Článek přečtěte do 3 min.

Už jste někdy dostali náhodnou textovou zprávu (SMS) od neznámého člověka, který vás pozdravil jedním „Ahoj“ nebo „Ahoj, jak se máš?“

Navzdory tomu, že se to zpočátku zdá neškodné, tento obecný začátek konverzace by mohl spustit větší plán, jak vás podvést. V tomto článku prozkoumáme nebezpečí odpovědí na tento typ nevyžádaného textu a nabízíme několik tipů a triků, jak se vyhnout síti podvodníků.

Začněme tím, že zjistíme, jak mohou podvodníci a kyberzločinci získat vaše kontaktní údaje.

Zde jsou některé z nejběžnějších způsobů, jak získat vaše mobilní telefonní číslo:

  1. Úniky dat: Rozsáhlá porušení postihující online platformy a organizace mohou uchovávat obrovské množství informací o zákaznících, včetně telefonních čísel.
  2. Veřejné zdroje: telefonní čísla lze snadno najít ve veřejných adresářích nebo na platformách sociálních médií, kde uživatelé sdílejí kontaktní údaje.
  3. Nákupy: podvodníci kupují seznamy telefonních čísel od zprostředkovatelů dat nebo hackerů.
  4. Sociální inženýrství a phishing: Podvodníci klamou uživatele, aby prozradili své kontaktní údaje.

Podvodníci posílají tento typ textu, aby zahájili rozhovory nebo vztahy s oběťmi. Nastražují návnadu přátelským pozdravem jako „Ahoj, jak se máš?“ ve snaze zmanipulovat příjemce, aby vyzradili důvěrná data. Podvodník bude extrémně přátelský a dokonce se omluví, to vše proto, aby si vybudoval vztah s příjemcem a nakonec požádal o peníze a citlivé informace.

Chcete rychlý a snadný způsob, jak zjistit, co o vás internet ví a zda vaše telefonní číslo a další citlivé informace nebyly odhaleny při úniku nebo úniku dat? Použijte Bitdefender Digital Identity Protection k přijímání upozornění v reálném čase, pokud se vaše osobní údaje objeví na temném webu, a zabraňte krádeži identity. Pro pomoc nás neváhejte kontakovat!

Jaká jsou rizika reakce na „Ahoj, jak se máš?“

  1. Vystavení osobních údajů: Podvodníci se z vás mohou pokusit získat citlivé informace.
  2. Stáváte se cílem pro sofistikovanější útoky: Odpovědí na nevyžádanou textovou zprávu sdělíte podvodníkům, že vaše telefonní číslo je aktivní, což jim umožní zaměřit se na vás pomocí podvodů a pokusů o phishing.
  3. Phishingová schémata: Rozšířená interakce dává podvodníkovi čas na získání citlivých informací včetně bankovních údajů a hesel.
  4. Malware: Podvodníci vám také mohou posílat odkazy, které vedou k trojským koním a spywaru, který odcizí pověření, aby ohrozil vaše zařízení, účty a data.
  5. Krádež identity: Útočníci se mohou pokusit získat osobní údaje a vydávat se za vás při různých trestných činech krádeže identity.
  6. Finanční ztráta: Odpovídání na nevyžádané textové zprávy je obvykle spojeno s falešnými investičními příležitostmi a žádostmi o peníze od odesílatele.
  7. Emoční a fyzické strádání: Práce s nevyžádanými textovými zprávami může vést k emočnímu stresu, zejména pokud vám odesílatel začne vyhrožovat nebo použije jiné zastrašovací taktiky.

7 způsobů, jak nejlépe zvládnout nevyžádané texty

  1. Neodpovídej: Pokud toto číslo nepoznáváte a je nevyžádané, ignorujte a smažte zprávu.
  2. Zablokujte číslo: Váš smartphone by měl mít možnost blokovat neznámá čísla, aby se zabránilo dalším zprávám od podvodníka.
  3. Nahlásit zprávu: Nahlaste číslo svému mobilnímu operátorovi a FTC.
  4. Neklikejte na odkazy: Nikdy neklikejte na odkazy ve zprávách z neznámých zdrojů, protože by vás mohly zavést na malware nebo falešné webové stránky, které shromažďují vaše informace a hesla.
  5. Nikdy nepřevádějte peníze ani nesdílejte citlivá data: Bez ohledu na to, co vám neznámý odesílatel řekne nebo slíbí, nikdy nepožadujte peníze ani neposílejte dárkové karty.
  6. Používejte bezpečnostní software: Nainstalujte si do zařízení bezpečnostní řešení, které vás ochrání před hrozbami pocházejícími z nevyžádaných zpráv
  7. Použijte nástroje pro detekci podvodů: Nejste si jisti žádostí přijatou prostřednictvím nevyžádaných textových zpráv? Zeptejte se na to Scamia, vašeho osobního asistenta detektoru podvodů.

Scamio je zdarma a je k dispozici na Facebook MessengerWhatsApp a ve vašem webovém prohlížeči.

Nejčastější dotazy

Kdo posílá tyto zprávy?

Tyto nevyžádané textové zprávy mohou pocházet z různých zdrojů:

  1. Podvodníci a spameři hledající nové oběti.
  2. Automatizované systémy, které rozesílají hromadné texty tisícům jednotlivců.
  3. Opravdoví lidé, kteří možná zadali špatné číslo.

Mohou být tyto zprávy nebezpečné?

Bohužel ano. Reagováním na ně se můžete vystavit phishingu, romantickým podvodům, škodlivému softwaru a krádeži identity.

Může podvodník hacknout váš telefon zasláním těchto textů?

Ne. Přijetí nevyžádané textové zprávy nemůže přímo napadnout váš telefon. Kliknutí na nevyžádané odkazy nebo poskytnutí osobních údajů však může vést k infekci malwarem.

Co když jsem náhodou odpověděl?

Pokud jste odpověděli, nepropadejte panice.

Místo toho proveďte tyto kroky:

  1. Zastavte jakoukoli komunikaci s jednotlivcem.
  2. Sledujte své účty a změňte hesla, pokud jste sdíleli nějaké citlivé informace.
  3. V případě potřeby informujte svého mobilního operátora a orgány činné v trestním řízení.

Proč dostávám tolik nevyžádaných textů?

Tyto zprávy můžete obdržet, pokud:

  1. Vaše číslo je součástí uniklé databáze z důvodu úniku dat.
  2. Sdíleli jste své číslo online nebo ve veřejných adresářích.
  3. Vyplnili jste online průzkumy.