Článek přečtěte do 6 min.

Oracle APEX 24.1 je nyní obecně k dispozici ke stažení a je zaváděn do oblastí OCI APEX Application Development a Autonomous Database Cloud Service po celém světě. V této nejnovější verzi se dozvíte, jak vytvořit svou první aplikaci s nízkým kódem pomocí GenAI. Záznam oznámení o spuštění můžete sledovat zde.

Tato verze přináší tři základní pilíře inovací, které vám umožňují snadno vytvářet působivé aplikace podnikové úrovně: vývoj aplikací podporovaný umělou inteligencí, využití síly datové platformy nové generace Oracle a výkonné komponenty podnikové úrovně pro budování sofistikovaných cloudových a mobilní aplikace.

Vývoj aplikací s podporou AI

S touto verzí přináší AI přímo do vývoje s nízkým kódem, abychom všem vývojářům umožnili snadno vytvářet sofistikované cloudové a mobilní aplikace. Vývojáři nyní mohou používat AI jako asistenta, který jim pomáhá vytvářet aplikace s menším časem a úsilím; s APEX AI Assistant již vývojáři nemusí používat více oken k nalezení názvů tabulek a názvů sloupců.

APEX 24.1 představili nativního asistenta APEX AI s podporou umělé inteligence, který umožňuje vývoj cloudových a mobilních aplikací založený na přirozeném jazyce. Nyní s APEX AI Assistant mohou všichni vývojáři používat přirozený jazyk ke generování SQL, což jim umožňuje snadněji vytvářet aplikace, provádět opravy syntaxe jedním kliknutím a eliminovat potřebu pamatovat si názvy tabulek. Vývojáři mohou také vytvářet celé aplikace jednoduše pomocí výzev v přirozeném jazyce k zadání požadovaných funkcí a komponent a snadno je opakovat pomocí intuitivního konverzačního rozhraní.

Mezi klíčové komponenty vývoje aplikací s podporou AI patří:

  • APEX AI Assistant: Umožňuje vytváření platných příkazů SQL z výzvy uživatele v přirozeném jazyce. APEX AI Assistant rozumí syntaxi SQL, takže vývojáři nemusí, a automatizuje psaní SQL dotazů. Vysvětluje stávající kód a navrhuje opravy chyb v kódu, které lze převzít jednoduchým kliknutím, což vývojářům ulehčí od rutinních úloh kódování.
  • Průvodce vytvořením aplikace: Umožňuje vytváření nových aplikací z uživatelské výzvy v přirozeném jazyce, která specifikuje požadované atributy a možnosti. To zjednodušuje vývoj nových aplikací a umožňuje vývojářům soustředit svou energii a zdroje na vytváření jedinečných funkcí aplikací na míru, spíše než na základní kód pro vytváření těchto funkcí.
  • Konverzační dialogy AI: Umožňují koncovým uživatelům „konverzovat“ se svými aplikacemi v přirozeném jazyce prostřednictvím předem připraveného konverzačního rozhraní, které mohou vývojáři snadno přidat do svých aplikací – není potřeba žádný kód. Díky této vestavěné komponentě bez kódu mohou vývojáři poskytovat bohatší prostředí v aplikaci, aniž by museli od začátku budovat generativní AI nebo komponenty pro zpracování přirozeného jazyka.

Oracle APEX 24.1 navíc nabízí vývojářům možnost vybrat si LLM podle vlastního výběru. Chcete-li lépe pochopit, jak to zjednodušuje a urychluje vývoj aplikací, podívejte se na ukázkové video:

Datová platforma nové generace

APEX je postaven na databázi Oracle a jako vývojáři máte přístup ke všem klíčovým funkcím a funkcím nejvýkonnější datové platformy na světě. Nejnovější verze Oracle Database 23ai navíc zavádí tři nové a vylepšené funkce, které jsou zvláště zajímavé pro vývojáře APEX:

Vektorové vyhledávání

S Oracle Database 23ai představili AI Vector Search, výkonnou novou technologii, která vám umožňuje využít novou generaci modelů AI pro generování a ukládání vektorů. Tyto vektory, někdy označované jako vložení, jsou vícerozměrné reprezentace dokumentů, obrázků, videí, zvuku a dalších typů nestrukturovaných dat. Zakódováním těchto objektů jako vektorů získáte možnost hledat mezi nimi sémantické podobnosti pomocí matematických výpočtů.

Skutečná síla Oracle Database 23ai spočívá v tom, že můžete kombinovat tato podobnostní vyhledávání s vyhledáváním vašich obchodních dat pomocí jednoduchého SQL. Každý, kdo má základní znalosti jazyka SQL, může psát výkonné dotazy kombinující podobnostní a další kritéria vyhledávání. Tyto dotazy poskytují LLM další kontext, rozšiřují jejich znalosti a činí jejich odpovědi přesnějšími a relevantnějšími pro kontext vašich zákazníků nebo organizací, což je proces, který se běžně nazývá generování rozšířeného vyhledávání (retrieval-augmented generation, RAG).

Pokud spustíte APEX nad Oracle Database 23ai, získáte nativně přístup ke všem funkcím AI Vector Search a můžete je zahrnout do své aplikace bez dalších nákladů.

Relační dualita JSON

Tato technologie vám umožňuje využít sílu relačních a jednoduchost vývojových přístupů JSON v rámci jediné aplikace.

Podpora JavaScriptu na straně serveru pro obchodní logiku

Oracle APEX plně podporuje JavaScript na straně serveru. Společně s výkonem Oracle Database 23ai, který je dodáván s vícejazyčným enginem (MLE), mohou vývojáři psát kód JavaScript na straně serveru. To vývojářům JavaScriptu umožní implementovat obchodní logiku na straně serveru pomocí jazyka podle jejich výběru. Díky centrálnímu úložišti kódu pro back-endový kód v databázi je vaše obchodní logika centralizovaná na jednom místě. Spouštění SQL z JavaScriptu na straně serveru eliminuje nákladné zpáteční cesty po síti. Vývojáři mohou využít obrovské množství open source knihoven. Programátoři JavaScriptu se nyní mohou soustředit na to, co je skutečně důležité: řešení obchodních problémů.

Výkonné podnikové komponenty

Spolu se zaměřením na umělou inteligenci jsme v rámci APEX zavedli a vylepšili řadu funkcí, abychom mohli poskytovat podporu pro funkce podnikové úrovně. Do platformy jsme přidali více než 30 nových funkcí. Zde jsou některé z hlavních bodů vývoje aplikací v podnikovém měřítku:

Vylepšení pracovního postupu

V listopadu 2023 jsme s APEX 23.2 představili nativní engine workflow jako součást jednotné platformy. APEX 24.1 zavádí několik vylepšení funkčnosti pracovního postupu, včetně nové stránky řídicího panelu pracovního postupu, funkce ukončení pro zásuvné moduly asynchronní aktivity, oblasti diagramu pracovního postupu a možnosti pro iniciátora úkolu schválit/odmítnout úkol a pravidla dovolené pro úkoly.

Vylepšená pracovní kopie

S APEX 23.2 jsme zavedli funkci kolaborativního vývoje nazvanou Working Copy, která umožňuje vývojářům vytvořit kopii aplikace za účelem opravy chyby nebo přidání funkce a poté selektivně sloučit své změny zpět do hlavní aplikace.  APEX 24.1 přidává do Working Copy několik vylepšení, která lépe umožňují nativní týmový vývoj podnikových aplikací. Patří mezi ně vizuální indikátor v Návrháři stránek, který ukazuje, když je stránka změněna nebo uzamčena v jiné kopii aplikace. Nabídka Pracovní kopie nyní obsahuje novou možnost Porovnat aktuální stránku s hlavní , která uživatelům umožňuje porovnat změny mezi pracovními kopiemi kliknutím na tlačítko Zobrazit změny v jiných kopiích na panelu nástrojů Návrhář stránek.

Pixel-perfektní zprávy

Možnost tisknout sestavy v pixelech bylo běžným požadavkem vývojářů APEX, kteří pro tuto funkci obvykle používali plugin třetí strany. S APEX 24.1 mohou nyní vývojáři využít předpřipravenou funkci Document Generator k tisku zpráv s dokonalými pixely. Služba je integrována do APEX a můžete generovat dokumenty PDF z kombinace dat JSON a šablon Microsoft Word.

Toto vydání také obsahuje řadu dalších funkcí a oprav chyb, což vede k ještě vyšší kvalitě a stabilitě aplikací APEX. Další informace o nových funkcích v Oracle APEX 24.1, stejně jako o mnoha dalších vzrušujících vylepšeních, najdete v Poznámkách k verzi nebo na stránce Co je nového. Můžete se také podívat na pětidílné video o nových funkcích APEX 24.1 na stránce Oracle APEX Office Hours.

Oracle APEX je poháněn živou komunitou více než 850 000 vývojářů, kteří vytvářejí sofistikované aplikace pro řešení nejnáročnějších výzev svých organizací. Vývojáři APEX vytvářejí aplikace pro ERP, správu obsahu, CRM, správu přepravy, zpracování plateb, odhalování podvodů a dokonce i jednoduchou výměnu tabulek. Ve srovnání s technologiemi s vysokým obsahem kódu umožňuje APEX vývojářům vytvářet podnikové aplikace se špičkovými funkcemi 20x rychleji se 100x menším množstvím kódu a zároveň snižuje úsilí o vývoj aplikací o 65 %

Dostupnost a ceny APEX

Oracle APEX je k dispozici jako samostatná, plně spravovaná služba v OCI (všechny globální cloudové regiony) jako model platby za použití. Platíte pouze za zdroje, které spotřebováváte, nevznikají žádné potíže s poplatky za aplikaci nebo za uživatele. Součástí služeb OCI Always Free je také bezplatná verze. Je také zahrnuta jako bezplatná funkce s jakoukoli službou Oracle Database, včetně Autonomous Database. Za specifické funkce se neplatí žádný příplatek – všechny funkce jsou dostupné všem zákazníkům. Více o různých službách Oracle APEX se můžete dozvědět na stránce cen Oracle APEX. Kde mohu získat Oracle APEX 24.1?

Vyzkoušejte Oracle APEX 24.1 nyní tím, že se zaregistrujete k bezplatnému online pracovnímu prostoru nebo si produkt stáhnete. Během několika minut si můžete vytvořit svou první aplikaci s nízkým kódem. Máte-li zájem dozvědět se více o Oracle APEX, doporučujeme vám zaregistrovat se do bezplatných online výukových kurzů. Tyto kurzy s vlastním tempem nabízejí každému vývojáři příležitost osvojit si APEX vlastním tempem a pohodlím. Podívejte se na náš nejnovější kurz Empowering Low-Code Apps with AI, kde se dozvíte o funkcích GenAI v APEX 24.1 a po dokončení získáte odznak APEX+AI Champion. Přečtěte si, co říkají přední průmysloví analytici o nejnovější verzi APEX 24.1.

Vytvářejte aplikace GenAI rychle pomocí APEX

Oracle APEX 24.1 je hlavní nová verze, která přináší řadu zajímavých nových funkcí. Al-asistované vývojové funkce APEX 24.1 mají potenciál způsobit revoluci ve způsobu, jakým jsou aplikace sestavovány. Pokud jste vývojář, který se snaží vytvářet aplikace nové generace s umělou inteligencí, vyzkoušejte Oracle APEX 24.1 ještě dnes.

Zdroj: Oracle