Článek přečtěte do 3 min.

O konci hesel se mluví roky, ale stále jsou tady. Ve skutečnosti jsou kritičtější než kdy jindy. Zpráva Bitdefenderu o hodnocení spotřebitelské kybernetické bezpečnosti za rok 2024 nabízí pohled na to, jak lidé zacházejí se zabezpečením svých hesel, a odhaluje některé postupy, které rozhodně bezpečné nejsou.

Žít ve světě bez hesel by bylo hezké, ale ta budoucnost je ještě daleko. Certifikáty, biometrie a přístupové klíče je bezpochyby pomalu nahrazují, ale hesla se stále používají jako záloha a pro mnoho lidí zůstávají primární metodou ověřování.

Globální přehled

Zpráva Bitdefenderu o hodnocení spotřebitelské kybernetické bezpečnosti za rok 2024 ukázala, že 37 % respondentů přiznalo, že si zapsali svá hesla. Navíc 18,7 % používá stejné heslo pro tři nebo více účtů, zatímco 15,8 % používá stejné heslo pro alespoň dva účty.

Toto chování je nebezpečné především proto, že uživatele vystavuje narušení dat a dalším bezpečnostním rizikům.

Na druhou stranu se to začíná zlepšovat na jiných frontách. Přibližně 22,9 % respondentů používá správce hesel, který je mnohem lepší a bezpečnější než vybraný internetový prohlížeč. Mezitím 17,3 % spoléhá na funkci automatického vyplňování svého prohlížeče a 14,4 % využívá možnosti automatického vyplňování svého operačního systému.

Regionální rozdíly

Samozřejmě ne každý má stejný kanál a zdá se, že se v jednotlivých zemích podstatně liší.

  • V rizikovém chování vede Itálie, kde si hesla zapisuje téměř polovina respondentů (41 %).
  • Německo a Austrálie s větší pravděpodobností používají stejné heslo pro více účtů.
  • Spojené státy odhalují vyváženější přístup s mírně vyšším využíváním správců hesel ve srovnání s celosvětovým průměrem.

Zjištění také podrobně popisují použití funkcí automatického vyplňování v prohlížeči, které jsou nejoblíbenější ve Francii a nejméně používané ve Spojeném království.

Klíčové věci

Data podtrhují jasné poselství: zatímco lidé stále silně spoléhají na zastaralé a nebezpečné postupy hesel, správci hesel a možnosti zabezpečeného automatického vyplňování jsou na vzestupu.

Naprostý počet úniků dat by měl dát pauzu každému a přimět uživatele, aby přehodnotili, jak používají hesla a co vlastně dělají poté, co byly jejich přihlašovací údaje prozrazeny.

Pokud lze z těchto dat vyvodit jeden klíčový poznatek, pak to, že se nemusíme bát dlouhých hesel. Ale co je důležitější, měli bychom se skutečně zaměřit na používání jedinečných hesel a spoléhat se na to, že si je pamatují správci hesel. Většina online služeb se stane obětí narušení dat – a není to otázka „pokud“. Není důvod kompromitovat další účty, protože přihlašovací údaje používáme znovu a znovu.

Samozřejmě je lepší být připraven na únik dat pomocí služby, jako je Bitdefender Digital Identity Protection, která vám může pomoci vidět vaši digitální stopu a okamžitě zjistit, zda jsou vaše osobní data a identita ohrožena po porušení dat.

Zdroj: Bitdefender