Článek přečtěte do 3 min.

Bez ohledu na velikost vaší organizace nebo nastavení jsou data protokolů nezbytnou součástí toho, abyste věděli, co se děje ve vaší IT infrastruktuře, a proto je monitorování všech těchto dat pomocí nástroje, jako je Nagios Log Server, zásadní.

Co když chcete monitorovat data protokolu vašeho domácího IT prostředí nebo otestovat Log Server před upgradem na plnou verzi? K tomu je ideální bezplatná verze Log Serveru, takže se nemusíte bát! V tomto článku se budeme zabývat tím, jaké jsou hlavní schopnosti Nagios Log Serveru a jak tyto funkce můžete využít na zmenšené úrovni s bezplatnou verzí.

Co je Nagios Log Server?

Log Server je výkonné řešení pro monitorování a správu protokolů s řadou užitečných funkcí, jejichž cílem je zjednodušit správu dat protokolů. Pomocí Log Serveru můžete shromažďovat, analyzovat a ukládat data protokolů na základě vlastních specifikací a získat rozšířený přehled o datech o vaší infrastruktuře IT. Pro získání tohoto přehledu vám Log Server umožňuje rychle a snadno prohlížet, třídit a konfigurovat protokoly z libovolného zdroje protokolů v jakékoli dané síti. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je přednastavená schopnost přijímat protokoly událostí Windows, syslogy Linuxu a syslogy síťových zařízení, stejně jako informace protokolů z jakéhokoli počítače se systémem Windows nebo Linux. Můžete také přidat další typy protokolů pomocí vestavěných průvodců nastavením serveru protokolu. Chcete-li sloučit všechna vaše upozornění pro protokolová data a další komponenty IT infrastruktury na jedno místo, lze Log Server snadno integrovat s Nagios XI, špičkovým softwarem pro monitorování IT infrastruktury.

Home Dashboard v Nagios Log Server.

Toto jsou jen některé z hlavních funkcí Log Serveru a bez ohledu na velikost vaší infrastruktury budete moci používat většinu, ne-li všechny, jeho funkcí, protože jej můžete snadno škálovat přidáním dalších instancí do váš monitorovací Cluster pro zvýšení výkonu, rychlosti, úložiště a spolehlivosti. Chcete-li začít využívat tyto funkce, jsou ideální prostředí nákupních center pro bezplatné využití výkonu Log Serveru, zatímco 30denní zkušební verze nebo licence pro obchodní prostředí mohou skutečně odemknout škálovatelnost přesně podle vašich potřeb.

Použití Nagios Log Server zdarma

Pokud chcete monitorovat malé domácí prostředí nebo chcete jednoduše vyzkoušet funkčnost ve svém pracovním prostředí, bezplatná verze Log Server je skvělý způsob, jak začít. Tato bezplatná edice vám umožňuje nahrávat až 500 MB dat protokolu za den v sedmidenním klouzavém průměru, přičemž vám stále poskytuje přístup k funkcím, které šetří čas. Jednou z mnoha funkcí, které můžete vyzkoušet, je integrace s Nagios XI s využitím jeho bezplatné verze, která má limit na monitorování sedmi uzlů a 100 kontrol hostitelů a služeb.

Bezplatná verze Log Serveru obsahuje:

  • 500 MB/den (sedmidenní klouzavý průměr).
  • Centralizovaná správa a konfigurace protokolů.
  • Pokročilé dotazy a filtrování.
  • Vestavěný výstražný systém.
  • Neomezený počet uživatelů.
  • Jednoduchý průvodce nastavením.
  • Automatický systém pořizování snímků a zálohování. 
  • Neomezená retence. 
  • A mnohem více!

Pokud si chcete efektivní monitorování a správu protokolů, ale stále si nejste jisti implementací tohoto řešení do vašeho IT prostředí, kontaktujte nás.

Zdroj: Nagios