Článek přečtěte do 8 min.

Jedním z nejčastějších způsobů, jak se útočníci proklouznout do podnikové sítě, je kompromitace uživatelského jména a hesla legitimního uživatelského účtu. Uhodnutí uživatelských jmen je obvykle triviální, protože se řídí zavedeným standardem v dané organizaci, jako je JménoPříjmení@VaseDomena.cz.

Bohužel, prolomit základní hesla je dnes pro aktéry hrozeb také překvapivě snadné. Mohou například spustit program, který zkouší různá potenciální hesla pro konkrétní uživatelský účet. Když narazí na ten správný, mohou vklouznout do sítě a začít se pohybovat do strany, aby ukradli citlivá data, rozpoutali ransomware nebo způsobili jiné škody.

V souladu s tím je nezbytné vytvořit politiku silných hesel, která znesnadňuje uhodnutí hesel. Pokud vaše organizace používá jako primární úložiště identit službu Active Directory (AD), může vám pomoci tento článek. Vysvětluje dostupná nastavení zásad hesla domény v AD, ukazuje, jak zkontrolovat aktuální zásady, a podrobně popisuje doporučené postupy moderních zásad hesel, které je třeba dodržovat. Poté zkoumá, jak vám řešení třetích stran mohou pomoci využít výhod zásad silných hesel, aniž by frustrovali uživatele nebo zvyšovali objem hovorů na helpdesku.