Článek přečtěte do 5 min.

Po spoustě dychtivého očekávání, oznamujeme vydání nejnovější hlavní verze Zabbix – nového a vylepšeného Zabbix 7.0 LTS. Tato verze je přímým výsledkem zpětné vazby od uživatelů a přináší řadu vylepšení, včetně škálovatelnosti proxy Zabbix nativního cloudu, monitorování transakcí na webových stránkách, vylepšené rychlosti shromažďování dat a škálovatelnosti, nových widgetů řídicích panelů, hlavních vylepšení rychlosti zjišťování sítě, nových šablon a integrací, a více!

Bez dalšího zdržování se pojďme podívat na to, co potřebujete vědět:

Syntetické monitorování webu koncového uživatele

Zaneprázdněné podniky nyní mohou monitorovat více webových stránek a aplikací definováním flexibilních scénářů založených na prohlížeči ve více krocích. 7.0 LTS také usnadňuje pořizování snímků obrazovky aktuálního stavu webu, shromažďování a vizualizaci metrik výkonu a dostupnosti webu, extrahování, monitorování a analýzu dat webových aplikací a získávání upozornění, když jsou objeveny problémy.

Zabbix proxy vysoká dostupnost a vyrovnávání zátěže

Když je čas na rozšíření, Zabbix 7.0 LTS usnadňuje škálování prostředí Zabbix a zaručuje 100% dostupnost s automatickým vyrovnáváním zátěže proxy a funkcemi vysoké dostupnosti, včetně možnosti přiřadit hostitele do skupin proxy s vyváženým zatížením a bezproblémově škálovat prostředí Zabbix. nasazením dalších proxy.

Rychlejší a efektivnější proxy servery Zabbix

Zabbix proxy nyní plně podporuje ukládání dat v paměti pro shromážděné metriky. Uživatelé si mohou vybrat z režimů Disk, Memory a Hybrid proxy buffer, z nichž všechny jsou ideální pro vestavěný hardware. Paměťový režim navíc umožňuje podporu případů použití edge computingu. Uživatelé mohou očekávat 10-100x lepší výkon proxy po přepnutí do paměťového nebo hybridního režimu, v závislosti na přiděleném hardwaru.

Centralizované řízení časových limitů sběru dat

Centralizace řízení časových limitů sběru dat umožňuje lepší podporu metrik a vlastních kontrol, což trvá delší časové intervaly sběru dat. Časové limity shromažďování dat lze definovat podle typu položky a přepsat podle proxy serveru nebo na úrovni jednotlivých položek. Časové limity jsou nyní navíc plně konfigurovatelné v GUI Zabbix nebo přes Zabbix API.

Rychlejší a škálovatelnější sběr dat

Synchronní procesy dotazování byly nahrazeny asynchronními pollery, což zlepšuje rychlost a škálovatelnost dotazování metrik, zejména pro kontroly agentů, SNMP a HTTP. Další metriku lze nyní dotazovat před čekáním na odpověď z dříve požadované metriky a nyní lze podporovat až 1 000 souběžných kontrol na proces dotazování.

Nové způsoby vizualizace dat

Byla představena řada nových widgetů řídicího panelu, jejichž cílem je poskytnout uživatelům na první pohled podrobné informace o sledovaných metrikách a infrastruktuře.

Dynamická navigace pomocí widgetu na ovládacím panelu

Když už jsme u widgetů dashboardu, byl také představen nový komunikační rámec pro widgety dashboardu, který umožňuje komunikaci mezi widgety, umožňuje widgetu sloužit jako zdroj dat pro jiné widgety a dynamicky aktualizuje informace zobrazené v widgetu dashboard na základě zdroje dat.

Rychlejší zjišťování sítě

Zjišťování služeb a hostitelů nebylo nikdy jednodušší díky podpoře paralelizace při zjišťování sítě. Podpora souběžnosti umožňuje masivní zlepšení rychlosti zjišťování sítě a zjednodušuje zjišťování hostitelů a služeb při skenování velkých segmentů sítě.

Lepší zabezpečení prostřednictvím podnikového vícefaktorového ověřování

Okamžitá podpora vícefaktorové autentizace umožňuje zabezpečení na podnikové úrovni a větší flexibilitu pro konfiguraci metod ověřování uživatelů. Poskytovatelé podpory MFA zahrnují časově založené jednorázové heslo (TOTP) a ověřování Duo Universal Prompt.

Flexibilnější vyhledávání a správa zdrojů

Nízkoúrovňové zjišťování se dočkalo řady vylepšení, která umožňují vylepšenou konfiguraci hostitele a flexibilitu správy při zjišťování hostitelů ve složitých prostředích, jako je VMware nebo Kubernetes.

Nové šablony a integrace

V reakci na poptávku uživatelů přichází Zabbix 7.0 LTS s řadou nových šablon pro nejoblíbenější dodavatele a poskytovatele cloudu.

Aktualizace školení Zabbix 7.0

Všechny školicí materiály Zabbix byly aktualizovány na základě nových funkcí, které byly do produktu přidány od verze Zabbix 6.0.

Každý je vítán, aby si zdokonalil své dovednosti, ale pokud jste certifikovaný specialista nebo certifikovaný profesionál Zabbix 6.0, můžete zvládnout Zabbix 7.0 LTS během jediného dne s našimi kurzy pro upgrade. Jako specialista na 7.0 budete moci automatizovat zřizování uživatelů pomocí funkce Just-in-time (JIT), monitorovat webové stránky pomocí nového syntetického monitorování koncových uživatelů, využívat nové funkce vizualizace a zvyšovat rychlost a výkon vašich datová sbírka.

Kurz 7.0 Certified Professional pokrývá konfiguraci skupin proxy s vysokou dostupností a vyrovnáváním zátěže, vylepšený sběr dat proxy, nové hromadné monitorování SNMP a vylepšené zjišťování hostitelů pro infrastruktury VMware, Kubernetes a Cloud.

Rádi zorganizujeme i soukromá školení pro organizace jakékoliv velikosti v oblasti České republiky, proto nás neváhejte kontaktovat!

Nadcházející události 7.0

Pokud hledáte další informace týkající se Zabbix 7.0, máte štěstí! Webinář „Co je nového v Zabbix 7.0“ si můžete využít 11. června 2024 ve 12:00 hod CST (Central Standard Time) nebo 12. června 2024 v 10:00 hod EEST (Východoevropský letní čas).

Pokud dáváte přednost více praktickému přístupu, jsou k dispozici také následující workshopy:

„Zabbix Proxy High-availability and Load Balancing“ (18. června 2024, 18:00 hod EEST (Východoevropský letní čas)).
„Nové funkce monitorování webu v Zabbix 7.0“ (20. června 2024, 18:00 hod EEST (Východoevropský letní čas)).

Když už jste u toho, neváhejte prozkoumat webináře a workshopy Zabbix 7.0 LTS v jiných jazycích. Můžete se také podívat na celosvětové události související se Zabbix 7.0 LTS, včetně našeho bezplatného osobního setkání v Rize 19. června a Summitu Zabbix 2024 letos na podzim. 

Jste připraveni na upgrade nebo migraci?

Se zbrusu novou verzí není nikdy lepší čas využít služeb upgradu nebo migrace.

Potřebujete konzultaci ohledně nejnovější verze?

Nejste si jisti, jak ze Zabbix 7.0 vytěžit maximum? Odborní konzultanti dokážou odpovědět na jakékoli otázky týkající se architektury vaší infrastruktury, implementace strategie zálohování a plánování vaší kapacity a zároveň vám poskytnou strategické rady ohledně toho, které služby 7.0 jsou pro vás ty pravé.

Přispějte jako překladatel

Projekt překladu Documentation 7.0 je nyní aktivní, což znamená, že můžete pomoci lokalizovat dokumentaci Zabbix 7.0 do více jazyků. Vaše úsilí pomůže zpřístupnit Zabbix uživatelům po celém světě a za své příspěvky také obdržíte odměnu. Pokyny, které obsahují podstatné informace o projektu, jsou k dispozici zde.

Užitečné odkazy

Chcete-li vidět, co dalšího se chystá do budoucna, podívejte se na plán Zabbix.

Návod a stažení nové verze najdete na stránce ke stažení.

Podrobné pokyny k upgradu krok za krokem jsou k dispozici na naší stránce postup upgradu.

Informace o nových funkcích a změnách zavedených v Zabbix 7.0 LTS naleznete na stránce co je nového v Zabbix 7.0.

Sekce dokumentace co je nového poskytuje podrobný popis nových funkcí.

Úplný seznam nových funkcí a vylepšení najdete v poznámkách k vydání.

Zdroj: Zabbix