Článek přečtěte do 2 min.

Google nedávno zavedl významnou aktualizaci svého webového prohlížeče Chrome, aby posílil zabezpečení uživatelů v rámci režimu rozšířené ochrany Safe Browsing. Nová funkce umožňuje prohlížeči skenovat soubory chráněné heslem na škodlivý obsah.

Uživatelé Chrome nyní mohou zadávat hesla pro šifrované soubory, což prohlížeči umožňuje provádět důkladné kontroly a identifikovat potenciální skryté hrozby.

Chrome dokáže skenovat zašifrované stažené soubory

Tato změna řeší běžnou výzvu v oblasti kybernetické bezpečnosti a zajišťuje, že i dokumenty v zašifrovaných archivech jsou kontrolovány z hlediska bezpečnosti.

„Uživatelé, kteří se přihlásili do režimu rozšířené ochrany bezpečného prohlížení v prohlížeči Chrome, jsou před otevřením souboru vyzváni, aby odeslali obsah podezřelých souborů do Bezpečného prohlížení k hloubkovému prohledání,“ stojí v doporučení společnosti Google . „Podezřelé soubory tvoří malý zlomek celkových stažených souborů a obsah souborů je kontrolován pouze z bezpečnostních důvodů a je smazán krátce po vrácení verdiktu.“

Režimy rozšířené vs. standardní ochrany

Podle společnosti Google mají tyto kontroly vysokou úspěšnost díky detekci nových kmenů malwaru a škodlivých dokumentů hostovaných na nově vytvořených webových stránkách.

Uživatelé vylepšené ochrany, kteří zadají heslo souboru, automaticky odešlou soubor a jeho heslo do Bezpečného prohlížení, kde se otevře a zkontroluje. Po skenování se z důvodu ochrany soukromí odstraní soubor i heslo.

Uživatelé standardního režimu ochrany budou mít podobnou ochranu; po zjištění podezřelého šifrovaného archivu Chrome uživatele vyzve k zadání hesla. Místo odeslání celého souboru a jeho hesla do Bezpečného prohlížení se však místo toho zkontrolují metadata obsahu archivu.

Předběžné skenování souborů by mohlo snížit počet kybernetických incidentů

Tato funkce je zvláště pozoruhodná, vezmeme-li v úvahu, že mnoho kybernetických hrozeb využívá šifrované soubory k obcházení tradičních bezpečnostních opatření.

Předběžným skenováním těchto souborů se Chrome snaží uživatelům poskytnout další vrstvu ochrany.

Vyhrazený software může zvýšit vaši digitální obranu

V neustále se vyvíjejícím digitálním prostředí vás však spoléhání se pouze na základní bezpečnostní funkce zabudované do webových prohlížečů může vystavit různým kybernetickým rizikům. Diverzifikace vašeho přístupu ke kybernetické bezpečnosti výběrem specializovaného bezpečnostního softwaru je zásadní.

Specializovaný software, jako je Bitdefender Ultimate Security, poskytuje komplexní ochranu proti širší škále hrozeb, včetně červů, virů, trojských koní, spywaru, ransomwaru, rootkitů a zero-day exploitů.

Zdroj: Bitdefeneder