Článek přečtěte do 8 min.

Online nakupování je pohodlný způsob, jak najít skvělé nabídky, ale také přináší značná rizika. Kyberzločinci vytvářejí falešné webové stránky, které vypadají jako skuteční prodejci, nebo se vydávají za zavedené maloobchodníky, jako je Amazon, aby oklamali nakupující a ukradli osobní údaje nebo peníze.

Inzerují své falešné obchody prostřednictvím sociálních médií nebo jiných pravých stránek a mohou se dokonce objevit ve výsledcích vašeho vyhledávače, takže je obtížné rozpoznat, že jde o podvody. Tyto obchody mohou prodávat oblíbené oblečení, obuv nebo elektroniku za lákavé ceny. Pokud zadáte objednávku, v nejlepším případě obdržíte padělanou položku. Jindy nedostanete vůbec nic.

Oběti podvodů s online nakupováním by měly jednat rychle: kontaktovat vydavatele své kreditní karty, zmrazit jim kredit, změnit kompromitovaná hesla, nahlásit incident na online tržišti a informovat například v USA Federální obchodní komisi (FTC).

V tomto článku prozkoumáme běžné typy online nákupních podvodů, jak je rozpoznat a jak se chránit, abyste se nestali obětí.

Věděli jste, že

8 běžných podvodů s nakupováním online, na které si dát pozor

Falešné webové stránky a aplikace

Podvodníci vytvářejí falešné webové stránky a mobilní aplikace, které vypadají jako skutečné internetové obchody. Tyto falešné stránky mají často lákavé nabídky, aby přiměli nakupující zadat své platební údaje. Můžete například vidět web, který vypadá jako Amazon a nabízí nejnovější iPhone za poloviční cenu. Po zaplacení však telefon nikdy nedostanete a informace o vaší kreditní kartě budou odcizeny.

Falešné reklamy na sociálních sítích

Podle bbb.org pochází 40 % podvodů s online nakupováním z reklam na Facebooku a Instagramu. Tyto reklamy, které přitahují pozornost, často obsahují ukradené fotografie a hacknuté účty. Produkty, které propagují, nemusí nikdy dorazit nebo se mohou ukázat jako nekvalitní napodobeniny toho, co bylo inzerováno. Reklama může například zobrazovat značkovou kabelku za výrazně sníženou cenu, ale místo toho můžete skončit špatně vyrobeným nedostatkem.

Phishingové e-maily

Podvodníci posílají zprávy, které vypadají, že pocházejí ze známých obchodů. Tyto e-maily často obsahují odkazy na falešné webové stránky nebo vás žádají o poskytnutí osobních údajů. Můžete dostat e-mail, který vypadá, jako by byl od společnosti Target, s oznámením, že je problém s vaší objednávkou, a požádá vás o „ověření“ údajů o vašem účtu. Jakmile to uděláte, vaše data jsou v rukou hackera.

Podvod s nedoručením

V tomto podvodu si něco koupíte online, ale nikdy se to nezobrazí. Prodejce buď zmizí, nebo se na zpoždění vymlouvá. K tomu často dochází u obtížně dostupných položek, jako jsou oblíbené herní konzole, během prázdnin.

Falešné značkové zboží

Někteří podvodníci prodávají padělané produkty za ceny, které se zdají příliš dobré na to, aby je přehlédli. Tyto položky jsou obvykle nekvalitní a nefungují tak, jak je inzerováno. Můžete si koupit to, co si myslíte, že jsou sluneční brýle Ray-Ban za 30 dolarů, jen abyste získali chatrné plastové obroučky, které se po týdnu rozpadnou.

Neobvyklé požadavky na platbu

Podvodníci vás mohou požádat, abyste zaplatili pomocí metod, které je těžké vysledovat nebo z nichž lze získat náhradu, jako jsou bankovní převody, dárkové karty, platební aplikace nebo kryptoměna. Buďte opatrní, pokud web přijímá pouze bitcoiny nebo vás žádá o platbu prostřednictvím Western Union.

Návnada a spínač

V tomto podvodu si koupíte produkt na základě líbivého popisu a obrázku, ale získáte úplně jiný, podřadný předmět. Například si objednáte špičkový smartphone, ale dostanete levnou slevu, která sotva funguje.

Falešné zákaznické recenze

Aby podvodníci působili důvěryhodně, vytvářejí na svých stránkách nebo na platformách jako Amazon nebo eBay falešně pozitivní recenze. Mohou použít techniku ​​zvanou „brushing“, kdy posílají levné položky na náhodné adresy, aby vytvořili zdánlivě legitimní transakce. To jim umožňuje zveřejňovat falešné recenze „ověřeného nákupu“.

Jak odhalit podvody při nakupování na internetu

Ochrana před podvody s online nakupováním vám může ušetřit peníze, čas a stres. Dávejte pozor na tyto varovné signály:

Příliš dobré na to, aby to byly skutečné obchody

Pokud se nabídka zdá nemožně dobrá, pravděpodobně je. Buďte skeptičtí k cenám výrazně nižším než ve známých obchodech. Pokud například uvidíte nejnovější iPhone s 80% slevou z maloobchodní ceny, pravděpodobně se jedná o podvod.

Adresy webových stránek Fishy

Pečlivě prozkoumejte adresu URL webových stránek. Podvodné weby často používají mírně překlepy v názvech nebo přidávají další znaky, například „amazom.com“ nebo „amazon-deals.com“ místo „amazon.com“. Hledejte také „https://“ na začátku adresy, což znamená zabezpečené připojení.

Amatérský design webových stránek

Legitimní firmy investují do profesionálně vypadajících webových stránek. Dejte si pozor na stránky se špatným rozložením, nefunkčními odkazy nebo obrázky nízké kvality. Pokud web vypadá, jako by byl vytvořen v 90. letech, postupujte opatrně.

Chybějící nebo vágní kontaktní údaje

Renomované internetové obchody poskytují jasné kontaktní informace, včetně fyzické adresy a telefonního čísla. Buďte podezřívaví, pokud web nabízí pouze e-mailovou adresu nebo obecný kontaktní formulář. Zkuste zavolat na uvedené číslo a zjistit, zda je skutečně v provozu.

Vzácná nebo negativní zpětná vazba

Prozkoumejte web nebo prodejce. Nedostatek recenzí nebo přebytek negativní zpětné vazby je varovným signálem. Podívejte se na důvěryhodné weby s recenzemi a fóra, kde najdete zkušenosti ostatních. Uvědomte si, že někteří podvodníci vytvářejí falešné pozitivní recenze, takže hledejte podrobnou, autenticky znějící zpětnou vazbu.

Taktika prodeje pod vysokým tlakem

Podvodníci často vytvářejí umělou naléhavost a tlačí vás k rychlému nákupu, než vyprší „časově omezená nabídka“. Legitimní obchody zřídka vyžadují okamžitou akci. Pokud se cítíte pod tlakem, ustupte a přehodnoťte.

Neobvyklé požadavky na platbu

Buďte opatrní, pokud prodejce požaduje platbu bankovním převodem, dárkovou kartou nebo kryptoměnou. Tyto metody je těžké vysledovat a téměř nemožné je zvrátit. Držte se bezpečných standardních platebních možností, jako jsou kreditní karty nebo PayPal, které nabízejí ochranu kupujícího.

Je vyžadováno příliš mnoho osobních údajů

Buďte opatrní, pokud web požaduje nadměrné osobní údaje pro jednoduchý nákup. I když jsou některé informace nezbytné, u většiny transakcí online nakupování byste neměli zadávat své rodné číslo nebo podrobnosti o bankovním účtu.

Nezabezpečený proces pokladny

Při zadávání platebních údajů se ujistěte, že je web zabezpečený. Hledejte ikonu visacího zámku v adresním řádku a „https://“ na začátku adresy URL. Pokud tyto chybí, nezadávejte své finanční údaje.

Špatně napsaný obsah

Dbejte na kvalitu psaní na webu. Legitimní podniky mají obvykle dobře napsaný obsah bez chyb. Více pravopisných a gramatických chyb může naznačovat narychlo vytvořený podvodný web.

Jak nakupovat bezpečně online

Chcete-li se vyhnout podvodům a chránit své osobní údaje, dodržujte tyto doporučené postupy:

Držte se renomovaných prodejců

Upřednostňujte známé a zavedené internetové obchody. Pokud prodejce neznáte, před nákupem důkladně prozkoumejte jeho pověst.

Ověřte webové stránky

Znovu zkontrolujte přesnost adresy URL a v adresním řádku vyhledejte HTTPS. Neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech nebo zprávách; místo toho zadejte webovou adresu přímo do prohlížeče.

Použijte Scamio

Pokud máte podezření, že se vás někdo pokouší podvést, nebo web vypadá podezřele, zkontrolujte to pomocí nástroje Scamio, našeho nástroje pro detekci podvodů s umělou inteligencí. Pošlete jakékoli texty, zprávy, odkazy, QR kódy nebo obrázky společnosti Scamio, která je analyzuje a určí, zda nejsou součástí podvodu. Scamio je zdarma a je k dispozici na Facebook MessengerWhatsApp a vevašem webovém prohlížeči. Můžete také pomoci ostatním zůstat v bezpečí tím, že s nimi budete sdílet Scamio.

Přečtěte si recenze

Podívejte se na zákaznické recenze a hodnocení produktu i prodejce. Důvěryhodné weby a fóra s recenzemi mohou poskytnout cenné informace o spolehlivosti internetového obchodu.

Používejte bezpečné platební metody

Plaťte kreditními kartami nebo zabezpečenými platebními službami, jako je PayPal, které nabízejí ochranu proti podvodům. Vyhněte se používání debetních karet nebo nekonvenčních platebních metod. Buďte opatrní, když prodejci trvají na okamžité platbě prostřednictvím aplikací jako Zelle®, Venmo, Cash App nebo online bankovními převody.

Buďte opatrní s osobními údaji

Při nákupu uvádějte pouze nezbytné údaje. Renomovaní prodejci po vás nebudou chtít číslo sociálního pojištění ani jiná citlivá data.

Sledujte své účty

Pravidelně kontrolujte výpisy z banky a kreditní karty, zda neobsahují neoprávněné poplatky. Jakoukoli podezřelou aktivitu okamžitě nahlaste své finanční instituci.

Používejte silná hesla

Vytvořte si silná a jedinečná hesla pro své online nákupní účty. Zvažte použití správce hesel, abyste je mohli bezpečně sledovat.

Pozor na veřejnou Wi-Fi

Během připojení k veřejné síti Wi-Fi se vyhněte nákupům nebo zadávání osobních údajů. Veřejné sítě jsou snadno hacknutelné, což umožňuje kyberzločincům zachytit vaše data prostřednictvím útoků typu man-in-the-middle. Používejte zabezpečené, soukromé připojení, kdykoli je to možné, nebo Bitdefender VPN k ochraně vašich dat na veřejné Wi-Fi.

Co dělat, když se stanete obětí podvodu s online nakupováním

Stát se obětí podvodu s online nakupováním může být znepokojivé, ale rychlá akce může pomoci minimalizovat škody. Pokud máte podezření, že jste byli podvedeni, postupujte takto:

Kontaktujte svou finanční instituci

Pokud jste sdíleli finanční údaje, okamžitě kontaktujte svou banku nebo společnost, která vám vydala kreditní kartu.

Informujte je o možném podvodu, aby mohli:

  • Monitorujte svůj účet pro podezřelou aktivitu
  • Zrušte ohrožené karty
  • Vydávejte nové karty s aktualizovanými informacemi
  • Podejte námitky proti podvodným poplatkům

Chraňte svůj kredit

Pokud došlo k ohrožení osobních údajů, zvažte zavedení bezpečnostního zmrazení vašich kreditních zpráv. To pomáhá zabránit podvodníkům v otevírání nových účtů vaším jménem. Chcete-li zahájit tento proces , kontaktujte všechny tři hlavní úvěrové kanceláře (ExperianTransUnion a Equifax). Případně můžete umístit upozornění na podvod, které vyžaduje, aby podniky ověřily vaši totožnost před vydáním kreditu na vaše jméno.

Aktualizujte svá hesla

Změňte hesla pro všechny napadené účty, zejména pokud jste stejné heslo používali na více webech. Používejte silná, jedinečná hesla pro každý účet a zvažte použití renomovaného správce hesel, který je bude bezpečně sledovat.

Informujte online tržiště

Pokud k podvodu došlo na platformě, jako je Amazon nebo eBay, nahlaste incident jejich zákaznickému servisu. Mnoho tržišť má zásady na ochranu kupujících před podvodnými prodejci a mohou nabízet vrácení peněz nebo jinou pomoc.

Nahlaste podvod

Podejte zprávu příslušným úřadům:

  • Federální obchodní komise (FTC) na ReportFraud.ftc.gov
  • Vaše místní policejní oddělení
  • Internet Crime Complaint Center (IC3)

Tyto zprávy pomáhají úřadům sledovat trendy a potenciálně chytit podvodníky.

Zůstaňte ve střehu

V následujících měsících pečlivě sledujte své účty. Podvodníci mohou držet vaše informace a pokusit se je použít později, když to nejméně čekáte. Zvažte použití Bitdefender Digital Identity Protection, která vás bude sledovat a upozorní vás, pokud se vaše osobní údaje objeví na internetu.

Šiřte povědomí a sdílejte Scamio

Podělte se o své zkušenosti s přáteli a rodinou a na renomovaných webech s recenzemi. Váš příběh by mohl pomoci ostatním, aby se nestali obětí podobných podvodů. Také s nimi sdílejte Scamio, abyste jim pomohli zůstat v bezpečí.

Nejčastější dotazy

Mohu dostat své peníze zpět, pokud jsem byl podveden online?

Vaše šance na vrácení peněz z online podvodu závisí hlavně na vaší platební metodě. Kreditní karty obvykle nabízejí nejlepší ochranu prostřednictvím zpětných zúčtování, zatímco hlavní online tržiště mají často zásady ochrany kupujících. Bankovní převody mohou být vratné, pokud jsou hlášeny rychle, ale kryptoměny nebo bankovní převody jsou obvykle nenávratné. Bez ohledu na způsob platby je důležité jednat rychle. Okamžitě kontaktujte svou finanční instituci a nahlaste podvod úřadům, jako je FTC nebo místní policie. I když nemusí získat zpět vaše peníze přímo, vaše zpráva může pomoci zabránit tomu, aby se ostatní stali obětí stejného podvodu.

Jak poznám, že je online recenze falešná?

Odhalení falešných recenzí vyžaduje pozornost k detailu a trochu skepse. Dejte si pozor na recenze s příliš pozitivními nebo negativními výrazy, které postrádají konkrétní podrobnosti o produktu nebo službě. Dávejte si pozor na opakující se fráze ve více recenzích a náhlé nárůsty pozitivní zpětné vazby. Zkontrolujte profily recenzentů; nové účty s několika dalšími recenzemi mohou být podezřelé. Na platformách, jako je Amazon, dodávají štítky „Ověřený nákup“ důvěryhodnost. Je také užitečné používat online nástroje, jako je Scamio, k analýze recenzí a porovnávání zpráv o podvodech na různých platformách.

Jak mohu zjistit, zda je online obchod skutečným obchodem nebo potenciálním podvodem?

Porovnejte cenu s jinými renomovanými prodejci; zatímco skutečné nabídky nabízejí slevy, dávejte si pozor na ceny výrazně pod průměrem trhu. Prozkoumejte pověst a historii prodejce. Legitimní nabídky obvykle poskytují podrobné informace o produktech, jasné obrázky a transparentní zásady, zatímco podvodům tyto informace často chybí.

Dávejte si pozor na taktiku vysokého tlaku nebo tvrzení o extrémně omezených zásobách. Zvažte kontext transakce – jedná se o logickou prodejní akci nebo propagaci? Pokud si nejste jisti, ověřte nabídky prostřednictvím oficiálních značkových kanálů nebo autorizovaných prodejců.

Pamatujte, že opravdové nabídky by měly obstát při kontrole. Důvěřujte svým instinktům a nenechte strach z promeškání zatemnit váš úsudek. I když existují skvělé nabídky, pokud se něco zdá příliš dobré na to, aby to byla pravda, často to tak je. Při hledání atraktivních nabídek vždy upřednostňujte své online zabezpečení.