Článek přečtěte do 4 min.

Mnoho podnikatelů a živnostníků si o kybernetické bezpečnosti myslí: „Mně se to nestane. Jsem příliš malý, obyčejný nebo bezvýznamný na to, abych byl na radaru hackerů.“ Ale v dnešním digitálním světě je každý podnik potenciálním cílem – bez ohledu na velikost.

Je pochopitelné, že vaším hlavním cílem jako vlastníka malé firmy je alokovat co nejvíce zdrojů na příležitosti k růstu nebo udržení zisků. Máte mnoho úkolů, které vyžadují vaši pozornost každý den – přitahování zákazníků, řízení zaměstnanců a kontrola nákladů a není žádným překvapením, že kybernetická bezpečnost často padá na konec seznamu vašich úkolů.

Ale hrozí, že jednoho dne bez varování přijde katastrofa. Sofistikovaný, nelítostný kybernetický útok prorazí a zasáhne srdce vašich online operací – zákaznická data, finanční záznamy, všechno. Veškerá dřina, sny a budoucnost, kterou jste pro svůj malý podnik vybudovali, je ohrožena a visí nejistě na vlásku.

Je to scénář noční můry, který se odehrává až příliš často. Dopad může být zničující – snaha o obnovu dat, provozní narušení, ztráta důvěry zákazníků, finanční ztráty a neúspěchy, jejichž překonání může trvat roky.

Pokud jde o kybernetickou bezpečnost, mít mentalitu „to se mi nestane“ je velkým rizikem, které si žádná malá firma nemůže dovolit podstoupit. Hrozby jsou skutečné, neustále se vyvíjejí a nikdy si nevezmou den volna ve snaze najít vaše zranitelnosti, které by bylo možné zneužít.

Čísla, která už majitelé malých podniků nemohou ignorovat

Chcete-li porozumět hrozbě kybernetických útoků na malé podniky, uvádíme několik důležitých USA statistik o počítačové kriminalitě proti malým firmám:

  • 73 % amerických vlastníků malých podniků uvedlo, že byli v roce 2023 zasaženi kybernetickým útokem.
  • Z malých podniků, které zažily kybernetický útok, 42 ​​% uvedlo, že to vedlo k významným finančním ztrátám. Dalších 32 % uvedlo ztrátu důvěry a důvěry zákazníků.
  • 60 % malých podniků se zavře do šesti měsíců od napadení.

Zdroj: station.net

Jak se hackeři zaměřují na malé podniky

Kyberzločinci často využívají automatizované nástroje určené k vyhledávání zranitelností internetu v široké škále sítí. Tyto nástroje nejsou zaměřeny na konkrétní společnosti, ale místo toho se snaží bez rozdílu identifikovat jakékoli zneužitelné slabiny. Jakmile jsou zjištěna zranitelnosti, jako je zastaralý software, slabá hesla nebo neopravené systémy, útočníci je mohou zneužít k získání neoprávněného přístupu k cílovým systémům.

Mezi běžné způsoby, jakými mohou hackeři zaútočit na vaši firmu, patří:

  • Krádež finančních dat vašich zákazníků.
  • Odesílání falešných e-mailů svým zákazníkům s výzvou ke změně platebních účtů na jejich účty.
  • Přesměrování výplat zaměstnanců na jejich vlastní bankovní účty nebo platební karty.
  • Nabourávání se do systémů vašich partnerů/dodavatelů pomocí dat získaných od vás.
  • Uzamčení důležitých dat, dokud nezaplatíte za ransomware.
  • Převzetí vašich e-mailových účtů nebo účtů na sociálních sítích nebo hacknutí vašeho webu.

Nic nezruinuje malou firmu rychleji než kybernetické narušení, které vyčerpá vaše finanční prostředky a zároveň zradí důvěru vašich zákazníků. A pokud se ukážete jako snadný cíl, připravte se na to, že budou kroužit zpět, znovu a znovu, dokud nebudete mít co dát a nebudete nuceni ukončit podnikání.

Co můžete udělat pro ochranu své malé firmy

Malá firma, jako je třeba ta vaše, se často stává nechtěnou obětí kybernetických útoků. I když nejste konkrétním cílem těchto útoků, můžete se stát obětí, protože vaše obrana je slabá a vaše systémy budou s větší pravděpodobností ohroženy, když budou zachyceny v této široké síti nevybíravých útoků.

Nejlepší věc, kterou můžete pro své podnikání udělat, je posílit svou obranu a chránit data zákazníků pomocí Bitdefender Ultimate Small Business Security.

Toto all-in-one řešení je šité na míru malým podnikům. Poskytuje komplexní zabezpečení v jednom cenově dostupném balíčku, chrání vaše zařízení, digitální aktivity a citlivá data ze všech úhlů. Nejlepší ze všeho je, že je navržen tak, aby byl snadný a umožnil vám chránit vaši společnost bez bolesti hlavy nebo technických znalostí.

Bitdefender Ultimate Small Business Security nabízí:

Plná ochrana pro váš tým:

Toto řešení udržuje všechna zařízení vašich zaměstnanců v bezpečí, včetně těch, která uchovávají důležité informace o zákaznících. Chrání aktivity, jako je posílání e-mailů, procházení webu a používání sociálních médií, ať už je váš tým v kanceláři nebo pracuje z domova.

Ochrana osobních, obchodních a klientských dat:

Data vašich zaměstnanců a klientů jsou v bezpečí, protože systém prohledává internet a dark web, zda nevykazuje známky úniku dat. Obsahuje také správce hesel pro bezpečné uložení všech hesel s jedním hlavním heslem.

Bezpečná vzdálená práce s neomezenou VPN:

Váš tým může bezpečně pracovat odkudkoli pomocí zabezpečené VPN, která chrání jejich soukromí a data na libovolném počtu zařízení.

Prevence podvodů a podvodů: 

Bitdefender Ultimate Small Business Security využívá umělou inteligenci k detekci a blokování podvodů, pokusů o phishing a škodlivých webových stránek dříve, než se dostanou k vašim zaměstnancům. Zahrnuje nástroje a školení, které vašemu týmu pomohou vyhnout se těmto hrozbám.

Monitorování a ochrana reputace vaší firmy:

Systém dohlíží na online přítomnost vaší společnosti a zohledňuje jakékoli známky porušení. Pokud budou zjištěny nějaké problémy, budete okamžitě upozorněni, abyste ochránili svou pověst.

Snadná správa:

Zabezpečení vaší firmy můžete snadno spravovat pomocí jednoduchého řídicího panelu. Nejsou potřeba znalosti kybernetické bezpečnosti; uživatelsky přívětivé ovládací prvky usnadňují nastavení, sledování a správu vašich bezpečnostních potřeb.

Pro koho je Bitdefender Ultimate Small Business Security určen?

Bitdefender Ultimate Small Business Security je určen pro majitele firem a podnikatele, kteří vlastní malé kancelářské společnosti s domácími kancelářemi s 25 nebo méně zaměstnanci. Je vhodný pro podniky v oborech, jako jsou obchodní služby (účetnictví, HR, marketing, prodej), odborné služby (právní, poradenství), vědecké a technické služby, realitní kanceláře a společnosti zabývající se správou nemovitostí.

V podstatě je určen pro malé firmy, které:

  • Nemají vyhrazené IT zaměstnance nebo zdroje.
  • Potřebujete nákladově efektivní zabezpečení bez ohrožení ochrany.
  • Chcete jednoduchá řešení, která se snadno nastavují a spravují.
  • Může postrádat odborné znalosti v oblasti kybernetické bezpečnosti, což zvyšuje zranitelnost vůči lidským chybám.
  • Pracujte digitálně s citlivými daty/aktivitami, které vyžadují ochranu.
  • Vyžadovat komplexní ochranu proti malwaru, phishingu, ransomwaru a narušení dat.
  • Potřeba zabránit poškození pověsti bezpečnostními incidenty.
  • Mít základní IT potřeby, jako je zabezpečení běžných zařízení a serveru Windows.
  • Mít týmy pracující na dálku z různých míst.

Bitdefender Ultimate Small Business Security nabízí čtyři plány v závislosti na počtu zaměstnanců (3/5/10/25) a podporuje platformy Windows, Windows Server, Mac, Android a iOS. Jedná se o kompletní řešení na klíč pro prevenci hrozeb, ochranu digitální identity a ochranu soukromí.

Pojďme se pobavit o možných bezpečnostních řešeních a začněte chránit svou budoucnost ještě dnes. Bitdefender Ultimate Small Business Security.

Zdroj: Bitdefender