Článek přečtěte do 2 min.

Google plánuje odstranit kontroverzní funkci z mobilního prohlížeče Chrome poté, co několik uživatelů oznámilo, že několik jednoduchých stisknutí tlačítka by mohlo nechtěně vymazat celou databázi uložených hesel z vestavěného Správce hesel v prohlížeči.

Jak oznámila Android Police, uživatel Redditu /u/harish9294 svěřil vestavěnému správci hesel společnosti Google všechna svá hesla v telefonu Google Pixel, aby byl zajištěn „integrovaný a jednotný zážitek“.

Vymazání dat mobilního prohlížeče Chrome může také vymazat vaše hesla

Když měl uživatel pocit, že webový prohlížeč na mobilním zařízení běží trochu pomalu, rozhodl se vymazat jeho historii a mezipaměť, což je na mobilních zařízeních jinak běžná operace.

Při přístupu k funkci mazání dat si však všiml, že pole „Uložená hesla“ bylo ve výchozím nastavení zaškrtnuto. Přestože jsou hesla k dispozici pro všechna zařízení synchronizovaná se stejným účtem Google, vymazání dat prohlížeče, když byla tato možnost aktivní, skončilo vymazáním celého trezoru hesel uživatele.

Žádná možnost obnovení pro vymazaná hesla Chrome

Jinými slovy, Chrome okamžitě vymazal všechna hesla z trezoru vestavěného správce hesel na všech synchronizovaných zařízeních, bez možnosti obnovení. Kontaktování týmu podpory Google se ukázalo jako marné, protože nemohli obnovit hesla.

Google nyní plánuje odstranit funkci, která umožňuje neuvěřitelně snadno ztratit celé zásoby hesel stisknutím několika tlačítek.

„Ano, přepínač odstraníme,“ uvedl zástupce společnosti Google ve zprávě o problému s prohlížečem Chromium. „Ale než budeme moci přejít k implementaci, potřebuje nějaký čas na přípravu.“

Google plánuje odstranit problematickou funkci

I když odstranění přepínače může chvíli trvat, Google by mohl implementovat dočasná řešení, která by uživatelům alespoň ztížila náhodné vymazání měsíců nebo dokonce let uložených hesel. Například zakázání této možnosti ve výchozím nastavení nebo vyžádání opakovaných potvrzení před tím, než dojde k nevratné akci, může zabránit tomu, aby uživatelé ztratili všechna svá hesla během mrknutí oka.

Použití dedikovaného správce hesel zachránilo den

Přestože uživatel Redditu nakonec přišel o celý svůj trezor ve vestavěném správci hesel Google Chrome, situaci zachránil vyhrazený nástroj, který uživateli umožnil obnovit svá hesla.

Bitdefender Password Manager vám například může pomoci bezpečně ukládat, organizovat a spravovat všechna vaše online hesla. Kromě spolehlivých kryptografických algoritmů zahrnuje pokročilé funkce, jako je komplexní import hesel, generátor hesel a poradce síly, automatické vyplňování a multiplatformní synchronizace. Pro více informací, nás neváhejte kontaktovat.

Zdroj: Bitdefender