Článek přečtěte do 4 min.

Až do relativně nedávné doby se podniky spoléhaly na pevné perimetry využívající brány firewall a VPN k řízení přístupu k sítím a zdrojům. Tradiční zabezpečení sítě předpokládalo, že všemu v síti lze důvěřovat, zatímco externím uživatelům byl umožněn přístup pomocí jednoduché ochrany heslem.

Vzhledem k tomu, že frekvence a sofistikovanost kybernetických hrozeb rostla spolu s nárůstem phishingu a ransomwarových útoků, tento přístup „příkop a hrad“ a tradiční bezpečnostní opatření již nestačí k ochraně uživatelů, zařízení a aplikací před zranitelností a narušením.

V posledních deseti letech vzestup cloud computingu, SaaS, IaaS a decentralizace pracovních prostředí proměnily síťové architektury a zvýšily bezpečnostní výzvy. Dnešní digitální krajiny jsou bez hranic. Zde přichází na řadu superschopnosti softwarově definovaného perimetru (SDP) a nulové důvěry.

I když se model přístupu s nulovou důvěrou (Zero Trust, ZTA) stal dobře známým bezpečnostním rámcem, stále existuje omezené povědomí o tom, že sdílí společné principy s SDP. U obou metod není standardně udělen žádný přístup. Dveře jsou vždy zamčené a oprávnění k přístupu ke zdrojům je možné získat pouze v případě, že lze ověřit kontext za požadavkem – jako je uživatel, identita, hodnocení rizika a citlivost aplikace.

Když se spojí, SDP a nulová důvěra poskytují nejefektivnější přístup k zabezpečení aplikací v moderním cloudovém prostředí. SDP vytváří bariéru kolem aplikací, zatímco nulová důvěryhodnost ověřuje každého uživatele a zařízení, které se pokouší o přístup k těmto aplikacím. Pouze SDP a ZTA mohou nabídnout škálovatelnost, flexibilitu a zabezpečení na cloudové nativní platformě, kterou organizace potřebují k dosažení tak vysoké úrovně ochrany.

Co je nulová důvěra?

Zero Trust, model zabezpečení, který předpokládá, že všichni uživatelé a zařízení nejsou důvěryhodní, se stal základním kamenem zabezpečení aplikací. Vynucováním přísných kontrol přístupu na základě identity, zařízení a kontextu nulová důvěra výrazně snižuje riziko neoprávněného přístupu, narušení dat a útoků typu denial-of-service.

Implementace nulové důvěry zahrnuje kombinaci technologií a strategií, včetně SDP, vícefaktorové autentizace, nejméně privilegovaného přístupu, šifrování dat a nepřetržitého monitorování. SDP vytvářejí dynamické bezpečnostní perimetry kolem aplikací, zatímco nulová důvěra minimalizuje potenciál pro boční pohyb útočníků ověřováním identit, koncových bodů a sítí.

Výhody Zero Trust

Nepřetržité monitorování poskytované analytikou chování koncových uživatelů (EUBA) je klíčovou součástí nulové důvěry, protože sleduje aktivitu uživatelů a odhaluje anomálie, které mohou naznačovat narušení zabezpečení, což umožňuje okamžitou reakci a zmírnění.

Zero Trust přináší proaktivní a citlivou pozici zabezpečení, která zajišťuje, že aplikace zůstanou chráněny proti vyvíjejícím se hrozbám a neoprávněnému přístupu. Klade důraz na průběžné ověřování identity, kontextu a chování před udělením přístupu ke zdrojům.

Přijetím nulové důvěry mohou organizace s jistotou zabezpečit aplikace v cloudu, kde tradiční modely zabezpečení založené na perimetru postavené na hardwaru, jako jsou firewally, směrovače a VPN, již nejsou životaschopné. Podniky tím snižují bezpečnostní rizika, chrání citlivá data a kritická aktiva, zlepšují dodržování předpisů a udržují si konkurenční výhodu.

SDP snižují plochu útoku

SDP je důmyslný přístup k zabezpečení perimetru a jeden z nejlepších a nejpokročilejších způsobů, jak zavést nulovou důvěru.

SDP je založen na konceptu mikrosegmentace, která rozděluje síť na menší, zřetelné bezpečnostní zóny. Každá zóna má vlastní sadu bezpečnostních kontrol a provoz mezi zónami je nepřetržitě monitorován. To umožňuje organizacím definovat a vynucovat specifické řízení přístupu pro každou zónu, omezovat potenciální dopad narušení zabezpečení a bránit hrozbám v bočním pohybu. Tím, že SDP omezuje neoprávněné uživatele na konkrétní segmenty, snižuje povrch útoku a pomáhá chránit citlivá data před vystavením.

Díky flexibilitě SDP je použitelný pro širokou škálu prostředí, včetně místních, cloudových a hybridních infrastruktur. Schopnost SDP integrovat se se stávající bezpečnostní infrastrukturou také zjednodušuje nasazení a správu a umožňuje organizacím využít stávající investice ke zlepšení jejich bezpečnostní pozice.

Hodnota kombinace nulové důvěry a SDP

SDP zlepšuje bezpečnostní pozici podniků, které čelí výzvě neustálého přizpůsobování se rozšiřujícím se útočným plochám, které jsou naopak stále složitější. Implementace nulové důvěry spolu s SDP umožňuje organizacím bránit se proti novým variantám útoků, které se neustále objevují ve stávajících perimetrově orientovaných modelech infrastruktury a sítí.

Kombinace SDP a nulové důvěry umožňuje organizacím zavést proaktivní a adaptivní přístup, který zvyšuje bezpečnost tím, že minimalizuje předpoklady důvěry a vynucuje přísné kontroly. SDP posiluje perimetr, zatímco nulová důvěra zajišťuje, že k aplikacím mají přístup pouze oprávnění uživatelé a zařízení. Tato vícevrstvá obrana výrazně snižuje riziko narušení a exfiltrace dat a poskytuje organizacím vylepšenou ochranu.

Ivanti Neurony pro ZTA s SDP mohou pomoci

Ivanti Neurons for Zero Trust Access (ZTA) umožňuje organizacím přijmout bezpečnostní model založený na nepřetržitém ověřování a přístupu s nejnižšími oprávněními. Bezpečná architektura Ivanti zero trust se vyznačuje softwarově definovaným perimetrem, který zajišťuje integritu dat s izolovanými řídicími a datovými rovinami.

Dynamickým hodnocením uživatelských identit, polohy zařízení a přístupu k aplikacím vynucuje řešení Ivanti Zero Trust Access granulární řízení přístupu a poskytuje oprávněným uživatelům přístup pouze ke zdrojům, které potřebují. Integrovaná EUBA identifikuje anomální chování uživatelů, poskytuje mikrosegmentaci podle aplikací a předchází hrozbám z bočního pohybu dříve, než se stanou problémem.

Zjednodušte a zefektivněte své celopodnikové aplikace a správu přístupu k síti pomocí Ivanti Unified Client.

Potřebujete další informace? Neváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Ivatni