Článek přečtěte do 5 min.

S příchodem digitální transformace – vyvolané nárůstem práce na dálku souvisejícím s pandemií – nyní společnosti ukládají většinu svých dat digitálně. I když je přechod na úložiště digitálních dat neuvěřitelně pohodlný a podporuje zvýšenou spolupráci a efektivitu, otevřel také dveře pro bezprecedentní počet kybernetických útoků a úniků dat.

V posledních několika letech prošly různé země, státy a průmyslová odvětví stále přísnějšími předpisy na ochranu údajů, které upravují, jak společnosti nakládají s citlivými údaji.

Definování citlivých dat

Lidé často používají termíny citlivé údaje, osobní údaje a důvěrné údaje zaměnitelně. Při běžném použití jsou citlivými údaji jakékoli informace, které nechcete zveřejňovat. Pokud jde o zákonné povinnosti, je však definice citlivých údajů konkrétnější.

Citlivá data jsou speciální třída dat, která vyžaduje zvláštní ochranu kvůli důsledkům jejího vystavení. Pokud dojde k odhalení citlivých dat, existuje vysoká pravděpodobnost finančního, osobního poškození nebo poškození pověsti, pokud se dostanou do nesprávných rukou. Pochopení významu citlivých dat je pro organizace zásadní, aby zajistily, že budou přiměřeně chránit osobní a důvěrné informace před neoprávněným přístupem.

Osobní údaje vs. citlivé údaje

Osobní údaje jsou jakékoli údaje, které lze použít k identifikaci osoby. Informace, jako jsou jména, adresy nebo telefonní čísla, jsou osobní údaje. V některých případech může být váš e-mail považován za osobní údaj – například pokud je to vasejmeno@vasefirma.cz. Osobní údaje mohou také zahrnovat informace, které může někdo použít k potvrzení, že jste byli na konkrétním místě, jako jsou vaše otisky prstů nebo vaše záběry z bezpečnostní kamery.

Citlivé informace jsou podmnožinou osobních údajů, které mohou být použity k tomu, aby člověku nějakým způsobem ublížily. Vaše jméno je osobní údaj, ale vaše rodné číslo je citlivým údajem, protože zlomyslný hráč by ho mohl použít k odcizení vaší identity. Ne všechny osobní údaje jsou citlivé.