Článek přečtěte do 6 min.

V neustále se měnícím prostředí technologií se společnosti již nemohou spoléhat na jednoduchý plán nebo kontrolní seznam, pokud jde o kybernetickou bezpečnost. Sofistikovanost útočníků a složitost dnešního digitálního zapojení vyžadují, aby společnosti neustále vyvíjely své strategie. Tento článek se bude zabývat tím, jak mohou řešení Nagios Monitoring Solutions hrát zásadní roli při podpoře vaší strategie kybernetické bezpečnosti tím, že předpovídají, identifikují a předcházejí bezpečnostním problémům.

Jak Nagios XI podporuje kybernetickou bezpečnost?

Jedním ze způsobů, jak můžete podpořit svou strategii kybernetické bezpečnosti, je Nagios XI, naše řešení pro monitorování IT infrastruktury. XI monitoruje všechny kriticky důležité komponenty IT infrastruktury, včetně aplikací, zařízení, služeb, operačních systémů, síťových protokolů a systémových metrik, aby byla zajištěna maximální viditelnost a povědomí. Díky své flexibilní architektuře a dalším užitečným funkcím XI nejen monitoruje to, co je kritické, ale také pomáhá podporovat vaši kybernetickou bezpečnost mnoha způsoby.

Řídicí panely Nagios XI vám umožňují vidět tolik nebo tak málo dat, kolik potřebujete, a jsou flexibilní, aby odpovídaly pracovnímu postupu vaší organizace.

Přizpůsobitelná architektura

Jedním z hlavních způsobů, jak XI pomáhá vaší kybernetické bezpečnosti, je její flexibilita a rozšiřitelnost, která vám může pomoci splnit jakékoli zpřísněné bezpečnostní požadavky v jakékoli síti. XI funguje dobře v nejpřísnějších světových prostředích, jako jsou špičková výzkumná zařízení, nadnárodní korporace a vlády díky těmto architektonickým charakteristikám:

Více možností nasazení

Ať už potřebujete provozovat on-premise, v privátním cloudu, veřejném cloudu nebo hybridním scénáři, XI má strategii pro zabezpečení, flexibilitu a nasazení. Může dokonce fungovat v různých offline prostředích bez dalších nákladů, aby poskytoval vyšší úroveň ochrany před útoky zvenčí. Každá licence XI také obsahuje testovací instanci, která vám umožní vytvořit zrcadlovou produkční instanci, zkontrolovat kód a otestovat jej proti aktuálním produkčním bezpečnostním prostředím.

Flexibilita

S XI máte svobodu monitorování, což znamená, že s ním můžete monitorovat jakéhokoli dodavatele, zařízení a síť. Tato flexibilita usnadňuje vaší organizaci, aby v případě potřeby převzala složitější infrastrukturu, takže je monitorována každá nezbytná část vaší infrastruktury. Když můžete vše sledovat, budete mít lepší přehled, když nastanou problémy nebo podezřelá aktivita.

Rychlá detekce a upozornění

Díky schopnosti monitorovat a upozorňovat na téměř vše, co si lze představit, dalším způsobem, jak využít XI, je odhalit jemné náznaky útoku, jako jsou změny velikosti souborů, změna stavu složky, poškozené skripty nebo když je soubor aktualizováno. Pro monitorování a varování před bezpečnostními hrozbami a škodlivými útoky obsahuje XI snadno použitelné průvodce konfigurací.

Nagios XI má konfigurační průvodce pro monitorování téměř všeho, co běží na elektřinu.

Průvodce rušením webových stránek například umožňuje organizacím monitorovat jejich webové zdroje kvůli pokusům o hackování skenováním běžných slov, která se často objevují na stránkách poté, co byl web unesen.

Pomocí průvodců můžete sledovat a upozorňovat nejen na stav síťového přepínače a rozhraní routeru, ale také na šířku pásma a propustnost, takže správci systému mohou identifikovat slabá místa zabezpečení na fyzické i virtuální úrovni. Kromě toho můžete použít průvodce ke sledování chybových protokolů operačního systému a upozornění příslušných týmů, když XI identifikuje neúspěšné pokusy o přihlášení nebo konkrétní pokusy o narušení.

Správa zabezpečení

XI obsahuje robustní a snadno použitelnou nabídku možností správy uživatelů a zabezpečení. Tyto možnosti umožňují správcům systému vypnout nebo kontrolovat přihlašování, přidělovat konkrétním uživatelům přístup k datům na základě individuálních nebo skupinových vlastností, definovat schopnosti čtení/zápisu a dokonce přesně kontrolovat, co každý uživatel XI dělá v reálném čase.

Díky možnostem správy uživatelů a oznámení XI vědí oddělení a jednotlivci přesně, jaké jsou jejich role před a během jakýchkoli incidentů, ať už souvisejících s kybernetickou bezpečností nebo jiných. Každý uživatelův účet XI lze přizpůsobit tak, aby zobrazoval pouze informace související s jeho rolí, což jim umožňuje soustředit se na data, která jsou důležitá, aby se snížily prostoje.

Nagios XI dává administrátorům možnost spravovat uživatele, uživatelská oprávnění a další ze stránek Správce.

Oznámení a výstrahy lze také přizpůsobit na základě specifických potřeb organizace. XI může upozornit konkrétní uživatele nebo skupiny a poté eskalovat výstrahy dalším oddělením na základě závažnosti, času nebo místa incidentu. Organizace zařízení a kritických obchodních procesů v XI je snadný způsob, jak rychle identifikovat hlavní příčinu a snížit počet výstrah, které by jinak mohly odvádět pozornost od řešení incidentu.

S těmito schopnostmi a flexibilní architekturou XI jste nejen schopni monitorovat, kdy dojde k podezřelé aktivitě, ale váš tým může také rychle zasáhnout, aby incident rychle vyřešil dříve, než dojde k nejhoršímu scénáři.

Jak Nagios Log Server podporuje kybernetickou bezpečnost?

Nagios Log Server je vynikajícím zdrojem pro vyhledávání vašich logových dat, protože jeho snadné použití v kombinaci s jeho vysokým výkonem umožňuje organizacím soustředit se na správu přehledu o zabezpečení. Zejména vám umožňuje dotazovat se na data protokolu, abyste mohli rychle auditovat jakýkoli systém nebo nastavit výstrahy, které vás upozorní na potenciální hrozby.

Log Server je dostatečně flexibilní, aby přijímal jakákoli data protokolu z jakéhokoli zařízení schopného je odesílat, včetně zařízení, jako jsou směrovače, přepínače, zařízení IoT, servery a pracovní stanice. Tato data můžete filtrovat a zavádět do různých vizuálních řídicích panelů, kromě toho můžete rychle upozornit příslušné zaměstnance. Díky těmto možnostem může Log Server podporovat tři druhy strategií správy kybernetické bezpečnosti: preventivní, reaktivní a proaktivní.

Pohled na řídicí panel z Nagios LS zobrazující protokoly událostí v průběhu času.

Preventivní

Schopnost auditovat, hlásit, upozorňovat a ukládat obrovské množství podrobných dat protokolu je důležitá pro každou firmu. Tyto funkce jsou důvodem, proč je Log Server oblíbeným řešením pro podniky, které dodržují přísné předpisy. Protože Log Server monitoruje vaše protokolová data, může vám pomoci předcházet bezpečnostním problémům tím, že během několika okamžiků vytvoří auditní záznamy s přesnými zprávami a několika možnostmi exportu. Můžete například zúžit a filtrovat protokoly aktivity uživatele na konkrétní pracovní stanici ze všech protokolů, abyste zobrazili data relevantní pro pokusy o přístup a oprávnění.

Log Server může také poskytnout přehled o přístupových systémech, aplikačních serverech, finančních transakcích, datech bran a mnoha dalších zdrojích potenciální odpovědnosti nebo zranitelnosti díky svým schopnostem hlášení a varování. Vzhledem k tomu, že Log Server vám dává možnost vytvářet výstrahy na základě vlastních dotazů a prahových hodnot, můžete si udržet přehled o zabezpečení a síťovém auditu, takže máte větší šanci předejít problémům se zabezpečením.

Reaktivní

Pokud nejste schopni plně zabránit vzniku problému s kybernetickou bezpečností, Log Server vám umožňuje rychle reagovat na incidenty téměř okamžitým upozorněním na základě konkrétních dat protokolu. V důsledku toho vás Log Server okamžitě upozorní na data protokolu, která vyžadují rychlou reakci, aby se urychlil proces řešení problému.

Vzhledem k tomu, že vám neúčtujeme poplatky na základě množství dat protokolů, která shromažďujete pomocí Log Server, můžete si potřebná data uchovat v chladném úložišti, což je také užitečné pro kybernetickou bezpečnost. Díky této schopnosti se můžete zpětně podívat přes data protokolu, kdy došlo k narušení, a můžete zjistit, jak k narušení došlo.

Můžete také snadno integrovat Log Server s XI, takže bezpečnostní týmy mohou konfigurovat akceschopné skripty nazývané obslužné rutiny událostí k provádění akcí na základě přijatých dat protokolu. Například série škodlivých pokusů o přihlášení na serveru může spustit výstrahu a také obsluhu události v XI, aby zastavila běžící službu na předem stanovenou dobu. S těmito dvěma funkcemi Log Serveru můžete efektivně reagovat, když nastanou problémy.

Proaktivní

Log Server může také pomoci zlepšit vaši proaktivní strategii kybernetické bezpečnosti. Snadno použitelné rozhraní Log Serveru vám dává možnost přizpůsobit a zobrazit různé dashboardy, kde lze zobrazit data protokolu ve snadno srozumitelném formátu. Pomocí filtrů se také můžete zaměřit na konkrétní metriky v rámci zvláště dlouhých řetězců dat a určit problémy dříve, než povedou k výpadkům nebo zranitelnostem zabezpečení.

Jak Nagios Network Analyzer podporuje kybernetickou bezpečnost?

Využití Nagios Network Analyzer v nastavení monitorování IT může také pomoci podpořit vaše úsilí v oblasti kybernetické bezpečnosti pomocí možností monitorování sítě. Díky pokročilým funkcím upozorňování a hlášení se můžete ponořit do granulárních, až po paketová data pro komplexní sledování a analýzu. Pokud dojde k abnormální aktivitě nebo využití šířky pásma překročí vámi zadané kritické prahové hodnoty, Network Analyzer vám zašle upozornění, abyste mohli rychle prozkoumat, co se děje. Pokud ve vaší síti dochází k podezřelé aktivitě, Network Analyzer vás upozorní, když budete muset podniknout kroky, abyste zabránili enciálnímu problému narušit vaši infrastrukturu.

Zdrojová karta Nagios Network Analyzer zobrazující šířku pásma brány firewall a největší producenty provozu za vybrané časové období.

Nagios Monitorovací řešení a kybernetická bezpečnost

Přestože řešení Nagios Monitoring Solutions nejsou nástroje kybernetické bezpečnosti, stále je můžete používat různými způsoby k podpoře vaší strategie kybernetické bezpečnosti. XI vám poskytuje přizpůsobitelnost a možnosti upozornění, které potřebujete, abyste mohli sledovat vše, co je nezbytné pro bezpečné fungování vašeho podnikání. Log Server pomáhá chránit vaši infrastrukturu tím, že umožňuje snadné dotazování na data protokolu nebo nastavení výstrah, které vás upozorní na potenciální hrozby. Network Analyzer také podporuje kybernetickou bezpečnost tím, že identifikuje a upozorní vás, když ve vaší síti dojde k abnormální aktivitě.

Nagios vám umožní získat další pomoc, pokud jde o identifikaci potenciálních hrozeb pro kybernetickou bezpečnost. Chcete-li vyzkoušet, jak mohou řešení Nagios Monitoring Solutions podporovat vaše nástroje kybernetické bezpečnosti, stáhněte si bezplatnou 30denní zkušební verzi ještě dnes, nebo nás rovnou kontaktujte.

Zdroj: Nagios