Článek přečtěte do 6 min.

Pokud jste se mohli připojit živě na prezentaci o: Co je nového a dalšího s Citrix: Licencování a aktualizace LTSR, oceňujeme všechny skvělé otázky, které jsme od publika dostali. Pokud jste se nemohli připojit, dali jsme dohromady tento článek se všemi otázkami, na které jsme odpovídali živě na webináři, plus odpovědi na otázky, na které nám došel čas. Projdeme si otázky týkající se licencování, vydání 2402 Long Term Service Release (LTSR) pro virtuální aplikace a desktopy Citrix a Observability Citrix.

Aktualizace licencí Citrix

Obdrželi jsme mnoho dotazů týkajících se aktualizací licencí Citrix a toho, co to znamená pro naše zákazníky. Pokud zde odpověď na svou otázku nevidíte, doporučujeme vám kontaktovat tým spravující váš účet, aby vám mohl pomoci získat odpověď na vaši konkrétní situaci.

Přecházejí jednotlivci s předchozími licencemi Citrix a licenčními doplňky automaticky na nové typy licencí?

Ne, nebudeme vás automaticky převádět z jedné licence na druhou. S touto změnou našich SKU účinně zastavujeme prodej všech ukončených SKU a místo toho nabízíme předplatné Citrix for Private Cloud, Citrix Universal Hybrid Multi-Cloud a Citrix Platform License. Bližší pohled na to, co je součástí nových předplatných, naleznete v naší matici funkcí. Pokud vás zajímá, co to znamená pro vaši firmu, obraťte se na tým spravující váš účet, který vám poskytne další informace.

Váš účetní tým bude pracovat na nalezení nejdůležitějších událostí obnovení, které se chystají pro vaši firmu, a převede vás na Universal Hybrid Multi-Cloud nebo Citrix Platform License. To vám zjednoduší proces obnovení, takže konverzace o obnovení budete muset mít pouze jednou ročně, nikoli několikrát za rok. To vám pomůže soustředit se na nasazení a přijetí Citrixu.

Co se stane s jednotlivci, kteří mají samostatné nebo doplňkové licence Analytics?

V rámci našich nových licenčních balíčků ukončujeme všechny doplňkové a samostatné licenční možnosti. Citrix Analytics for Performance a Analytics for Security budou součástí licence Citrix Platform License. Je pravděpodobné, že pokud jste dnes zákazníkem Analytics, bude pro vás licence platformy Citrix tou správnou volbou. Mezitím si stávající samostatní zákazníci Analytics budou moci obnovit své licence až do konce roku. Váš účetní tým vám pomůže zjistit, která licence má pro vaše podnikání největší smysl, a pomůže vám vytěžit maximum z vašeho oprávnění Citrix.

Jaké licence jsou vyžadovány pro Citrix DaaS pro Amazon WorkSpaces Core?

Jakákoli licence s cloudovými funkcemi funguje s Citrix DaaS pro Amazon WorkSpaces Core. Pokud máte licenci Citrix DaaS nebo pokud jste převedli na Universal Hybrid Multi-Cloud nebo Citrix Platform License, můžete využít technický náhled Citrix DaaS for Amazon WorkSpaces Core. Najdete ji ve své konzoli Web Studio pod konzolou Citrix Cloud Console.

Jaký typ licence zahrnuje Citrix Session Recording?

Všechny typy licencí Citrix nyní zahrnují nahrávání relací.

Jak mohu smíchat staré licence Citrix Virtual Apps a Desktops s novou licencí Citrix for Private Cloud v našem stávajícím místním prostředí?

Když zákazníci obnoví nebo rozšíří menší část své základny aktiv pomocí Citrix for Private Cloud (CPC), dostanou nejlepší edici/typ, což je Premium s Concurrency; pokud je však větší část jejich stávajících licencí Advanced nebo Standard nebo U/D, při obnovení se mohou dostat do situace smíšené edice. Pro vyřešení tohoto scénáře jsme zavedli licence kompatibility, více si můžete přečíst v našem článku podpory.

Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR

LTSR je vyprošťovací vozidlo. Je to verze Citrix Virtual Apps and Desktops, kterou implementujete do své místní infrastruktury Citrix. Pokud máte licence pro místní Citrix, můžete implementovat 2402 LTSR ve svém prostředí. Další informace o kompatibilitě, způsobu upgradu a zahrnutých funkcích najdete v naší Citrix LTSR Master Class.

Je Web Studio volbou nebo náhradou?

Máme k dispozici Web Studio i místní Citrix Studio jako možnosti počínaje aktuální verzí 2311 (CR). Když nainstalujete Web Studio, stane se výchozí možností, ale v případě potřeby můžete přepnout zpět na místní verzi. Web Studio má však specifické výhody, protože bylo modernizováno, aby správcům pomohlo lépe spravovat rozhraní API, je lehké a má více možností automatizace a vyhledávání.

Můžete kombinovat LTSR VDA, konkrétně 2203 LTSR VDA s infrastrukturou 2402?

Ano, můžete kombinovat LTSR VDA, protože všechny naše LTSR jsou navrženy tak, aby byly zpětně kompatibilní. Můžete pokračovat v používání 2203 LTSR VDA, dokud software nepřejde do konce životnosti (EOL). Je však důležité poznamenat, že nové funkce jsou často závislé na verzi VDA, takže tyto VDA nemusí být schopny využívat nejnovější a nejlepší sady funkcí.

Mohu upgradovat z 1912 CU1 LTSR na LTSR 2402 přímo v mém místním prostředí bez rizika?

Upgradovat na Citrix Virtual Apps and Desktops 2402 LTSR můžete z:

  • Virtuální aplikace a desktopy 7.15 CU9
  • Virtuální aplikace a desktopy 1912 CU7 až po nejnovější CU
  • Virtuální aplikace a stolní počítače 2203 CU3 prostřednictvím nejnovější CU
  • Aktuálně podporované CR verze Citrix Virtual Apps and Desktops

Upgrade z 1912 LTSR je platnou cestou upgradu, ale je důležité otestovat ve vašem prostředí QA před použitím v produkci. Mějte prosím na paměti, že nejnovější CU je 1912 CU8, takže v CU8 bude spousta změn, které nejsou v CU1. Kromě toho, pokud upgradujete z kterékoli z verzí LTSR, doporučujeme upgradovat na verzi 2402 LTSR aplikace Citrix Workspace, ale verze by měly být zpětně kompatibilní.

Kdy bude 2402 LTSR k dispozici?

Citrix 2402 LTSR je aktuálně k dispozici na našich stránkách ke stažení. Po přihlášení je upgrade dostupný na tomto odkazu.

Pokud již používáte Citrix Cloud a upgradujete na 2402 LTSR, budete stále potřebovat prem licenční server pro službu Citrix Provisioning Service?

V současné době Citrix Provisioning stále vyžaduje místní licenční server pro licencování VDA založených na PVS.

Pokud jsou všechny mé infrastrukturní servery Windows 2016 Datacenter, je možné upgradovat přímo na 2402 LTSR?

Nepodporujeme upgrady operačního systému Windows na serverech infrastruktury. Nejprve aktualizujte svůj operační systém a poté nainstalujte nový 2402 LTSR pro virtuální aplikace a desktopy Citrix, protože systémové požadavky se pro serverové operační systémy liší.

Bude mít nový LTSR verzi Citrix Workspace App pro Mac?

Ne, v tuto chvíli má cyklus vydání LTSR pouze aplikace Citrix Workspace pro Windows.

Můžete používat Web i MMC Studio?

Obě verze čtou a zapisují ze stejné databáze webu, takže můžete použít kteroukoli verzi Studia. Veškeré změny provedené v MMC Studiu se projeví ve Web Studiu a naopak.

Podporuje 2402 LTSR MSIX pro publikované aplikace?

Použití MSIX pro publikované aplikace je podporováno od roku 2203 LTSR. V 2402 LTSR jsme také zavedli podporu pro publikované desktopy a single-session VDA.

Jaká jsou nejnovější vylepšení Citrix UPM?

Pilně pracujeme na zlepšování výkonu a funkčnosti Citrix Profile Management. Ve výchozím nastavení jsme povolili streamování profilu, což může pomoci zkrátit dobu načítání profilu, a také vylepšené streamování profilu pro zlepšení výkonu pro multi-session VDA.

Nyní také podporujeme více cest pro úložiště uživatelů, což umožňuje vysokou dostupnost při nasazení uživatelských profilů. Můžete poskytnout extra redundanci profilových dat při přihlášení uživatele prostřednictvím podpory více uživatelských úložišť a také dynamického výběru nejlepšího uživatelského úložiště na základě výkonu přístupu.

Pozorovatelnost Citrixu

Je schopnost analýzy nákladů součástí Citrix DaaS nebo potřebují zákazníci také Analytics nebo UberAgent?

Ne, k použití funkce analýzy nákladů nebudete potřebovat službu Analytics ani UberAgent. Modelování a monitorování nákladů je součástí Citrix Monitor v Citrix Cloud. Funkce analýzy nákladů je v současné době ve fázi postupného zavádění a automaticky se objeví ve vašem Citrix DaaS Monitor, jakmile bude dostupná ve vašem regionu.

Mohu nasadit UberAgent na jakýkoli fyzický počítač nebo musím mít konkrétní aplikaci Workspace?

UberAgent je součástí licence Citrix Platform License a licence vám umožňuje nasadit UberAgent na jakýkoli fyzický nebo virtuální koncový bod. To znamená, že ať už máte aplikaci Workspace nebo ne, stačí si nainstalovat UberAgent.

Jak fungují konfigurace UberAgenta?

UberAgent můžete nakonfigurovat individuálně pro každé zařízení. To znamená, že můžete odeslat určitá data do Splunk a jiná data do Azure, nebo data odeslat do obou cílů. Správci mohou definovat, které metriky se kam odesílají, a dokonce nakonfigurovat UberAgent tak, aby posílal konkrétní metriky do různých cílů. Můžete si například nechat odeslat metriky uživatelského dojmu do Splunk a vaše metriky zabezpečení odeslat do Azure pro účely hledání hrozeb.

Zaměří se uberAgent čistě na zkušenost koncového uživatele, nebo může/bude poskytovat nějakou možnost správy systému?

User Experience Management se zaměřuje na výkon pro stroje, aplikace a uživatele, zatímco Endpoint Security Analytics (ESA) se zaměřuje na zabezpečení s ohledem na dodržování předpisů a detekci hrozeb.

Je uberAgent kompatibilní s Linuxem?

V současné době jsou řešeny případy použití Windows, Mac a prohlížeče, ale přidávání kompatibility s Linuxem se kontroluje.

Sledujte na vyžádání

Můžete sledovat Co je nového a dalšího s Citrix: Licencování a LTSR na vyžádání a získat přístup k dalším zdrojům pro každé téma. Máte-li další otázky, na které jsme zde nezodpověděli, doporučujeme vám, abyste se obrátili zastoupení pro Českou republiku.

Prohlášení: Tento článek může obsahovat odkazy na plánované testování, vydání a/nebo dostupnost produktů a služeb Cloud Software Group, Inc. Informace uvedené v tomto článku mají pouze informativní charakter, její obsah se může bez upozornění změnit a nelze se na ně spoléhat při rozhodování o nákupu. Informace nepředstavují závazek, příslib nebo právní povinnost dodat jakýkoli materiál, kód nebo funkcionalitu. Vývoj, vydání a načasování jakýchkoli funkcí nebo funkcí popsaných pro produkty zůstává na výhradním uvážení Cloud Software Group, Inc.

Zdroj: Citrix