Článek přečtěte do 4 min.

Jste opravdu připraveni na zotavení z rozsáhlého výpadku systému? Za posledních několik dní se v Citrixu společně naučili hodně o odolnosti IT a každý si kladli otázku: „Jak rychle můžeme obnovit své datové centrum, cloud nebo koncové body z incidentu?“

Při vyhodnocování dopadu na nasazení Citrixu zkoumali, jak měli administrátoři Citrixu výhodu při zmírňování dopadů výpadků, jako byl ten, který zaznamenali zákazníci CrowdStrike 19. července 2024, a jak technologie Citrix pomohla zákazníkům rychle se zotavit. Jedním společným tématem byla výhoda centralizace pracovní zátěže a přísná správa obrazů s další výhodou pro ty, kteří používají neperzistentní desktopy a méně tradiční koncové body.

Vzhledem k tomu, že se IT vrací do běžného provozu, je nyní skvělý čas zhodnotit dlouhodobý přístup k vytváření IT prostředí, které je odolné vůči výpadkům a útokům.

Výhoda neperzistentních desktopů a aplikací

V nasazeních Citrixu jsou neperzistentní desktopy a aplikace běžně nasazovány pro pracovníky v první linii s kritickou pracovní zátěží. Tento přístup poskytuje vysokou úroveň zabezpečení, konzistence a kontroly. V tomto modelu IT centralizuje obrazy Windows (nebo Linuxu) v datovém centru nebo cloudu a přísně kontroluje aktualizace softwaru a záplaty, obvykle aktualizuje malou sadu zlatých obrazů na týdenní nebo dvoutýdenní bázi. Výhodou zachování této úrovně kontroly nad aktualizacemi je, že IT má více času na testování a prověření těchto aktualizací, než je zavede do celého prostředí.

Centralizovaná správa také znamená, že pokud se něco pokazí, každý jednotlivý koncový bod se nemusí opravit. IT může jednoduše vyřešit problémy v datovém centru nebo v samotných zlatých obrázcích a poté odeslat aktualizovaný obrázek živě do datového centra nebo cloudu. Jedná se o rychlejší a jednodušší řešení v případě výpadku. Kromě toho centralizace umožňuje vaší organizaci implementovat a spravovat přísnější bezpečnostní kontroly, jako jsou brány firewall, detekce narušení a aktualizace zabezpečení.

Výpadky Windows 

Při tomto posledním výpadku (19. července 2024) utrpěly miliony instancí Windows při spouštění modrou obrazovku. Toto je nejhorší scénář pro zařízení nasazená v terénu – zvláště pokud jsou v rukou distribuované pracovní síly, dodavatelů nebo těžko přístupných míst. Viděli jsme fotky techniků při práci opravujících systémy například na letištích a v bankách.

V Citrixu mají mnoho zkušeností v poskytování virtuálních aplikací a desktopů a dokonce i pro případy trvalého používání desktopů je vzdálená komunikace, připojování disků nebo záplatování prostřednictvím virtuálního KVM mnohem efektivnější způsob, jak se zotavit z problémů, jako je tento, ve velkém měřítku. Viděli jsme, jak administrátoři skriptují opravy, které procházejí stovkami nebo dokonce tisíci uživatelských desktopů, aniž by museli opustit svůj stůl.

Vyhněte se katastrofě pomocí přísné správy životního cyklu obrazu a rychlého vrácení zpět

Další ze silných stránek virtualizace aplikací a desktopů Citrix je sofistikovaná sada pro správu obrázků. Jak Citrix Provisioning Services (PVS), spouštěcí síť mnoha implementací Citrix, tak i Machine Creation Services (MCS), technologie zaměřená na obraz, vynikají svou schopností nasazovat obrazy ve velkém měřítku a také se rychle vrátit k předchozí známý dobrý obrázek. Každá z těchto technologií dokáže za pár minut spustit tisíce vlastních nebo cloudových úloh. Takže v případě aktualizace nebo opravy, která způsobí výpadek, se můžete snadno vrátit k předchozímu obrazu a udržet vaši pracovní sílu v chodu. V tomto druhu scénáře obnovy je obnovení do známého dobrého stavu namířit, kliknout a restartovat.

Burst do jakéhokoli cloudu

S naším hybridním zaměřením je základní výhodou prostředí Citrix schopnost přenést sadu pracovních zátěží do cloudu – pro plánování kapacity, obnovu po havárii nebo jiné neočekávané události. Vzhledem k nedávným výpadkům je klíčová kapacita. Zejména pokud vaše firma již využívá cloud nebo více cloudů, je vytvoření cloudového plánu obnovy po havárii s Citrixem jednoduché. Použitím známých dobrých zlatých obrazů a poskytováním nových instancí pracovních zátěží mohou správci Citrixu rychle škálovat novou kapacitu – dokonce i prolomení z datového centra do veřejného cloudu, což uživatelům umožňuje připojit se k kritickým pracovním zátěžím, i když je zbytek IT mimo provoz.

Rozšíření podpory vašeho zařízení o méně tradiční koncové body

Zatímco největší bitva se svádí v datovém centru nebo cloudu – přiznejme si to, každý má své koncové body. Spolehnout se na jeden druh zařízení, jako jsou koncové body Windows, je běžný přístup podnikových IT oddělení. Teoreticky to usnadňuje IT řídit přístup k podnikovým datům a doručovat aplikace uživatelům. Pokud však všechna tato zařízení zaútočí nebo vypadnou, vaše podnikání stojí na mrtvém bodě. Schopnost zajistit bezpečný přístup k jakémukoli druhu zařízení je výhodou, která vám umožní rychlé otočení.

Nasazení Citrixu má silnou populaci méně konvenčních koncových bodů – včetně telefonů, tabletů, Chromebooků a tenkých/hybridních klientských řešení od společností jako IGEL, Unicon a dalších. Ve společnosti IGEL dokonce vydali blog s podrobnostmi o tom, jak obnovit modře prověřené koncové body Windows do operačního systému IGEL, což vám umožní rychle obnovit uživatelská připojení k prostředí Citrix pouhým přepracováním stávajícího hardwaru.

Pokud dříve nebylo pro vaše IT oddělení prioritou plán nouzového koncového bodu pro neočekávaný výpadek, nyní je čas podívat se, jak vám Citrix může pomoci vytvořit odolnější prostředí, které se dokáže přizpůsobit v případě neočekávaných okolností.

Využijte Citrix na maximum 

Neperzistentní desktopy, nespravované koncové body a probuzení do cloudu – to vše je možné s vaším prostředím Citrix a mělo by být součástí vašeho plánování odolnosti IT. Nejen, že vám tato řešení pomohou zotavit se, ale v první řadě vám mohou pomoci vyhnout se výpadkům, takže vaše firma se nikdy nemusí přestat hýbat. Vždy je vhodný čas přehodnotit zotavení po havárii a odolnost IT, abyste zjistili, zda potřebujete do svého plánu začlenit některé z výše uvedených. Pro více informací o tom, jak tato Citrix řešení využít, nás kontaktujte.

Zdroj: Citrix