Článek přečtěte do 2 min.

Dark networks poskytují určitou míru bezpečnosti operacím dodavatelského řetězce po několik desetiletí.

Tyto sítě jsou uzavřeny vnějšímu světu a jsou přístupné pouze prostřednictvím propojení mezi podnikovými systémy – například řízení skladů, plánování podnikových zdrojů atd. – a odolnými mobilními zařízeními, která pracovníci v těchto prostředích nosí.

A vše je spravováno místními produkty pro správu zařízení, které se nikdy nepřipojují mimo podniková zařízení.

Postupem času bylo do vašich operací zaváděno stále více účasti třetích stran. Prodejci, kteří se připojují a sdílejí data o obchodních transakcích, jsou jedním z příkladů, kdy bylo zavedeno riziko třetích stran. Existuje mnoho dalších příkladů.

V důsledku toho dsark networks nebo dokonce samotné moderní privátní sítě 5G nezmírňují tolik rizika jako před lety. Je nezbytná rozšířená strategie prevence a nápravy.

Je nyní čas udělat váš krok?

Titulky odsuzují zvýšenou zranitelnost operací dodavatelského řetězce. Není nutné je pojmenovávat, protože je znáte, ale trend je reálný, jak dokládá 26% nárůst případů porušení dodavatelského řetězce v loňském roce.

Vydrželi jste roky – ale je čas začít využívat cloud?

Možná jste vedli rozhovor, který by odůvodnil migraci do cloudu pouze na základě finančních výhod. Zatímco mnoho firem těží z cloudového modelu založeného na SaaS čistě proto, že předvídatelné provozní náklady (OpEx) jsou na roční bázi nižší ve srovnání s kapitálovými náklady (CapEx) na jeden větší nákup licence.

Finanční argumenty jsou platné, ale přímo nesouvisí s každodenní činností vašeho týmu. Přesto jsme všichni viděli, co se může stát, když narušení bezpečnosti přivede operace k úplnému zastavení. Cloudová řešení pomáhají toto riziko zmírnit.

Zvažte záplatování aplikací: dosažení 100 % pokrytí záplatami napříč místními systémy je velké úsilí, které zabere spoustu času a riziko vynechání jediného systému nebo umístění by mohlo ohrozit podnikání. Cloudové řešení vám pomůže nasadit opravu mnohem rychleji, efektivněji a komplexněji.

Prevence narušení je samozřejmě nejžádanějším výsledkem vaší provozní bezpečnostní strategie, ale co se stane (ne pokud, ale), když dojde k narušení? Narušený cloudový systém může tuto službu vypnout, ale ne nutně celý váš operační technologický stack. Pro srovnání, zadržet hrozbu, která pronikla do místních systémů, by mohlo znamenat vypnutí všeho, aby bylo možné zadržet a napravit.

Začněte přechod se správou koncových bodů

Nejlepší může být začít svou cloudovou cestu se správou koncových bodů: MDM nebo UEM, podle toho, která úroveň má pro vaše operace největší smysl. Cloudová řešení s nulovou důvěrou a geograficky regionálním hostingem pomáhají udržovat vaše data lokálně – je to pevný požadavek pro organizace od zdravotnictví po kritickou infrastrukturu. To také pomáhá snížit geopolitické riziko pro vaše operace.

Je to velký krok zvážit migraci do cloudu, zejména z pohodlí temných sítí, kterým důvěřujeme v operacích dodavatelského řetězce po celou generaci. Vylepšení zabezpečení jsou jen jednou oblastí, kde mohou přinést výhody pro vaše operace. Výhody pro vaši šířku pásma IT a příležitosti pro inovace jsou další.