Článek přečtěte do 6 min.

Generativní AI (GenAI) je oslavována jako nejvíce transformativní inovace od vzestupu internetu v 90. letech. Z hlediska bezpečnosti může GenAI při správné aplikaci způsobit revoluci v této oblasti, zejména pokud jde o detekci a reakci na hrozby. Zvyšuje efektivitu a produktivitu rychlým zpracováním a poskytováním kritických informací, když je to nejdůležitější.

Bezpečnost byla vždy o zmírňování rizik. Pro profesionály v oblasti bezpečnosti bylo v životě věcí, že když se objeví problém, všechno zahodili, přišli a uklidili. Prevence je již dlouhou dobu výzvou a cílem. Ale na každodenní bázi se bezpečnostní týmy vždy ocitnou v režimu reakce. Pokud vedete nebo pracujete v bezpečnostním týmu, ten příběh dobře znáte: cítíte nedostatek personálu a čelíte omezením šířky pásma. Navíc, zarovnání zdrojů je boj a čas je nepřítel. Pokud si někdo zaslouží další hodinu dne, jsou to členové bezpečnostního týmu.

Pokud jste jako ostatní, pravděpodobně trávíte velkou část dne s hlavou na otočce, přecházením z obrazovky na obrazovku, abyste bojovali proti neustálým hrozbám.

V důsledku toho máte pocit, že jste vždy o krok za hrozbami. To je norma a mnozí to přijali.

Lepší způsob

Existuje však lepší způsob: Generativní AI. GenAI byl ohlašován jako největší změna ve společnosti od vzestupu webu v 90. letech. Je tu spousta humbuku, který se musí probírat, a není to o tom, že by svět ovládli vnímající roboti. Tohle není HAL 9000 v 2001: Vesmírná odysea.

Pro bezpečnost je to totální změna hry – pokud se to udělá správně. GenAI může zvýšit efektivitu a produktivitu zpracováním, získáváním a poskytováním užitečných informací v nejkritičtějších dobách potřeby. Na konci dne může GenAI rozšířit procesy, aby bezpečnostní týmy mohly získat tu zaslouženou hodinu zpět.

Jak to tedy funguje? GenAI dokáže překonat složitost, takže bezpečnostní týmy mohou pracovat, vyhledávat a analyzovat rychleji. Díky tomu se mohou rychle rozhodovat a urychlit to, co mohou stihnout za den.

GenAI poskytuje užitečný kontext, když ho potřebujete – představte si to jako asistent AI. Pokyny, které poskytuje, vám mohou pomoci zůstat před útočníky.

Nejen koláče-in-the-sky

OK – takže je to jen humbuk s umělou inteligencí na obloze, který vidíme každý den? Vůbec ne. To je skutečné.

V Tenable se tomu věnujeme roky.

Techniky umělé inteligence aplikujeme na zabezpečení již nějakou dobu. Podívejte se na naše hodnocení priority zranitelnosti, které pomocí strojového učení pomáhá bezpečnostním týmům pochopit, které zranitelnosti je třeba upřednostnit. Tenable má také zkušenosti se sdílením našich znalostí AI. Výzkum a nástroje umělé inteligence jsme zpřístupnili – zdarma – výzkumné komunitě kybernetické bezpečnosti, včetně práce týmu Tenable Research, který zvyšuje efektivitu v procesech, jako je reverzní inženýrství, ladění kódu, zabezpečení webových aplikací a viditelnost cloudových nástrojů.

Také využíváme GenAI, aby dali více moci do rukou bezpečnostních týmů – a dělají to i dnes.

Proč investujeme do GenAI?

Zaznamenali jsme zájem o GenAI v poptávce, kterou dostáváme od zákazníků, a v širším slova smyslu jsme to viděli napříč širokou komunitou profesionálů v oblasti bezpečnosti, kteří reagovali na nástroje, které jsme zpřístupnili.

Abychom se dozvěděli více, požádali jsme společnost Forrester, aby prozkoumala zájem o GenAI.

Výsledky ukazují skutečnou potřebu GenAI. Existuje poptávka po pomoci, aby lidé byli efektivnější a aby byla dosažitelná prevence.

Pusťme se do studie.

Lidé chtějí, aby GenAI zlepšila zákaznickou zkušenost

Zeptali jsme se lidí, kteří jsou také zodpovědní za nastavení, správu a implementaci bezpečnostních strategií, do jaké míry jejich organizace používají nebo plánují používat GenAI k dosažení určitých cílů v příštím roce. Je jasné, že lidé chtějí, aby GenAI zlepšila zkušenosti a efektivitu – konkrétně je zajímá optimalizace CX a centralizace operací.

Padesát tři procent lidí nám řeklo, že chtějí, aby GenAI zlepšil zákaznickou zkušenost, a 41 % uvedlo, že by rádi zefektivnili technologii.

Myšlenka je, že GenAI by měla pomoci usnadnit život bezpečnostním profesionálům.

Graf ukazuje, jak organizace využívají AI
Otázka: Do jaké míry vaše organizace využívá nebo plánuje používat genAI za účelem dosažení následujících cílů v průběhu příštích 12 měsíců? Základ: 602 respondentů, kteří se zabývají nastavením, správou a/nebo implementací strategií kybernetické/bezpečnostní bezpečnosti a/nebo výkonnostních metrik a plánují používat genAI v příštím roce nebo v současné době používají genAI. Zdroj: Studie na zakázku provedená společností Forrester Consulting jménem Tenable, říjen 2023

O použití GenAI v zabezpečení roste zájem

S ohledem na odpovědi na předchozí otázku se zaměřili na kybernetickou bezpečnost a GenAI se stejnou otázkou: „Do jaké míry vaše organizace využívá nebo plánuje používat GenAI za účelem dosažení následujících cílů během příštích 12 měsíců?“

Výsledky byly poučné, 68 % projevilo určitou míru zájmu o používání GenAI ke sladění IT/bezpečnostních cílů s obchodními cíli a 37 % uvedlo, že tak chtějí učinit v příštích 12 měsících.

Podobný počet – 67 % – projevil zájem o jeho využití ke zvýšení nebo zlepšení způsobu, jakým jejich organizace praktikuje preventivní kybernetickou bezpečnost (28 % to plánuje udělat v příštích 12 měsících).

Graf ukazuje budoucí plány pro GenAI
Otázka: Do jaké míry vaše organizace využívá nebo plánuje používat genAI za účelem dosažení následujících cílů během příštích 12 měsíců? Základ: 602 respondentů, kteří se podílejí na nastavení, správě a/nebo implementaci strategií kybernetické bezpečnosti a /nebo metriky výkonu a plánují používat genAI v příštím roce nebo v současné době používají genAI. Zdroj: Studie na zakázku provedená společností Forrester Consulting jménem Tenable, říjen 2023

IT a bezpečnostní lídři jsou ohledně GenAI optimističtí

Průzkum měřil důvěru bezpečnostních profesionálů ve schopnost jejich organizace využívat GenAI pro kybernetickou bezpečnost.

Odpovědi ukazují, že lídři v oblasti IT a bezpečnosti jsou docela sebevědomí v používání GenAI ke zlepšení své strategie kybernetické bezpečnosti, přičemž 44 % je buď extrémně sebevědomých, nebo velmi sebevědomých.

To ukazuje, že relativně nová kategorie GenAI rychle nabírá na síle a brzy bude (pokud již není) v sázce na kybernetickou bezpečnost.

Graf ukazuje důvěru v AI mezi organizacemi
Otázka: Jak si věříte ve schopnost vaší organizace úspěšně využít genAI za účelem zlepšení strategie kybernetické bezpečnosti vaší organizace? Základ: 761 respondentů, kteří se podílejí na nastavení, správě a/nebo implementaci strategií kybernetické bezpečnosti/bezpečnosti a/nebo metriky výkonu a plánují používat genAI v příštím roce nebo v současné době používají genAI. Zdroj: Studie na zakázku provedená společností Forrester Consulting jménem Tenable, říjen 2023

GenAI dnes pomáhá s bezpečností

Podívejme se, jak mohou zákazníci Tenable používat GenAI ve své každodenní práci právě teď.

Ptejte se, získejte odpovědi

Udržitelný asistent AI v akci

S Tenable AI Assistant, zabudovaným do ExposureAI, můžete používat jednoduché výzvy, jako  je Co mi můžete říct o tomto aktivu?Má toto aktivum nějaké zneužitelné zranitelnosti? získat okamžité odpovědi.

Sumarizace útočných cest vyrovnají herní pole

Obrázek ukazuje shrnutí cesty útoku

Úroveň zkušeností analytiků se značně liší. Někteří pocházejí ze sousedních bezpečnostních odvětví a někteří mají velmi specifické odborné znalosti v oblasti. S ExposureAI nepotřebujete doktorát z analýzy cesty útoku, abyste pochopili své riziko. Stačí kliknout na uzel a asistent to odtud vezme.

Pokyny ke zmírnění pomáhají problém vyřešit

Obrázek ukazuje, jak na platformě fungují pokyny ke zmírnění

Jakmile problémy identifikujete, často vám zbyde velké  Co teď? ExposureAI poskytuje konkrétní pokyny ke zmírnění rizika a také proces krok za krokem, který můžete sledovat, spolu s osvědčenými postupy, na které se můžete obrátit s žádostí o radu.

Mimo humbuk GenAI

Jsme na dobré cestě po cestě genAI a nelze popřít humbuk kolem toho. Je to jedna z těch zářivě nových věcí, o kterých média ráda informují. Ale kromě humbuku existují skutečné výhody, které mohou zákazníci z GenAI získat. Ve společnosti Tenable jsme se zaměřili na využití její síly, abychom pomohli našim zákazníkům lépe zabezpečit jejich podniky.

Ale jsme teprve na začátku. Je tu ještě spousta práce. Na naší platformě existuje více funkcí, které lze odhalit a spustit. A existuje mnoho dalších případů použití.

Zdroj: Tenable