Článek přečtěte do 2 min.

Zpráva Bitdefender 2024 Consumer Cybersecurity Assessment Report ukazuje, že správa hesel zůstává jednou z nejslabších stránek spotřebitelů, přičemž více než třetina uvedla, že si hesla zapisuje, a téměř pětina používá stejné heslo pro tři nebo více účtů. Není proto asi žádným překvapením, že čtvrtina uživatelů sítě zažila v minulém roce bezpečnostní incident – ​​a toto číslo představuje pouze lidi, kteří skutečně vědí, že byli napadeni.

Kredit: Bitdefender

V Bitdefendru požádali respondenty, kteří utrpěli bezpečnostní incident, aby přesně identifikovali, s jakým typem hrozby se potýkali, a vybrali vše, co se jich týká.

SMS podvody (45,4 %) se ukázaly jako nejčastější bezpečnostní událost, se kterou se spotřebitelé setkali, těsně následované pokusy o podvod (44,4 %) a phishingovými e-maily (42,1 %). Vystavení dat představovalo 27,5 % nahlášených incidentů, následovala infekce malwarem 16,4 % a doxxing 9,2 %.

Kredit: Bitdefender

Respondenti, kteří tvrdí, že dokážou rozpoznat podvod, pravděpodobněji nahlásí, že zažili bezpečnostní incident. Ale ti, kteří neumí rozpoznat podvody, pravděpodobně jeden zažili, aniž by o tom věděli.

Kredit: Bitdefender

Špatná hygiena hesel je hlavním útokem pro kyberzločince. I když někdo používá silná a jedinečná hesla pro každý účet, útočníci stále najdou způsoby, jak je uchopit a převzít tyto účty – buď proto, že nebylo povoleno vícefaktorové ověřování, nebo byli oklamáni a vyzradili své přihlašovací údaje.

Špatní aktéři se často vydávají za podniky nebo státní subjekty, aby oklamali lidi, aby jim předali své osobní údaje. Američané přišli v roce 2023 o více než miliardu dolarů kvůli podvodníkům vydávajícím se za podniky nebo vládní agentury, uvedla FTC v letošní zprávě.

Nedbalí nadšenci do kryptoměn přišli o své celoživotní úspory kvůli špatným praktikám kybernetické bezpečnosti. Americké ministerstvo spravedlnosti nedávno oznámilo 20letý trest pro indického občana, který zfalšoval webovou stránku Coinbase, aby ukradl přes 37 milionů dolarů hráčům na kryptotrhu.

Podvody se množí po celém světě, přesto se spotřebitelé stále zapojují do samolibých praktik kybernetické bezpečnosti. Pro uživatele sítě se stalo nezbytností používat vyhrazené zabezpečení na svých osobních zařízeních. Bitdefender také nabízí Scamio, bezplatný detektor podvodů a službu prevence pro každého, kdo má účet Bitdefender. Máte podezření na určitý telefonní hovor, e-mail nebo SMS? Jednoduše popište situaci našemu chytrému chatbotovi a nechte se jím vést do bezpečí. Se Scamio můžete sdílet přesně to, co chcete zkontrolovat, jako je snímek obrazovky, PDF, QR kód nebo odkaz. Scamio vám během několika sekund dá vědět, zda je to podvod. Pro více informací nás kontaktujte!

Zdroj: Bitdefender