Článek přečtěte do 7 min.

Cílem podvodu Snapchat je téměř vždy převzít váš účet. Jakmile podvodníci získají přístup, mohou vás uzamknout a požadovat od vás hotovost, bitcoiny, dárkové karty a další nebo oklamat vaše přátele nebo rodinu, aby jim poslali peníze.

Problém je v tom, že podvodníci mohou udělat mnoho škodlivých věcí, jakmile získají tyto soukromé informace: ukrást peníze z bankovních účtů a vaši digitální identitu, získat osobní fotografie nebo videa k vydírání nebo dokonce předstírat, že jste vy v jiných podvodech.

Je to ještě znepokojivější, protože Snapchat umožňuje přihlásit se dětem ve věku 13 let a mladí lidé nemusí vždy rozpoznat tato nebezpečí Snapchat.

Tento článek vysvětlí běžné podvody Snapchat a jak se nestát obětí.

Tři fakta o Snapchatu

  • Snapchat má 800 milionů aktivních uživatelů měsíčně po celém světě, včetně 414 milionů aktivních uživatelů denně.
  • V průměru se každý den vytvoří přes 4,75 miliardy Snapů.
  • Uživatelé Gen Z tvoří 51,1 % měsíční aktivní uživatelské základny Snapchat v USA, více než na jakékoli jiné platformě sociálních médií.

(zdroj: Backlinko.com)

Jak odhalit falešný Snapchat účet

Snapchat má spoustu skutečných účtů pro influencery a známé lidi. Existuje však také mnoho falešných účtů vytvořených podvodníky, kteří se vás snaží oklamat.

Vědět, jak rozeznat ty pravé od padělků a hledat tyto znaky:

  • Jedním ze způsobů je podívat se na jejich skóre Snap – to ukazuje, jak jsou aktivní na Snapchatu. Skutečný influencer bude mít velmi vysoké skóre, protože ho hodně využívá. Nízké skóre jen několik stovek pravděpodobně znamená, že se jedná o falešný účet.
  • Můžete také zkontrolovat jejich polohu na mapě Snap a zjistit, zda odpovídá tomu, co říkají. A prohledejte jejich obrázky na Googlu – pokud fotografie pocházejí z jiných webových stránek, pravděpodobně je ukradli.
  • Většina skutečných účtů bude mít také avatara Bitmoji. Takže pokud tam není Bitmoji, je to možná červená vlajka, je to falešné.
  • Buďte opatrní, pokud si vás náhodný účet přidá a okamžitě požádá o pomoc nebo peníze nebo klikne na podivné odkazy. To je typický podvodný krok. Dokonce i účty, které se prohlašují za přátele, mohou být hacknuty, takže pokud se chovají podezřele, znovu zkontrolujte jinou aplikaci.
  • Falešné účty často používají fotografie modelek a předvádějí drahé věci, jako jsou auta a peníze, aby se vás pokusily nalákat. Pokud se vám ale něco zdá příliš dobré na to, aby to byla pravda, obvykle se jedná o podvod. Důvěřujte svým instinktům, pokud vám účet připadá podezřelý.

10 nejčastějších podvodů Snapchat

Zde jsou některé z nejběžnějších způsobů, jak mohou podvodníci získat přístup k vašemu účtu Snapchat:

1. Podvody s obnovením účtu přátel

Někdy podvodníci předstírají, že jsou vašimi přáteli, kterým byl zablokován jejich účet Snapchat. Přidají si vás a řeknou, že jediný způsob, jak obnovit své uživatelské jméno, je poskytnout jim své přihlašovací údaje. Pokud tak učiníte, podvodník se přihlásí k vašemu účtu, uzamkne vás a bude požadovat peníze nebo nevhodné fotografie/videa, aby vás pustil zpět.

2. Podvody s příležitostí k vydělávání peněz

Další metodou, kterou podvodníci používají, je použití dat nalezených na temném webu v důsledku porušení. Používají jej k převzetí účtu Snapchat a předstírají, že jsou uživatelem, a píší přátelům a rodině uživatele.

Budou mluvit o snadném způsobu, jak vydělat peníze nebo získat bezplatné dárkové karty tím, že se zaregistrují na Snapchat s vědomím, že lidé důvěřují svým přátelům a je pravděpodobnější, že se budou řídit jejich doporučeními.

Mohli by například říct: „Právě jsem vydělal 500 dolarů rychlým reklamním koncertem na Snapchatu! Stačilo zaplatit 50 dolarů za přístup a vydělal jsem 10x tolik za týden.“ Pokud jim pošlete peníze za „poplatek“, zmizí s vaší hotovostí. Nebo vás mohou požádat o přihlášení, aby to „nastavili“ a uzamkli vás.

3. Žádost o peníze od „přátel“

Při ukradnutí účtu se podvodníci běžně vydávají za vašeho přítele a žádají o peníze vymýšlením příběhů o neúspěchu.

Říkají něco ve smyslu: „Jsem tak v rozpacích, mého psa právě srazilo auto a já potřebuji 300 dolarů na urgentní operaci. Můžeš mě prosím pomoci?“

Nebo vás požádají, abyste za ně proplatili šek, vložili jej na váš účet a poslali jim peníze, zatímco šek nakonec není krytý nebo číslo účtu je falešné.

Klíčem je být skeptický, kdykoli někdo, dokonce i přátelé, náhodně požádá o peníze. Před odesláním hotovosti ověřte, že jde o ně prostřednictvím jiných kanálů.

4. Phishingové podvody s cílem ukrást vaše přihlašovací údaje

Podvodníci budou posílat falešné e-maily nebo texty, které předstírají, že jsou ze Snapchatu. Tyto zprávy se vás snaží přimět kliknout na odkaz a „přihlásit se“ ke svému účtu z vymyšlených důvodů, jako jsou:

  • Váš účet byl napaden hackery a je třeba jej zabezpečit
  • Pokud je neověříte, vaše snímky budou smazány nebo uniknuty
  • Vyhráli jste soutěž, ale pro převzetí ceny se musíte přihlásit
  • Získejte přístup ke speciálním filtrům nebo slevovým kódům

Pokud kliknete na odkaz a zadáte své uživatelské jméno a heslo, nepřihlásíte se do Snapchatu, ale k podvodníkovi, který zachytí vaše přihlašovací údaje. Podvodník má nyní vaše přihlašovací údaje, aby mohl převzít váš skutečný účet.

5. Vydávání se za tým podpory Snapchat

Někteří podvodníci se vydávají za oficiální pracovníky podpory Snapchatu. Budou posílat zprávy s tvrzením, že vaše soukromé snímky budou smazány nebo zveřejněny, pokud jejich zprávu nepřepošlete.

Zpráva může znít: „Zjistili jsme nevhodný obsah porušující naše pravidla. Chcete-li zabránit zablokování vašeho účtu, musíte tuto zprávu během následujících 24 hodin sdílet se všemi přáteli.“

Snapchat potvrdil, že se jedná o všechny podvody, které nikdy neposílají tento typ e-mailů. Všechny podobné zprávy byste měli ignorovat a nahlásit.

6. Romantické podvody

Seznamovací podvodníci jsou na Snapchatu velmi aktivní, protože zprávy automaticky mizí. Mezi běžné triky patří:

  • Setkání na seznamovací aplikaci, jako je Tinder nebo Bumble, budování vztahu a poté žádost o přechod na Snapchat. Budou vyžadovat intimní fotky/videa a vyhrožovat, že je odhalí, pokud nezaplatíte nebo nesdílíte více.
  • Lov pomocí falešných profilových obrázků atraktivní osoby. Přinutí vás, abyste si mysleli, že jste ve skutečném romantickém vztahu, než nakonec požádáte o peníze, akty atd.
  • Navrhnout datum setkání, ale požádají vás, abyste zaplatili předem za jejich dopravu, ubytování atd. Po zaplacení se už nikdy neobjeví.
  • Cílem podvodníka je rychle vybudovat důvěru a emocionální spojení, než vás zneužije pro peníze nebo sexuální obsah.

7. Podvody „dobrodinců“

Osloví a slíbí, že vás rozmazlí hotovostí, dárky atd., výměnou za budování vztahu. Ale je to jen podvod, kde:

  • Před odesláním příspěvku nebo dárků nejprve požádají o platbu předem a poté zmizí.
  • Požádají o vaše bankovní údaje, aby mohli „vložit peníze“.
  • Pošlou vám peníze z falešného účtu a poté vás požádejte, abyste nějaké peníze poslali zpět prostřednictvím např. dárkových karet.

Jednotlivec například pošle šekem 2 000 $ a požádá vás, abyste jako poděkování koupili za 500 $ v dárkových kartách Steam.

8. Snapchat Girls, obsah pro dospělé a podvody s prémiovým účtem

V tomto schématu falešné účty slibují sdílet exkluzivní obsah a snímky pro dospělé, pokud zaplatíte poplatek za předplatné nebo si koupíte prémiový účet pomocí Venmo, CashApp nebo Zelle. Poté, co zaplatíte, podvodník se na dobro odpojí.

Mohou dokonce požádat o údaje o vašem bankovním účtu, aby „automaticky obnovili“ placené předplatné a zcela vyčerpali vaše prostředky.

9. Podvody s průzkumem nebo soutěží

Falešné účty celebrit, influencerů nebo firem vám nabízejí šanci vyhrát ceny, jako jsou dárkové karty, pokud zaplatíte za účast v soutěži nebo průzkumu. Poté, co zaplatíte poplatek, přestanou komunikovat.

Další metoda je odkazy na průzkum, které vás zavedou na škodlivé stránky, jejichž cílem je ukrást vaše data nebo infikovat vaše zařízení malwarem.

10. Charitativní podvody

Podvodníci vytvářejí účty vydávající se za legitimní neziskové organizace nebo charitativní účely. Žádají o dary prostřednictvím Venmo, CashApp nebo GoFundMe, ale peníze si dají do kapsy sami.

Jak se chránit před podvody Snapchat

Zde je několik chytrých akcí, jak udržet váš účet a informace v bezpečí:

  • Dávejte si pozor na náhodné odkazy nebo QR kódy, a to i od přátel, jejichž účty by mohly být hacknuty. Neklikejte na nic podezřelého.
  • Nikdy nepřijímejte žádosti o přátelství od lidí, které v reálném životě neznáte.
  • Pokud se vám zdá, že účet přítele je hacknutý nebo se chová divně, kontaktujte ho jiným způsobem, abyste si ověřili, že je to skutečně on, než odpovíte.
  • Ignorujte všechny zprávy, které tvrdí, že pocházejí od týmu Snapchat a které se týkají uniklých fotografií nebo žádostí o vaše heslo. Snapchat je nikdy nepošle.
  • Použijte silné, jedinečné heslo o délce alespoň 10 znaků, včetně čísel, symbolů atd. Nepoužívejte hesla opakovaně v různých aplikacích.
  • Povolit dvoufaktorové ověřování.
  • Upravte nastavení ochrany osobních údajů tak, abyste omezili, kdo může vidět vaši polohu, najít vás pomocí Rychlého přidání, přijímat od vás snímky atd.
  • Aktualizujte svůj e-mail a telefonní číslo ve svém účtu pro případ, že se ztratíte a budete potřebovat ověřit svou identitu.
  • Neotevírejte ani se nezapojujte do náhodných účtů, které odnikud odesílají explicitní nebo provokativní obsah. Stačí je zablokovat.
  • Nikdy nesdělujte žádné osobní údaje nebo přihlašovací údaje ani neposílejte peníze lidem, které neznáte a kterým v reálném světě nevěříte.
  • Použijte Scamio k detekci podvodů a podvodníků. Pokud někdy obdržíte nějaké zprávy nebo QR kódy na Snapchat, o kterých si nejste jisti, použijte Scamio, naši službu detekce podvodů poháněnou umělou inteligencí. Jediné, co musíte udělat, je poslat Scamio jakékoli podezřelé texty, zprávy, odkazy, QR kódy nebo obrázky, se kterými se na Snapchatu setkáte. Scamio je analyzuje a dá vám vědět, zda se jedná o podvody.

Scamio je zdarma a je k dispozici na Facebook MessengerWhatsApp a ve vašem webovém prohlížeči.

Chraňte své rodinné příslušníky před podvodníky Snapchat

Pokud je váš účet napaden hackery, mohou se za vás vydávat podvodníci a zaměřovat se na vaši rodinu a přátele. Mohou se od nich pokusit podvést peníze tvrzením, že potřebujete finanční pomoc nebo potíže. Případně mohou vašim blízkým posílat znepokojivé zprávy, které vypadají, jako by přicházely od vás, což vaši rodinu a přátele znepokojuje.

Chcete-li tomu zabránit:

  1. Sdílejte informace o běžných podvodech Snapchat se svou rodinou.
  2. Proveďte své rodiče nebo prarodiče, jak rozpoznat varovné signály, jako jsou účty vyžadující peníze, osobní údaje nebo neobvyklé požadavky.
  3. Zdůrazněte, že by měli vždy ověřit jakýkoli související nárok prostřednictvím jiných kanálů, než začnou jednat.
  4. Sdílejte s nimi Scamio a ukažte jim, jak to funguje, aby se nenechali oklamat.

Otázky a odpovědi

Otázka: Jak mohu nahlásit podezřelý účet na Snapchatu?

Snapchat poskytuje funkci hlášení v aplikaci, která vám umožňuje nahlásit obsah, nevhodné chování (jako je obtěžování) a podvody jejich týmu pro důvěru a bezpečnost. Jednoduše klepněte na tlačítko „Nahlásit“ na snímku, příběhu nebo účtu. Snapchat říká, že na hlášení zareagují do dvou hodin, aby minimalizovali potenciální škody.

Otázka: Co mám dělat, když je můj účet Snapchat napaden?

Pokud máte podezření, že váš účet Snapchat byl hacknut nebo kompromitován, existuje několik známek, na které byste si měli dát pozor:

  • Zablokování vašeho účtu.
  • Spam odeslaný z vašeho účtu.
  • Upozornění na někoho, kdo se přihlásí z jiného umístění, IP adresy nebo zařízení.
  • Nové kontakty byly přidány bez vašeho svolení.
  • Někdo mění e-mail nebo telefonní číslo spojené s vaším účtem.

Pokud si některého z nich všimnete, měli byste nahlásit napadený účet Snapchatu. Zástupce bude muset ověřit vaši identitu, ale nikdy nebude chtít vaše heslo nebo přístupový kód My Eyes Only.

Otázka: Jak mohu zabránit napadení mého Snapchatu?

Chcete-li zabránit napadení vašeho Snapchatu, povolte dvoufaktorové ověřování pomocí ověřovací aplikace pro další vrstvu zabezpečení. Nepřijímejte náhodné žádosti o přátelství od cizích lidí. Dejte si pozor na jakékoli zprávy, které tvrdí, že pocházejí od týmu Snapchat o problémech s účtem – jde o běžnou podvodnou taktiku. Používejte silné a složité heslo a pravidelně je aktualizujte. Neklikejte na podezřelé odkazy, i když se zdá, že pocházejí od přátel, jejichž účty mohly být kompromitovány. Nakonec udržujte svou přidruženou e-mailovou adresu a telefonní číslo aktuální pro případ, že byste potřebovali ověřit svou identitu.

Zdroj: Bitdefender