Článek přečtěte do 3 min.

Citrix Machine Creation Services (MCS) zaznamenala od svého vzniku v XenDesktop 5.0 mnoho vylepšení a tým pokračuje v inovacích v rámci produktové řady Citrix Virtual Apps a Desktops. S radostí oznamujeme, že nová funkce Image Management je k dispozici jako technický náhled pro všechny zákazníky Citrix Virtual:Apps a Desktops 2402 LTSR a bude k dispozici všem zákazníkům Citrix DaaS v červenci.

Správa obrazů umožňuje použití připravených obrazů jako jediného zdroje napříč katalogy více strojů, čímž přináší do Citrix MCS správu verzí i logické seskupování. S funkcí Image Management mohou administrátoři generovat předem připravené obrazy, což výrazně zkracuje čas potřebný k vytvoření nebo upgradu stávajících katalogů.

Připravené obrázky

Tato nová technologie odděluje fázi masteringu od procesu vytváření katalogu nebo pracovního postupu aktualizace. Umožňuje správcům generovat publikované obrazy ze zdrojových hlavních obrazů, aniž by se museli spoléhat na vytváření katalogu nebo aktualizace. Tato funkce umožňuje správcům vytvářet četné publikované obrázky z jednoho zdrojového obrázku a podle toho je spravovat. Navíc můžete použít Citrix Studio ke zefektivnění úloh správce, usnadnění procházení obrázků, prohlížení vlastností a provádění akcí.

Mezi výhody použití připravených obrázků patří:

  • Centralizace správy: Spravujte všechny obrázky na jednom místě pomocí uzlu Image v Citrix Studio.
  • Snadné sdílení: Sdílejte připravené obrázky s více katalogy strojů.
  • Rychle nasadit: Připravte si obrazy s předstihem pro rychlejší poskytování katalogu.
  • Ušetřete náklady: Ušetřete čas a náklady na skladování.
  • Kontrola verzí: Průběžně aktualizujte a spravujte verze obrazu.
  • Snížení rizik upgradu: Použijte zavádění kanárkového obrazu pro bezpečnější upgrady a rychlé vrácení zpět.

Správa životního cyklu obrazu

Pomocí Citrix Web Studio je životní cyklus správy obrázků přímočarý. Začíná vytvořením připraveného obrázku (definice obrázku a počáteční verze obrázku) a poté vytvořením verzí obrázku z výchozí verze obrázku. Obrázky jsou poté uspořádány do definice obrázku, která obsahuje zásadní informace, jako je účel obrázku, jeho použití a jakékoli další relevantní podrobnosti. Na základě této definice obrázku se vytvoří více verzí obrázku. Tyto verze obrazů se pak použijí k vytvoření katalogů strojů, čímž se proces zjednoduší a zefektivní.

Katalog strojů je pak vytvořen pomocí jedné z připravených verzí obrazu. V případě potřeby se aktualizuje jiným připraveným obrázkem. Definice a verze obrázků jsou nadále spravovány, dokud obrázky již nejsou potřeba a lze je odstranit spolu s definicemi obrázků.

Další informace najdete v dokumentaci Image Management a podívejte se na funkci v akci prostřednictvím následujícího vysvětlení funkcí Citrix: Video MCS Image Management:

Zdroj: Citrix