Článek přečtěte do 4 min.

Nagios Core je originální řešení s otevřeným zdrojovým kódem a je skvělé pro monitorování a upozornění prostředích, pokud máte spoustu času věnovat nastavení Avšak pro větší prostředí, která potřebují řešení, které může být spuštěno do oběda, je místo, kde přichází do hry Nagios XI. Nagios XI umí vše, co Core, ale je pro uživatele jednodušší.

Pokud jste uživatelem Nagios Core po dlouhou dobu, může se vám přechod na Nagios XI zdát skličující z mnoha důvodů. Pro uživatele Core zjednodušili upgrade na naše řešení monitorování sítě na podnikové úrovni. Postupujte podle níže uvedených kroků a odkazujte na Nagios Knowledge Base, abyste zajistili hladký přechod z Core na XI. 

1. Nastavte testovací prostředí Nagios XI pomocí bezplatné 30denní zkušební verze

Chcete-li začít, stáhněte si bezplatnou 30denní zkušební verzi XI, abyste se mohli seznámit s řešením a zjistit, zda může splňovat vaše potřeby monitorování. S níže uvedeným výukovým programem pokrývajícím všechny čtyři způsoby instalace trvá stažení a spuštění monitorování zařízení, serverů a aplikací pouze asi 20 minut.

Začněte s testovacím serverem XI je ideální příležitostí otestovat monitorování vašich zařízení a prozkoumat jeho řídicí panely, zprávy a další užitečné funkce, jako je 70+ snadno použitelných průvodců monitorováním, které jsou součástí dodávky. Testovací prostředí také pomůže zajistit, že všechna vaše kritická data budou schopna správně přenést z Core do plné produkční verze.

Pokud během zkušebního období potřebujete jakoukoli pomoc, máte možnost rezervovat si relaci Quickstart, což je relace s technickou podporou Nagios, kde můžete získat pomoc s počátečním nastavením vaší instance Nagios XI. Během Rychlého startu můžete klást otázky a naučit se, jak plně využít zkušební verzi XI. Pokud po rychlém startu potřebujete další pomoc, plány podpory jsou k dispozici ke koupi na webu podpory Nagios.

2. Migrujte svá data do nové instance Nagios XI

Je běžnou mylnou představou, že uživatelé Core nemohou migrovat svá stávající data do Nagios XI, ale to není přesné, protože v Nagiosu vytvořili efektivní proces, který migraci co nejvíce usnadnil. Za prvé, budete chtít nasadit nový XI instance. Nainstalujte XI na samostatný fyzický server, pokud máte virtualizační platformu, jako je VMware, můžete použít předem zabalený virtuální stroj Nagios k rychlé instalaci XI a poté otestovat nové nastavení. Můžete nahrát jakékoli další pluginy nebo nasadit vlastní skripty, které jste mohli mít na Core během testovací fáze. Nyní je čas začít s migrací vašich základních dat.

Grafika Nagios Core to Nagios XI

Od Nagios 5.8 mohou uživatelé automaticky migrovat svá Core data do XI. Všimněte si, že budete muset mít Python nainstalovaný ve vaší Core Instance, abyste mohli automaticky migrovat svá data, takže se ujistěte, že jste Python nainstalovali, než začnete. Další informace o automatické migraci naleznete v části Automatická migrace jádra Nagios do Nagios XI.

Pokud nemáte nainstalovaný Python nebo používáte XI verzi nižší než 5.8, můžete postupovat podle pokynů v této alternativní metodě migrace. Tato metoda zahrnuje nasazení nové instance Nagios XI, nahrání pluginů a skriptů a migraci konfiguračních souborů Nagios Core. Úplný přehled migrace naleznete v příručce Migrace z jádra Nagios“.

3. Dokončete nastavení a ověřte, zda Nagios XI funguje správně

Po úspěšné migraci dat Core do nové instance XI nastavte uživatelská oprávnění pomocí pohledů XI pro více tenantů. Tato zobrazení vám umožňují řídit, kteří zaměstnanci mohou v rámci řešení co vidět, takže zaměstnanci uvidí pouze informace, které jsou relevantní pro jejich práci. Po nastavení uživatelů vyberte, kdo bude upozorněn, když nastanou problémy.

Jakmile dokončíte uživatelská oprávnění, ověřte, že instance funguje správně, tím, že zkontrolujete, že vaši hostitelé a servery přenášejí data podle očekávání a že XI přijímá informace potřebné k efektivnímu monitorování.

4. Vyřaďte z provozu svou základní instanci Nagios

Posledním krokem při migraci z Core na XI je vyřazení vaší Core Instance z provozu po dokončení migrace. Důrazně doporučujeme ponechat si zálohu Core serveru a jeho konfiguračních souborů pro případ, že byste je v budoucnu potřebovali. Vyřazení jádra z provozu, toto je stejně jednoduché jako vypnutí staré instance jádra Nagios.

Obrazovka Přidat nového uživatele z ovládacího panelu Nagios XI Admin Dashboard. Zobrazeno v tématu Neptun.

Přechod na vylepšené prostředí monitorování

Nagios XI je vytvořen na základech Nagios Core, takže můžete stavět na výkonu, funkčnosti a všestrannosti Core a zároveň vylepšit své sledování pomocí zjednodušeného uživatelského rozhraní XI a dalších funkcí. Přesto může být zdrcující přejít z řešení, které znáte, na něco nového. Nagios umožňuje migraci na XI tak snadno, že můžete vidět výhody našeho monitorovacího řešení na podnikové úrovni, které šetří čas a náklady, aniž byste se museli obávat ztráty svých základních dat.

Jste připraveni to vyzkoušet? Neváhejte nás kontaktovat.

Zdroj: Nagios