Článek přečtěte do 3 min.

Bezproblémová integrace CMDB s bezpečnostními nástroji přináší IT a zabezpečení do jediného centralizovaného pohledu – strategický krok, který pozvedá pozici organizace v oblasti kybernetické bezpečnosti.

CMDB je kritickým základem řešení správy IT služeb

Které podporuje osvědčené postupy a procesy, jako jsou mimo jiné incidenty, problémy, změny, znalosti, bezpečnostní události a bezpečnostní incidenty. Tyto procesy definují a provádějí pracovní postupy v rámci podniku a také udržují a používají záznamy v rámci CMDB.

Schopnost CMDB mapovat aktiva a spojení poskytuje mocný nástroj pro předvídání potenciálních narušení. Navíc je to neocenitelný zdroj při identifikaci vzorců a chování. Od bezpečnostních událostí po záplaty, propojení dat CMDB umožňuje rozpoznání systémových problémů nebo zranitelností v aktivech.

Vybudování robustní CMDB vyžaduje integraci napříč více nástroji, aby bylo možné centralizovaný a jediný pohled na IT aktiva a vztahy.

  • Zjišťování aktiv: Toto je základní požadavek, ze kterého se buduje úložiště aktiv i CMDB. Řešení zjišťování musí získávat aktiva napříč softwarem a hardwarem a musí být schopno začlenit nový inventář, když je objeven nebo identifikován. Osvědčený postup obvykle zahrnuje kombinaci zjišťování na základě agenta a bez agenta, aktivně i pasivně, aby se zajistilo, že budou identifikována známá a neznámá aktiva.
  • Mapování služeb: Tato schopnost zjišťování, která se často nazývá zjišťování vztahů nebo mapování závislostí aplikací, využívá techniky zjišťování bez agentů k identifikaci vztahů infrastruktury i vztahů aplikací. To umožňuje naplnit CMDB nezbytnými vztahy pro pochopení dopadů bezpečnostních událostí a zranitelností.
  • Správa bezpečnostních informací a událostí (SIEM): Integrace CMDB s řešeními Security Information and Event Management nabízí organizacím možnosti monitorování hrozeb v reálném čase. Řešení SIEM shromažďují a analyzují data z různých zdrojů, aby identifikovali potenciální bezpečnostní hrozby a jejich potenciální dopad na podnikové systémy.
  • Správa oprav: Díky integraci se správou oprav mohou organizace získat přehled o tom, které opravy byly nedávno nasazeny. Tyto informace mohou být cenné při identifikaci potenciálních problémů, které mohou nastat kvůli nedávné opravě. Kromě toho integrace se správou oprav umožňuje týmům pro správu změn schvalovat a řídit nasazení oprav do produkčních systémů.
  • Správa zranitelnosti: CMDB hraje klíčovou roli při zlepšování procesů skenování a hodnocení zranitelnosti. Díky integraci CMDB s nástroji pro skenování zranitelností mohou organizace efektivně identifikovat a upřednostňovat zranitelnosti, které představují rizika pro jejich podnikové systémy. CMDB navíc pomáhá při sledování pokroku při posuzování zranitelnosti, zaručuje včasnou nápravu a minimalizuje pravděpodobnost zneužití.
  • Bezpečnostní události: CMDB slouží jako centrální bod pro správu bezpečnostních událostí. Díky korelaci dat z CMDB a bezpečnostních nástrojů mohou organizace rychle identifikovat a vyšetřovat bezpečnostní incidenty. Tento centralizovaný přístup zefektivňuje reakci na incidenty, snižuje dopad narušení bezpečnosti a umožňuje proaktivní bezpečnostní opatření.
  • Governance, Risk and Compliance (GRC): GRC není řešením přímého zabezpečení, ale je nezbytné pro zajištění dodržování interních zásad organizace, zákonných požadavků a regulačních kontrol. Mnohé z těchto standardů vyžadují specifické protokoly pro řešení bezpečnostních incidentů, zranitelností a záplatování softwaru. Díky integraci GRC s aktivy uloženými v CMDB můžeme nejen porozumět těmto požadavkům, ale také dokumentovat naše úsilí o jejich řešení a nápravu.

Prolomení bariér s CMDB

CMDB usnadňuje prolomení bariér mezi IT a bezpečnostními týmy tím, že poskytuje kritický přehled o všech IT aktivech. To umožňuje organizacím snížit bezpečnostní rizika, zajistit soulad s průmyslovými standardy a předpisy, zlepšit jejich bezpečnostní pozici, chránit citlivá data a zlepšit jejich připravenost řešit vyvíjející se prostředí kybernetické bezpečnosti.

Zjistěte více o tom, jak mohou řešení Ivanti umožnit vaší organizaci prolomit bariéry mezi IT a zabezpečením, aby mohla služba Everywhere Work prosperovat.

Zdroj: Ivanti