečné, sledovatelné platební metody a vyhněte se obchodům, které vyžadují nestandardní způsoby platby.

Závěr

Dejte si pozor na tyto „výstrahy“, abyste zabránili kybernetickým podvodům! Před provedením opatření vždy ověřte oprávněnost jakékoli komunikace, nabídky nebo žádosti o platbu. V případě pochybností vyhledejte radu od důvěryhodných zdrojů.

Bitdefender nedávno zveřejnil jednoduchý návod, jak provádět dobrou hygienu v oblasti kybernetické bezpečnosti v boji proti rostoucí vlně podvodů zaměřených na běžné lidi.

Zvažte použití Scamio k boji proti sociálně navrženým útokům na váš telefon nebo počítač. Pokud máte podezření na určitý telefonní hovor, e-mail nebo SMS, Scamio poskytuje rychlý a efektivní způsob, jak zjistit, zda jste podvedeni. Jednoduše popište situaci našemu chytrému chatbotovi a nechte se jím vést do bezpečí. Se Scamio můžete sdílet přesně to, co chcete zkontrolovat: snímek obrazovky, PDF, QR kód nebo odkaz. Scamio vám během několika sekund dá vědět, zda se jedná o podvod. Používejte jej kdekoli prostřednictvím webového prohlížečeFacebook Messengeru nebo WhatsApp.

Pro další informace o produktech Bitdefendr nás neváhejte kontaktovat.

Zdroj: Bitdefender