Článek přečtěte do 8 min.

Jedním z nejdůležitějších aspektů moderní kybernetické bezpečnosti je řízení přístupu k IT systémům a datům. Organizace, které postrádají robustní správu přístupu, skutečně kladou velké nároky, od důvěry zákazníků po obchodní příjmy.

Tento článek vysvětluje správu řízení přístupu, prozkoumává její klíčové součásti a poskytuje osvědčené postupy pro implementaci.

Úvod do správy přístupu

Správa řízení přístupu je disciplína správy přístupu k datům, aplikacím, systémům a dalším zdrojům. Zahrnuje použití procesů, nástrojů a zásad k selektivnímu přidělování a odebírání přístupových práv a sledování přístupové aktivity uživatelů, aplikací a služeb, a to jak v rámci organizace, tak mimo ni. Primární prvky správy přístupu jsou podrobně popsány níže.

Přístupová oprávnění

Základem správy přístupu je sada identit, jako jsou uživatelé, počítače a aplikace, kterým jsou přiřazena různá oprávnění pro přístup ke zdrojům. Uživateli může být například uděleno právo číst data v konkrétní databázi nebo spouštět konkrétní program. Osvědčené postupy vyžadují delegování přístupu podle zásady nejmenšího privilegia (PoLP), která říká, že uživatelé mohou využívat pouze zdroje, které potřebují k plnění svých pracovních povinností. Organizace by měly pravidelně vyhodnocovat uživatelská oprávnění, aby zajistily jejich přesnost.

Autentizace

Autentizace zahrnuje ověření, že uživatel nebo systém, který se pokouší získat přístup k digitálním zdrojům, je tím, za koho se vydává. Například budete možná muset zadat své uživatelské jméno a heslo, abyste se mohli přihlásit ke svému účtu online bankovnictví.

Pro robustnější zabezpečení používá mnoho moderních systémů vícefaktorové ověřování (MFA), které vyžaduje alespoň dva z následujících tří různých typů autentizace:

  • Něco, co znáte, například heslo.
  • Něco, čím jste, například otisk prstu nebo jiná biometrická data.
  • Něco, co máte, například kód z hardwarového tokenu.

Oprávnění

Autorizace určuje, zda má být ověřenému uživateli povolen přístup ke konkrétním zdrojům, které požaduje, na základě oprávnění, která mu byla udělena.

Řízení

Ekosystémy IT se neustále mění, zaměstnanci přicházejí a odcházejí a aplikace jsou zaváděny a ukončovány. Musíte aktualizovat své řízení přístupu, aby odráželo tyto a další změny. To může zahrnovat aktualizaci a údržbu softwaru pro řízení přístupu, úpravu zásad, začlenění nových uživatelů nebo změnu uživatelských oprávnění.

Auditování

Monitorování všech pokusů o přístup k vašim IT zdrojům je zásadní. Proces auditu je výhodný z několika důvodů, včetně:

  • Detekce neobvyklé aktivity, která by mohla být známkou hrozby.
  • Vyšetřování incidentů.
  • Odhalení bezpečnostních zranitelností, které by se měly řešit.

Základní principy řízení přístupu

Tři typy řízení přístupu

Správa přístupu je zásadní pro zabezpečení zdrojů jakékoli organizace a spoléhá se na tři primární typy řízení přístupu:

  • Cílem preventivních kontrol je zabránit nesprávnému přístupu dříve, než k němu dojde. Příklady zahrnují brány firewall, šifrování a vícefaktorové ověřování.
  • Detektivní kontroly se zaměřují na identifikaci a reakci na podezřelou aktivitu v reálném čase nebo poté, co k ní dojde. Příklady zahrnují systémy detekce narušení (IDS) a protokoly auditu.
  • Opravné kontroly pomáhají zmírnit poškození a obnovit systémy do normálního stavu po bezpečnostním incidentu. Opatření zahrnují obnovu ze zálohy a plány reakce na incidenty.

Význam řízení přístupu v organizační bezpečnosti 

Jedním z nejpřesvědčivějších důvodů pro přijetí silné správy řízení přístupu je to, že pomáhá snižovat riziko narušení bezpečnosti. Průměrné náklady na jedno porušení dat v USA vzrostly v roce 2023 na 9,48 milionu dolarů, uvádí Statista. Narušení zabezpečení může navíc poškodit pověst organizace a zničit udržení zákazníků, zejména pokud se porušení dotkne jejich osobních údajů. Výzkum ukazuje, že 33 % zákazníků přestane obchodovat s organizací poté, co dojde k porušení, i když se jich to přímo netýká.

Dalším důvodem, proč by vaše organizace měla začlenit řízení řízení přístupu, je dodržování průmyslových předpisů. Pokud vaše organizace zpracovává citlivá data zákazníků, může podléhat předpisům, jako je GDPRHIPPA a PCI DSS. Porušení těchto zákonů může vést k vysokým pokutám a jiným sankcím a může také poškodit pověst vaší firmy.

Strategická implementace Enterprise Access Management

Nejlepší postupy pro správu přístupu

I když je důležité začlenit řízení přístupu do vaší organizace co nejrychleji, musíte zajistit, aby procesy, které zavádíte, byly efektivní. Mezi klíčové osvědčené postupy správy podnikového přístupu, které byste měli zvážit, patří následující:

Vícevrstvé řízení přístupu

Vícevrstvá strategie řízení přístupu zajišťuje, že i když zákeřný hráč prolomí jednu vrstvu obrany, stále čelí dalším překážkám, aby se dostal do oblasti nebo majetku, na který se zaměřuje. Tento přístup „obrany do hloubky“ může zahrnovat následující vrstvy:

  • Fyzická vrstva – K ochraně fyzické infrastruktury obsahující systémy a data vaší organizace můžete použít bezpečnostní kamery v serverovnách, biometrické bezpečnostní systémy a fyzické zámky.
  • Síťová vrstva – Bezpečnostní opatření, jako jsou brány firewall a systémy detekce narušení, mohou pomoci chránit síť vaší organizace před útočníky.
  • Aplikační vrstva — Chcete-li řídit přístup k jednotlivým aplikacím nebo systémům, můžete začlenit opatření pro správu relací a vícefaktorovou autentizaci.
  • Datová vrstva – K ochraně dat lze použít metody jako šifrování, tokenizace a maskování.

Oddělení povinností

Jediná osoba, která má příliš mnoho přístupu a kontroly nad vašimi citlivými daty a dalšími zdroji, vystavuje vaši organizaci riziku narušení dat a podvodu. Chcete-li minimalizovat riziko, zvažte zavedení oddělení povinností (SoD), které rozděluje jeden úkol na několik úkolů, takže jej nemůže dokončit žádná osoba.

Správa privilegovaného přístupu

Útočníci se často zaměřují na účty administrátorů kvůli jejich síle. Administrátoři mají obvykle vyšší oprávnění než ostatní uživatelé; mohou například upravovat uživatelské účty, měnit nastavení systému a přistupovat k citlivým datům. V souladu s tím byste měli zavést více bezpečnostních opatření na administrativní účty, jako je MFA, monitorování aktivity, přísné vymáhání PoLP a pečlivá správa pověření.

Pokročilé techniky správy přístupu

Tradiční metody řízení přístupu jsou rozšiřovány a nahrazovány adaptivnějšími technikami. Níže jsou podrobně popsána dvě klíčová vylepšení.

Dynamické řízení přístupu založené na kontextu a posouzení rizik

Dynamické řízení přístupu představuje významný posun od statické správy přístupu založeného na rolích k flexibilnějšímu přístupu, který si uvědomuje kontext. Tyto ovládací prvky posuzují kontext každého požadavku na přístup v reálném čase s ohledem na faktory, jako je chování uživatele, umístění, čas přístupu a citlivost požadovaného zdroje. Organizace mohou každému požadavku přiřadit skóre rizika vyhodnocením těchto proměnných a odpovídajícím způsobem reagovat.

Integrace biometrických údajů a údajů o chování pro zvýšení bezpečnosti

Biometrie, jako jsou otisky prstů, rozpoznávání obličeje a skenování duhovky, poskytují vysoce spolehlivý prostředek k ověření identity jednotlivce. Tyto metody se obtížně padělají nebo replikují, takže obcházení autentizačních kontrol je náročnější.

Údaje o chování přidávají další vrstvu zabezpečení tím, že analyzují vzorce chování uživatelů, jako je rychlost psaní, pohyby myši a zvyky při používání. Tato data pomáhají vytvořit jedinečný profil chování pro každého uživatele. Pokud se chování uživatele výrazně odchyluje od jeho zavedeného profilu, systém jej může označit jako podezřelé a vyzvat k dalším krokům ověření.

Soulad se správou přístupu a audit

Pro správu přístupu je zásadní zajistit soulad s právními a regulačními požadavky. Níže jsou uvedeny některé klíčové mandáty a strategie pro zajištění souladu.

Právní a regulační aspekty pro kontrolu přístupu

Systémy řízení přístupu musí být v souladu s různými právními a regulačními rámci, které se mohou lišit podle odvětví a regionu. Mezi hlavní předpisy, které ovlivňují kontrolu přístupu, patří:

  • Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)  Toto nařízení EU vyžaduje, aby organizace zavedly robustní řízení přístupu k ochraně osobních údajů.
  • Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA V sektoru zdravotnictví vyžaduje HIPAA bezpečné kontroly přístupu k ochraně informací o pacientech a zajištění toho, že k citlivým zdravotním záznamům mají přístup pouze oprávnění pracovníci.
  • Sarbanes-Oxley Act (SOX)  Pro veřejně obchodované společnosti v USA nařizuje SOX přísné interní kontroly a postupy auditu, včetně podrobných opatření pro kontrolu přístupu k ochraně finančních údajů.
  • Standard pro zabezpečení dat v odvětví platebních karet (PCI DSS)  Tento standard vyžaduje, aby organizace nakládající s informacemi o kreditních kartách zavedly komplexní opatření pro kontrolu přístupu k ochraně dat držitelů karet.

Nástroje a metodiky pro auditování systémů řízení přístupu

Audit systémů řízení přístupu je nezbytný pro zajištění toho, že kontroly jsou přiměřené a v souladu s regulačními požadavky. V tomto procesu mohou pomoci následující strategie.

Přístup k recenzím

Pravidelné kontroly uživatelských přístupových práv pomáhají zajistit, že oprávnění jsou vhodná a v souladu s pracovními povinnostmi.

Doporučené řešeníNetwrix Privilege Secure poskytuje komplexní přehled o všech účtech a aktivitách, což usnadňuje identifikaci nespravovaných nebo neznámých privilegovaných účtů, odhalování slepých míst a eliminaci rozrůstání účtů.

Automatizovaný audit

Systémy správy bezpečnostních informací a událostí (SIEM) mohou automatizovat shromažďování, analýzu a hlášení dat souvisejících s přístupem. Tyto nástroje poskytují přehled o vzorcích přístupu v reálném čase a mohou identifikovat anomálie, které mohou naznačovat bezpečnostní problémy.

Doporučené řešení: Splunk poskytuje výkonné analytické funkce, které organizacím pomáhají detekovat bezpečnostní hrozby, reagovat na ně a zmírňovat je v reálném čase. Mezi klíčové funkce patří monitorování v reálném čase, pokročilá detekce hrozeb, komplexní reporting a integrace s různými zdroji dat.

Doporučené řešení: Netwrix Privilege Secure nepřetržitě monitoruje aktivity uživatelů, generuje podrobné zprávy, zjišťuje anomálie a poskytuje nástroje pro pravidelné kontroly přístupu a hodnocení rizik.

Řízení přístupu na základě rolí (RBAC)

RBAC pomáhá organizacím dodržovat zásadu nejmenších oprávnění přidělováním oprávnění uživatelům prostřednictvím definovaných rolí. Je to užitečné pro zajištění rychlého a přesného zřizování nových uživatelů a reprovisioningu, když uživatelé mění role a IT zdroje jsou přijímány nebo vyřazovány.

Doporučené řešeníNetwrix Auditor podává zprávy o změnách souvisejících s přístupem a poskytuje hluboký přehled o konfiguracích IT infrastruktury. Mezi klíčové funkce patří podrobný audit činnosti uživatelů, analýza rolí a hodnocení rizik. Chcete-li implementovat nulová oprávnění ke snížení rizika malwaru a zranitelných nastavení zabezpečení, použijte Netwrix Privilege Secure.

Řízení dodržování předpisů

Tyto platformy integrují různé požadavky na shodu a poskytují centralizované rozhraní pro správu a audit řízení přístupu. Zefektivňují proces prokazování souladu auditorům a regulačním orgánům.

Doporučené řešení: ServiceNow Governance, Risk and Compliance. Tato integrovaná platforma pro řízení rizik pomáhá organizacím zjednodušit procesy shody a auditu. Klíčovými funkcemi jsou správa zásad, hodnocení rizik, průběžné monitorování a automatizované vykazování.

Budoucí trendy v technologiích řízení přístupu

Nové technologie a předpovědi pro vývoj řešení správy přístupu

Když se díváme na budoucnost řešení pro správu přístupu, očekává se, že krajinu bude utvářet několik klíčových trendů. Zde jsou některé z nejlepších tipů:

  • Bezpečnostní modely s nulovou důvěrou. Na rozdíl od tradičního zabezpečení založeného na perimetru funguje nulová důvěra na principu „nikdy nedůvěřuj, vždy ověř“, což vyžaduje nepřetržitou autentizaci a autorizaci pro každý požadavek na přístup bez ohledu na umístění uživatele.
  • Umělá inteligence (AI) a strojové učení (ML). Umělá inteligence bude hrát klíčovou roli ve vývoji správy přístupu. Algoritmy AI a ML dokážou analyzovat obrovské množství dat, aby odhalovaly neobvyklé vzorce přístupu, předpovídaly potenciální narušení bezpečnosti a automatizovaly reakce na hrozby, čímž zvyšují celkovou efektivitu a efektivitu řešení správy přístupu.
  • Biometrické metody autentizace. Jak již bylo zmíněno dříve, biometrické ověřování, jako je rozpoznávání obličeje, skenování otisků prstů a rozpoznávání hlasu, poskytuje vyšší úroveň zabezpečení než tradiční hesla a může výrazně snížit riziko neoprávněného přístupu.
  • Technologie blockchain. Vytvořením neměnných záznamů o transakcích přístupu může blockchain zvýšit transparentnost a odpovědnost v systémech řízení přístupu. Tato technologie může také usnadnit implementaci decentralizovaných řešení identit a poskytnout bezpečnější a na uživatele zaměřený přístup ke správě identit.

Jak může Netwrix pomoci

Správa řízení přístupu je základním prvkem moderní kybernetické bezpečnosti – ale je obtížné ji správně implementovat, protože obsahuje mnoho součástí a osvědčených postupů. Výběr integrovaných řešení od zkušeného bezpečnostního partnera může být moudrou volbou.

Netwrix nabízí sadu řešení pro správu identit a přístupu (IAM), která mohou pomoci. Tato řešení vám umožňují implementovat model zabezpečení Zero Trust pro zabezpečení vašich dat a dosažení souladu s předpisy a zároveň zvýšit produktivitu zaměstnanců a IT týmu. Další informace vám rádi předáme!

Časté otázky

Jaká je funkce správy přístupu? 

Správa přístupu má za cíl řídit, kdo může přistupovat ke kterým zdrojům, kdy a jak k tomuto přístupu může dojít. Tuto kontrolu usnadňují procesy, zásady a technologie.

Co dělá tým pro správu přístupu? 

Mezi povinnosti týmu správy přístupu patří:

  • Vytváření, zajišťování a odstraňování uživatelských a počítačových účtů.
  • Vytváření zásad řízení přístupu a zajištění jejich konzistentního uplatňování v celé organizaci.
  • Reakce na problémy s přístupem uživatelů.
  • Sledování toho, jak uživatelé využívají svá oprávnění, a sledování podezřelých aktivit.
  • Vyšetřování a reakce na incidenty s cílem omezit poškození a obnovit služby.
  • Vzdělávání uživatelů o zásadách přístupu a osvědčených postupech.

Co je správa řízení přístupu?

Správa řízení přístupu implementuje nástroje, procesy a zásady, které zajistí, že každá entita může a má přístup pouze k příslušným datům a systémům.

Jaké jsou tři typy řízení přístupu? 

Tři z nejběžnějších typů řízení přístupu jsou:

  • Řízení přístupu na základě pravidel (RuBAC).
  • Řízení přístupu na základě rolí (RBAC).
  • Volitelné řízení přístupu (DAC).

Jaký je rozdíl mezi správou přístupu a řízením přístupu? 

Řízení přístupu je vynucování zásad, které řídí, kdo může používat systém nebo jiný prostředek. Správa přístupu zahrnuje všechny nástroje, zásady, procesy a technologie používané k dosažení řízení přístupu.

Zdroj: Netwrix