Článek přečtěte do 5 min.

Rostoucí společnosti potřebují, aby jejich řešení pro monitorování IT infrastruktury bylo možné škálovat s nimi. Když společnosti dosáhnou bodu růstu, kdy jejich řešení s otevřeným zdrojovým kódem nedokáže držet krok, těží z implementace řešení pro monitorování IT infrastruktury na podnikové úrovni, jako je Nagios XI

Aby správci systému získali schválení rozpočtu potřebného k upgradu na Nagios XI, často potřebují sestavit důvod, proč to potřebují. Správci systému by měli mít na paměti tyto tipy při prodeji Nagios XI svým týmům.

Zaměřte se na faktory, které ovlivňují podnikání

Při vytváření případu pro XI ve vaší rostoucí společnosti nezapomeňte zdůraznit, jak může mít pozitivní dopad na obchodní faktory, jako je produktivita, alokace zdrojů a důsledky prostojů.

Společnosti jsou produktivnější, když běžné úkoly převezmou méně techničtí uživatelé, kteří ušetří čas správcům systému, aby se soustředil na důležitější obchodní záležitosti, které vyžadují jejich úroveň odborných znalostí. XI zvyšuje produktivitu rostoucích společností, protože umožňuje systémovým administrátorům, kteří jsou drahými zdroji, delegovat běžné úkoly méně technickým uživatelům pomocí snadno použitelného rozhraní XI a funkcí point-and-click, jako jsou konfigurační průvodci.

Správce – Správa nastavení upozornění

XI také výrazně snižuje dopad prostojů díky svým monitorovacím a výstražným schopnostem, které umožňují správcům systému nastavit výstrahy, aby upozornili uživatele na potenciální problémy předtím, než dojde k výpadku zařízení, serveru nebo sítě. Toto proaktivní upozorňování pomáhá IT týmům řešit problémy dříve, než povedou k prostojům, které mohou ovlivnit schopnost organizace sloužit svým zákazníkům.

Vysvětlete, proč je schopnost monitorovat jakékoli zařízení důležitá

Flexibilita XI a jeho schopnost rychle monitorovat běžně používaná zařízení jsou klíčovými faktory, které je třeba zdůraznit při prodeji XI vašemu týmu, protože tyto funkce vám umožní zajistit si monitorování budoucnosti.

Configure - Configuraiton Wizards

Společnosti nemohou předvídat každé zařízení, nástroj nebo aplikaci, které budou muset v budoucnu sledovat. Z tohoto důvodu musí společnosti používat software pro monitorování IT, který neomezuje druhy zařízení, která mohou monitorovat. XI je schopen monitorovat téměř cokoli pomocí svých vestavěných průvodců a pluginů nebo vlastních pluginů napsaných uživateli. XI také podporuje širokou škálu metod založených na agentech a metod bez agentů a podporuje několik architektonických přístupů.

Další výhodou použití XI, řešení na podnikové úrovni s kořeny open source, je to, že komunita Nagios již udělala práci, aby zjistila, jak monitorovat tisíce různých zařízení. Nagios vzal nejčastěji monitorovaná z těchto zařízení a vytvořil více než 70 snadno použitelných konfiguračních průvodců v XI, které umožňují společnostem nakonfigurovat nové zařízení pro monitorování během několika minut. Tato jednoduchost umožní členům vašeho týmu využívat XI bez ohledu na úroveň jejich zkušeností.

Ukažte výhody reportingu

Chcete-li vytvořit efektivní případ pro XI, měli byste také ukázat, jak reporting na úrovni vedoucích pracovníků pozvedá funkci IT a vybavuje je informacemi, které podpoří kritické obchodní diskuse.

XI poskytuje vedoucím pracovníkům rychlý přístup ke spotřebním datům prostřednictvím zpráv, které demonstrují výkon a dostupnost IT prostředí. Tyto zprávy poskytují vedoucím pracovníkům informace potřebné k vedení rozhovorů o plánu IT a budoucích investicích.

Zprávy - Zpráva SLA

Některé zprávy, které je třeba pro tento účel zdůraznit, jsou zprávy o plánování kapacit a zpráva SLA, které jsou obě dostupné v Enterprise Edition XI. Zpráva Capacity Planning Report pomáhá systémovým administrátorům předvídat, kdy zařízení dosáhnou své provozní kapacity, a informuje společnosti, kdy potřebují zakoupit nový IT hardware nebo riskovat selhání IT zařízení. Zpráva SLA je užitečná pro společnosti, které mají smlouvy SLA k údržbě a potřebují mít možnost sledovat, zda plní své cíle SLA. Tyto zprávy jsou jen dvě z mnoha dostupných v XI.

Další klíčovou funkcí Enterprise Edition, kterou je třeba uvést, je možnost plánovat zprávy, což umožňuje IT týmu doručovat zprávy přímo na e-mail vedoucího pracovníka podle stanoveného plánu. Tato funkce poskytuje hodnotu zejména vedoucím pracovníkům, protože je informuje o tom, co funguje dobře a co ne.

Diskutujte o bezpečnostních důsledcích

Bezpečnost je zásadní důsledek, který je třeba zvážit při prodeji XI vašemu týmu. Čím více dat má společnost, tím důležitější je investovat do silných postupů kybernetické bezpečnosti.

Přestože XI není nástroj pro kybernetickou bezpečnost, pomáhá týmům zlepšit jejich kybernetickou bezpečnost tím, že proaktivně kontroluje abnormality a bezpečnostní problémy a rychle informuje správné členy IT týmu. Přizpůsobitelné prahové hodnoty řešení a komplexní možnosti monitorování umožňují správcům systému definovat, jaké typy událostí budou spouštět výstrahy. Některé společnosti se například mohou rozhodnout dostávat upozornění, pokud je obsah webové stránky upraven nebo pokud dochází k abnormálnímu chování souborů nebo adresářů na základě definovaných kritérií.

Vzhledem k tomu, že XI je on-premise řešení, může také splňovat bezpečnostní požadavky vaší organizace. Být místním řešením znamená, že máte pod kontrolou, jak se nasazuje, a nemusíte si dělat starosti s bezpečnostními problémy, které jsou spojeny s řešeními nasazenými v cloudu. Tento typ nasazení má také výhodu v tom, že vaše data jsou soukromá. Jako místní řešení neshromažďujeme vaše data, takže vaše implementace XI a statistiky, které poskytuje, jsou pouze na vás.

Dalším bodem, který je třeba zmínit, je, jak může XI poskytnout další poznatky prostřednictvím integrace s jinými řešeními Nagios. Spárování XI s dalšími nástroji, jako je Nagios Log Server a Nagios Network Analyzer, dále posiluje monitorování zabezpečení tím, že vám poskytuje lepší přehled o potenciálních bezpečnostních hrozbách. Pomocí Log Serveru můžete povolit kontroly událostí protokolu, jako jsou neúspěšná přihlášení a pokusy o vložení kódu, zatímco Network Analyzer vám umožní identifikovat jakoukoli abnormální síťovou aktivitu.

Správce – Správa uživatelů

Správa uživatelů a oprávnění XI také přidávají další vrstvu zabezpečení, protože pomáhají správcům systému spravovat viditelnost a schopnosti každého zaměstnance. Při nástupu nového zaměstnance může správce systému zkopírovat úroveň oprávnění uživatele, kterou by měl mít nový zaměstnanec, a tato oprávnění udělit. Tato zobrazení pro více nájemců zabraňují společnostem přidělovat zbytečný administrátorský přístup zaměstnancům, kteří jej nepotřebují.

Ukažte dopad centralizovaného pohledu

Provoz z jediného pohledu šetří IT týmům drahocenný čas přepínáním mezi nástroji a umožňuje propojení dat napříč produkty pro efektivnější monitorování, upozorňování a hlášení.

Zprávy – 5 nejlepších mluvčích podle IP (posledních 24 hodin) [Integrace analyzátoru sítě Nagios]

XI to umožňuje bezproblémovou integrací se serverem Log Server a Network Analyzer, který funguje jako centrální monitorovací centrum, které spojuje data z ostatních řešení. Díky této integraci se výstrahy z Log Serveru a Network Analyzeru dostanou do XI, což poskytuje centralizovanou viditelnost dat o stavu sítě, zařízení a webových stránek shromážděných řešeními. Výsledkem je, že váš tým může věnovat více času úkolům, které vyžadují jeho pozornost a odborné znalosti, místo toho, aby trávil čas kontrolou více nástrojů.

Zdroj: Nagios