Článek přečtěte do 6 min.

Chcete-li efektivně a bezpečně spravovat své cloudové zdroje, musíte důsledně označovat prostředky na všech vašich cloudových platformách. Zde vysvětlujeme hlavní výhody značkování a také osvědčené strategie a osvědčené postupy pro úspěch značkování pro cloudové zabezpečení.

Prvním krokem k zabezpečení cloudového prostředí je pochopení, kde běží vaše aktiva. To může představovat obrovské problémy pro bezpečnostní týmy a obchodní vedoucí, zejména ve velkých organizacích, kde různé aplikační týmy využívají více služeb a poskytovatelů. Vhodným označováním aktiv můžete identifikovat vlastnictví, implementovat účinné ovládací prvky a poskytnout přehled o organizaci, což umožní technickému personálu a vedoucím pracovníkům činit informovaná rozhodnutí, zvýšit efektivitu a efektivně řídit rizika.

V tomto příspěvku článku prozkoumáme tyto výzvy a poskytneme praktické pokyny pro implementaci úspěšných strategií značkování, které chrání citlivou pracovní zátěž a umožňují technickým týmům a vedoucím pracovníkům efektivně řídit cloudová rizika, kterým jsme se věnovali ve webovém semináři na vyžádání Tag, You‘ znovu TO! Nejlepší postupy pro optimalizaci strategie cloudového značkování.“

Porozumění výzvě označování

S tím, jak stále více spoléháme na poskytovatele veřejných cloudů, jako jsou AWS, Azure a Google Cloud, abychom hostili širokou škálu zdrojů, těžíme z mnoha výhod, jako je škálovatelnost a elasticita infrastruktury. Musíme se však také vypořádat s novými a jedinečnými výzvami, z nichž jednou je implementace konzistentního označování aktiv napříč množstvím zdrojů a platforem.

Tagování je kritickou součástí efektivní správy cloudových zdrojů, protože umožňuje organizacím kategorizovat infrastrukturu na základě různých parametrů, jako je vlastnictví, účel nebo nákladové středisko. Udržování konzistentní strategie značkování však může být bolestivým úkolem kvůli našemu obrovskému a rozšiřujícímu se počtu cloudových zdrojů, lidské chybě, nedostatečnému účinnému vymáhání a vyvíjejícím se potřebám organizace.

Důsledky nekonzistentního označování jsou dalekosáhlé, včetně potíží s identifikací vlastnictví zdrojů; přemrštěné náklady v důsledku neidentifikovaných, a tedy nevyužitých zdrojů; a potenciální bezpečnostní rizika ze zastaralých, neopravených pracovních zátěží nebo nesprávně nakonfigurované infrastruktury.

Špatné značkování nepochybně přispělo k vysoce profilovaným únikům dat, která jsou důsledkem nesprávně nakonfigurovaných zdrojů, jako jsou úložné buckety AWS S3, které mohly být objeveny a napraveny s řádnými kontrolami zabezpečení cloudu. Prvním krokem ke zmírnění těchto rizik je zajistit hlubokou viditelnost a kontextové povědomí o naší cloudové infrastruktuře. K dosažení tohoto cíle nám může pomoci implementace robustních a konzistentních zásad označování.

Hlavní výzvy cloudového zabezpečení

Rozmanitost zdrojů

Poskytovatelé veřejného cloudu nabízejí širokou škálu služeb, z nichž každá má svou vlastní jedinečnou sadu funkcí a požadavků na označování. Instance Amazon EC2 může mít například jiné možnosti označování ve srovnání s instancí Azure Blob Storage nebo Google Cloud Function. Tato rozmanitost ztěžuje implementaci univerzální strategie značkování, která funguje bez problémů napříč všemi typy zdrojů.

Lidská chyba

Při ručním označování může dojít k nekonzistencím a chybám. To může být způsobeno jednoduchými přehlédnutími, nepochopením konvencí označování nebo dokonce překlepy. Tyto nekonzistence mohou vést k chybně označeným nebo neoznačeným zdrojům, což znesnadňuje efektivní správu a sledování těchto zdrojů.

Výzvy k vymáhání

Bez přísných vynucovacích mechanismů je pro týmy snadné tagování zanedbávat nebo je používat nekonzistentně. To platí zejména ve velkých organizacích, kde více týmů nebo oddělení používá stejný cloudový účet. Každý tým může mít své vlastní konvence označování, což vede k nedostatečné standardizaci v celé organizaci.

Vyvíjející se organizační potřeby

Jak organizace rostou a vyvíjejí se, rostou i jejich potřeby značkování. To, co fungovalo pro malý startup, nemusí fungovat pro velký podnik s více odděleními a projekty. Udržování konzistentních standardů označování v průběhu času může být náročné, zejména při práci se staršími zdroji, které byly označeny podle zastaralých konvencí.

Označení vaší cesty k dokonalosti cloudového zabezpečení

Důsledky nekonzistentního označování

Nafouknuté náklady

Klíčovou výhodou značkování je možnost sledovat využití zdrojů a související náklady. Pokud však zdroje nejsou důsledně označeny, mohou často zůstat nepovšimnuty a nadále generovat náklady, i když již nejsou potřeba.

Bezpečnostní rizika

Neidentifikované zdroje mohou představovat významné bezpečnostní riziko. Pokud nevíte, k čemu zdroj slouží nebo kdo jej vlastní, nemůžete si být jisti, že je správně nakonfigurován nebo zda vaši organizaci nevystavuje zbytečnému riziku. Například neoznačený úložný prostor může být neúmyslně ponechán veřejnosti otevřený, což vede k potenciálnímu úniku dat. Podobně mohou neidentifikované výpočetní instance používat zastaralý software, což je činí zranitelnými vůči útokům.

Obtížnost identifikace vlastnictví zdrojů

„Nevíme, co to dělá, takže to nechceme smazat v případě, že to způsobí vážný problém.“ To je až příliš často sentiment cloudových týmů, které se snaží sladit a uspořádat obrovské množství dat ve svých cloudových prostředích.

Bez jasně definovaného vlastnictví cloudových prostředků může být náročné určit, kdo by měl být informován v případě incidentu nebo kdo by měl schválit změny zdroje.

Nekonzistentní označování může mít pro vaši organizaci dalekosáhlé důsledky. Tyto výzvy však lze řešit strategickým používáním politiky jako kódu a automatizace. Když pochopíte důsledky nekonzistentního značkování, můžete lépe ocenit hodnotu robustní a konzistentní strategie značkování.

Pokud zabezpečení nedokáže identifikovat a kvantifikovat riziko odstranění nevyhovujících zdrojů, nezabezpečené konfigurace zůstanou bez povšimnutí a bez dozoru a organizace jsou vystaveny riziku narušení dat, poškození dobré pověsti a selhání dodržování předpisů.

Policy-as-code: Jádro preventivního programu zabezpečení cloudu

Policy-as-code je proces překladu zásad založených na lidském jazyce do kódu, který lze spustit na počítači. Rámec zásad je založen na specifickém programovacím jazyce, jako je YAML nebo Rego, je čitelný pro lidi a usnadňuje nevývojářům vytvářet a upravovat kód, který implementuje zásady.

Výhody politiky jako kódu

Výhody zásady jako kód jsou četné. Nejenže zajišťuje konzistenci a snižuje lidskou chybu, ale také umožňuje škálovatelnost, opakovatelnost a transparentnost. Pomocí zásad jako kódu můžete snadno škálovat svou strategii značkování, jak vaše organizace roste, opakovat stejné standardy v různých projektech nebo týmech a zajistit transparentnost vašich zásad značkování. Ve srovnání s manuální správou pravidel a procedur nabízí politika jako kód několik zásadních výhod. Tyto zahrnují:

  • Efektivita: Když jsou zásady definovány jako kód, lze je sdílet a automaticky vynucovat ve velkém měřítku. To je mnohem efektivnější, než vyžadovat, aby inženýři aplikovali zásady ručně při každém vytvoření zdrojů nebo změně standardů. Je také efektivnější aktualizovat a sdílet zásady, když jsou zásady definovány v jasném a stručném kódu, než když jsou popsány lidskou řečí, kterou mohou různé týmy interpretovat různě.
  • Rychlost: Automatizace vynucování zásad snižuje režijní náklady bezpečnostních týmů tím, že snižuje potřebu manuálních auditů a umožňuje škálování vynucování.
  • Spolupráce: Psaní zásad ve standardizovaném formátu umožňuje více zúčastněným stranám pracovat ze stejného zdrojového kódu. Tímto způsobem mohou společně revidovat zásady, aby odstranili nejednoznačnost a zajistili konzistenci. Vývojáři a obchodní týmy mohou používat stejný jazyk k popisu zásad, což zjednodušuje spolupráci tím, že je zásadám srozumitelnější.
  • Viditelnost: Použití standardizovaných zásad usnadňuje přehled o stavu zabezpečení vašich cloudových zdrojů, takže více týmů může jednoduše sledovat, které ovládací prvky jsou na místě. Bezpečnostní týmy nemusí rozumět více ovládacím prvkům definovaným v různých jazycích nebo zásadám, které nejsou napsány konzistentním způsobem.
  • Správa verzí: Pokud budete sledovat různé verze souborů zásad, jak se mění, zásada jako kód zajistí, že se můžete snadno vrátit k dřívější konfiguraci v případě, že nová verze zásad způsobí problémy v aktivních systémech.
  • Automatizované testování: Když jsou zásady napsány v kódu, je snadné je před zavedením ověřit pomocí automatizovaných nástrojů, což snižuje riziko zavlečení kritických chyb do produkčního prostředí.

Prosazování trvalého dodržování předpisů pomocí automatizovaných nástrojů

Pochopení trvalého dodržování

Nepřetržité dodržování předpisů zahrnuje pravidelnou kontrolu vašich cloudových zdrojů, aby bylo zajištěno, že splňují vaše zásady označování. Toho je dosaženo spuštěním automatických kontrol, které označují nebo opravují nevyhovující zdroje.

Výhody trvalého dodržování

Neustálé dodržování předpisů nabízí několik výhod. Zajišťuje, že vaše zdroje jsou vždy v souladu s vašimi zásadami označování; pomáhá rychle identifikovat a napravit problémy s nesouladem; a poskytuje neustálý přehled o vašem stavu dodržování předpisů. To vede k lepší správě zdrojů, kontrole nákladů a zabezpečení.

Stručně řečeno, automatizovaná shoda nám umožňuje:

  1. Udržujte soulad mezi zdroji a politikami
  2. Rychle identifikujte a napravte nesoulad
  3. Udržujte viditelnost stavu shody

Strategie značkování pro úspěch zabezpečení cloudu

Vyhněte se složitým zásadám

Navrhnout jedinečné zásady označování od začátku je nákladné a časově náročné. Existuje již mnoho standardů a šablon pro označování. Týmy cloudových aplikací by měly používat tyto osvědčené metody, aby bylo zajištěno, že mohou rychle a snadno implementovat a udržovat soulad s jejich zásadami.

Používejte předdefinované zásady označování, které jsou konzistentní napříč všemi cloudovými prostředky

Dodavatelé cloudového zabezpečení by měli nabízet několik předdefinovaných zásad označování, které jsou standardizované pro více cloudových zdrojů a poskytovatelů. Jak vaše organizace roste nebo se vyvíjejí vaše požadavky, můžete tyto zásady snadno přizpůsobit nebo použít nový standard, který odpovídá potřebám vaší organizace.

Použijte runtime nástroje k identifikaci osamocených zdrojů

Identifikujte neoznačené zdroje pomocí automatizovaných nástrojů cloudového zabezpečení. Pokročilé nástroje mohou automaticky objevit neoznačené zdroje ve vašem cloudovém prostředí a navrhnout vhodné značky na základě metadat a oprávnění. Některé nástroje mohou dokonce vytvářet žádosti o stažení, zvýrazňovat chybějící značky a navrhovat úryvky kódu pro nápravu. To vám umožní vytvářet akceschopné vstupenky a rychle integrovat tyto úkoly do vašeho vývojového kanálu.

Použijte zásady jako kód k automatizaci vynucení značkování

Nejběžnějším použitím zásady jako kódu je automatizace prosazování zásad dodržování předpisů. Začněte s vynucováním standardů označování pomocí již existujících šablon a zásad, abyste mohli začít svou cestu zásadami jako kód.

Akční plán

  1. Začněte plánovat značkování pomocí stávajících standardů a šablon zásad.
  2. Zmapujte kanál CI/CD, nástroje a integrace potřebné pro zabezpečení typu policy-as-code.
  3. Uplatněte své zásady označování u všech nových zdrojů pomocí zásady jako kódu ke skenování chyb v kódu infrastruktury před vytvořením prostředků.
  4. Identifikujte a opravte neoznačené zdroje pomocí automatizovaných nástrojů k nalezení všech aktiv, kterým chybí příslušné informace o vlastnictví a konfiguraci.
  5. Pravidelně kontrolujte své zásady označování, abyste zajistili neustálou shodu s požadavky a buďte otevření k aktualizaci svých standardů, jak se vaše cloudová infrastruktura vyvíjí.

Chcete-li se dozvědět více o osvědčených postupech a zásadách cloudového značkování, neváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Tenable