Článek přečtěte do 6 min.

V nedávné minulosti byla správa uživatelských identit a řízení přístupu (zabezpečení cloudu) relativně přímočarým procesem. Organizace fungovaly v rámci svých místních sítí, kde se uživatelé přihlašovali do jediného systému, aby měli přístup ke zdrojům, které potřebovali. Tento dobře definovaný perimetr umožnil IT oddělením udržovat přísnou kontrolu nad tím, kdo k čemu a odkud přistupoval.

Nástup cloud computingu však toto tradiční paradigma narušil. Organizace nyní fungují v distribuovaném prostředí: Zdroje a služby jsou rozptýleny na různých cloudových platformách a uživatelé k nim mají přístup odkudkoli na světě a na jakémkoli zařízení. V důsledku toho je nyní síťový perimetr, na který se IT týmy zaměřovaly na zabezpečení, nyní zastaralý.

Aby byla zajištěna bezpečnost ve světě zaměřeném na cloud, musí IT týmy přijmout robustní správu identit a přístupu (IAM). IAM je rámec politik, procesů a technologií, který organizacím umožňuje spravovat digitální identity a řídit přístup uživatelů k IT systémům, aplikacím a datům, aby bylo zajištěno, že pouze oprávnění uživatelé budou mít přístup ke správným zdrojům ve správný čas a ze správných důvodů.

V dnešní době musí strategie IAM řešit složitost správy mnoha identit napříč různými cloudovými službami a zároveň zajistit bezpečné řízení přístupu k ochraně proti neoprávněnému použití a narušení dat.

Klíčové výrazy

Mezi klíčové pojmy pro diskusi o IAM v cloudovém prostředí patří následující:

  • Správa privilegovaného přístupu (PAM) je dílčí disciplínou IAM, která se zaměřuje na kontrolu vysoce privilegovaných účtů a sledování jejich aktivity. PAM je rozdělen do vlastní oblasti kvůli vysokému riziku, které tyto účty představují pro bezpečnost, dodržování předpisů a kontinuitu podnikání.
  • Řízení přístupu založeného na rolích (RBAC) je metoda omezení přístupu k systému na oprávněné uživatele na základě jejich pracovních funkcí. Oprávnění pro určité operace jsou udělována konkrétním rolím pomocí skupin zabezpečení a uživatelům jsou přiřazeny role vhodné pro jejich úlohy. RBAC usnadňuje organizacím důsledné prosazování zásady nejmenšího privilegia.
  • Správa životního cyklu zahrnuje řádné řízení vytváření, údržby a deaktivace účtů a rolí po dobu jejich životnosti. Zahrnuje například počáteční poskytování přístupových práv uživatelům, aktualizaci uživatelských rolí podle toho, jak se mění jejich povinnosti v rámci organizace, a odstranění uživatelského účtu, když opustí organizaci, aby se zabránilo jeho zneužití zákeřným aktérem.
  • Autentizace je proces, který zajišťuje, že uživatel je tím, za koho se vydává. Tradičně to záviselo na tom, že uživatel poskytne uživatelské ID a heslo. Protože jsou však hesla snadno kompromitována, organizace stále více vyžadují vícefaktorovou autentizaci (MFA). MFA zvyšuje zabezpečení tím, že vyžaduje alespoň dvě metody ověřování, jako jsou tradiční přihlašovací údaje plus otisk prstu nebo odpověď z autentizační aplikace.
  • Jednotné přihlášení (SSO) je proces ověřování, který umožňuje uživateli zadat jednu sadu přihlašovacích údajů pro přístup k více systémům a aplikacím.
  • Autorizace je proces určování, zda udělit nebo neudělit žádost identity o přístup ke konkrétním zdrojům. Autorizace například brání ověřenému uživateli ve čtení dokumentů nebo spouštění aplikací, ke kterým mu nebyl udělen přístup.
  • Poskytovatel identity (IdP) je důvěryhodný systém, který vytváří, udržuje a spravuje digitální identity. Poskytovatelé poskytovatelů identity poskytují služby pro ověřování identity uživatelů a udělování přístupu k aplikacím nebo službám a obvykle umožňují funkce jednotného přihlášení.
  • Identita jako služba (IdaaS) je cloudová služba třetí strany, která organizacím poskytuje funkce IAM, jako je ověřování, autorizace a správa uživatelů. Služby IdaaS snižují zátěž interních IT týmů a mohou zjednodušit soulad s průmyslovými předpisy díky pokročilým funkcím zabezpečení a pravidelným aktualizacím.

Výzvy IAM v cloudu

Cloud představuje novou sadu výzev IAM ve srovnání s místními prostředími. Za prvé, cloudová prostředí jsou ze své podstaty distribuována se zdroji a službami rozmístěnými v různých regionech a poskytovatelích cloudu. V důsledku toho je obtížnější udržovat centralizovanou kontrolu nad identitami a jejich přístupovými právy. Kromě toho, jak společnost přijímá více cloudových služeb a aplikací, počet identit roste, takže organizace potřebují systémy IAM, které mohou poskytovat správu ve velkém měřítku.

Ale i když zavádění cloudu explodovalo, jen velmi málo organizací působí výhradně v cloudu. Většina přijímá hybridní IT model s pracovní zátěží a identitami zahrnujícími místní systémy a soukromé a veřejné cloudové služby. Zajištění konzistentních zásad a procesů IAM v hybridním prostředí je složitější než v čistě místním nastavení.

Další výzvou je, že v cloudu je odpovědnost za IAM sdílena mezi poskytovatelem cloudu a zákazníkem. Zákazníci mají omezený přehled a kontrolu nad základní infrastrukturou. Přesto musí rozumět a správně nakonfigurovat ovládací prvky IAM v rámci cloudových služeb, což může být náročné kvůli rychlému tempu aktualizací a změn v cloudových platformách. Tyto faktory ztěžují konzistentní implementaci a prosazování zásad IAM napříč všemi cloudovými prostředky.

IAM a Zero Trust

Cloudová strategie IAM vám může pomoci přijmout bezpečnostní model Zero Trust. Zejména může poskytnout přesné, jemné řízení přístupu pomocí RBAC, aby uživatelům udělil přesně ta oprávnění, která potřebují na základě jejich rolí. Cloudový IAM může navíc snížit rizika spojená s kompromitovanými přihlašovacími údaji tím, že poskytuje silné zásady hesel a vícefaktorové ověřování.

A konečně, cloudové řešení IAM může inteligentně prosazovat zásadu nulové důvěry „nikdy nedůvěřuj, vždy ověřuj“ tím, že vezme v úvahu kontextové faktory, jako je identita uživatele, reputace zařízení, umístění a chování, aby bylo možné určit, zda je nutné uživatele nebo proces znovu ověřit pomocí MFA.

Jak implementovat IAM v cloudu

Chcete-li efektivně a efektivně implementovat cloudovou správu identit a přístupu, proveďte následující kroky:

  1. Zhodnoťte svůj aktuální IAM. Začněte pochopením stávající infrastruktury IAM. Nezapomeňte zahrnout služby identity, jako je Microsoft Active Directory a Entra ID, stejně jako řešení IAM a další nástroje zabezpečení s funkcemi IAM. Identifikujte také cloudové služby a aplikace, které se již používají.
  2. Shromážděte požadavky. Zdokumentujte obchodní a technické požadavky na řešení. Nezapomeňte zapojit klíčové zainteresované strany v celé organizaci, abyste porozuměli jejich potřebám a obavám.
  3. Vyhodnoťte řešení. Prozkoumejte a vyhodnoťte různé cloudové dodavatele a řešení IAM. Kritéria mohou zahrnovat autentizační mechanismy, integrační schopnosti a cenové modely. Mnoho oblíbených možností je popsáno dále v tomto dokumentu.
  4. Plán integrace a migrace. Určete, jak integrujete své stávající adresáře a možnosti IAM s navrhovaným cloudovým řešením IAM. To může zahrnovat synchronizaci v reálném čase, slučování adresářů a migraci uživatelských identit a přístupových práv.
  5. Nasaďte a nakonfigurujte vybrané cloudové řešení IAM. Tento proces zahrnuje nastavení metod ověřování, řízení přístupu a zásad a také integraci řešení s cloudovými aplikacemi a službami.
  6. Poskytovat školení a podporu uživatelů. Pořádejte školení pro zaměstnance a správce o tom, jak používat a spravovat řešení IAM. Nezapomeňte poskytnout dokumentaci, jako jsou často kladené otázky a podporu helpdesku pro trvalou pomoc.
  7. Průběžně sledovat a upřesňovat. Implementujte procesy pro audit a dolaďování cloudového IAM řešení. To zahrnuje správu oprav, kontroly souladu, hodnocení zabezpečení a přizpůsobení se vyvíjejícím se hrozbám a trendům v oboru.

Společné výzvy cloud IAM

Zde jsou některé problémy, na které může váš tým narazit při zavádění řešení IAM správy cloudu:

  • Nedostatečná flexibilita řešení může vyžadovat významné změny stávajících pracovních postupů, což může vést uživatele a IT týmy k tomu, že se budou bránit přijetí.
  • Nedostatek jasné komunikace může vést ke zmatku a nedokončení nezbytných úkolů.
  • Výzvy spojené s integrací se staršími nástroji IAM mohou způsobit složitost synchronizace v reálném čase, slučování adresářů a migrace uživatelských identit a přístupových práv.
  • Problémy s integritou dat během migrace uživatelských identit a přístupových práv k novému cloudovému řešení IAM mohou ohrozit efektivitu implementace.
  • Omezení zdrojů, jako jsou rozpočtová omezení, omezený počet zaměstnanců nebo neadekvátní technologie, mohou způsobit zpoždění nebo neoptimální provedení.
  • Nesprávná očekávání ohledně schopností cloudového řešení IAM nebo úrovně podpory poskytované dodavatelem mohou být frustrací jak pro IT týmy, tak pro podnikové uživatele.

Kandidát na cloudová řešení IAM

Zde jsou některé z předních cloudových nástrojů IAM, které jsou dnes k dispozici a které byste mohli chtít ohodnotit:

  • AWS Identity and Access Management je cloudové řešení IAM navržené pro zabezpečení přístupu k Amazon Web Services (AWS).
  • Entra ID (dříve Azure Active Directory) je cloudové řešení IAM, které poskytuje jednotné přihlašování, vícefaktorové ověřování a správu přístupu pro Microsoft a aplikace třetích stran.
  • JumpCloud je cloudová adresářová platforma pro bezpečnou správu identit a přístupu v prostředích Windows, macOS a Linux. Mezi funkce patří jednotné přihlašování a skupinové řízení přístupu.
  • Okta je cloudová služba správy identit, která poskytuje jednotné přihlášení, vícefaktorovou autentizaci a správu životního cyklu pro identity pracovníků a zákazníků.
  • Ping Identity poskytuje komplexní sadu řešení pro správu identit a přístupu, včetně podpory adresářových serverů, federace identit a vícefaktorové autentizace.

Závěr

Vzhledem k tomu, že se tradiční síťová hranice vytratila, je robustní strategie IAM zásadní pro zabezpečení, dodržování předpisů a kontinuitu podnikání. Cloud IAM nabízí řadu výhod, jako je automatizované zřizování, globální dostupnost, škálovatelnost a bezproblémová integrace s cloudovými aplikacemi. Úspěšná implementace cloudové IAM však vyžaduje pečlivé plánování, efektivní komunikaci a strategický přístup k potenciálním výzvám, jako je integrita dat během migrace a odpor uživatelů vůči přijetí. Se správným cloudovým řešením IAM a důkladným plánováním mohou organizace s jistotou spravovat identity a přístup napříč svým hybridním prostředím, což zajišťuje bezpečné a efektivní řízení přístupu a zároveň umožňuje agilitu a růst podniku.

Často kladené otázky

Co je IAM?

Správa identit a přístupu (IAM) je disciplína správy identit a jejich přístupu k aplikacím, datům a dalším IT zdrojům organizace. Zahrnuje nástroje, zásady a procesy pro poskytování a správu identit, ověřování a autorizaci.

Jaká je role IAM v cloud computingu?

S příchodem cloud computingu potřebují organizace rozšířit IAM na celé hybridní IT prostředí. Adopce cloudu navíc zvyšuje potřebu funkcí IAM, jako je řízení přístupu na základě rolí, jednotné přihlašování, vícefaktorové ověřování a správa federovaných identit.

Jak se vytváří identita uživatele v cloudovém IAM?

V cloudové IAM je identita uživatele vytvořena zadáním příslušných podrobností do systému IAM, jako je jméno uživatele, role, umístění a manažer. Systém přidělí jedinečný identifikátor a přihlašovací údaje, které mohou zahrnovat heslo nebo nastavení vícefaktorové autentizace.

Zdroj: Netwrix