Článek přečtěte do < 1 min.

Evropská komise zahájila formální řízení proti společnosti Meta

V rámci vyšetřování zaměřeného na Facebook a Instagram. Cílem je zjistit, zda společnost porušila zákon o digitálních službách (DSA), zejména pokud jde o nezletilé.

Toto vyšetřování nepřichází z čistého nebe. V září 2023 požádala Evropská komise společnost Meta, aby poskytla další informace o opatřeních, která přijala na ochranu nezletilých v souvislosti s DSA, zejména pokud jde o rizika pro duševní zdraví a fyzické zdraví o využívání jejich služeb nezletilými.

Ukázalo se, že reakce Meta spustila řízení, protože systémy a algoritmy používané Facebookem a Instagramem mohou stimulovat behaviorální závislosti u dětí a také vytvářet takzvané „efekty králičí díry“. Navíc systémy, které Meta zavedla, aby zabránily dětem v přístupu k jejich službám, nemusí být dostatečné.

„Dnes podnikáme další krok k zajištění bezpečnosti pro mladé online uživatele. Zákonem o digitálních službách jsme zavedli pravidla, která mohou chránit nezletilé při interakci online,“ řekla výkonná viceprezidentka pro Evropu připravenou pro digitální věk Margrethe Vestagerová.

„Máme obavy, že Facebook a Instagram mohou stimulovat behaviorální závislost a že metody ověřování věku, které Meta zavedla do svých služeb, nejsou adekvátní a nyní budou pokračovat v hloubkovém vyšetřování. Chceme chránit duševní a duševní zdraví mladých lidí.“ fyzické zdraví.“

Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, řekl, že EU nebude šetřit úsilím na ochranu dětí. Bude dokonce zkoumat úroveň soukromí, kterou každá služba poskytuje nezletilým, řekl.

Před necelým měsícem zahájila Evropská komise další formální řízení proti společnosti Meta, a to jak ve vztahu k Facebooku, tak Instagramu, ve věci klamavé reklamy, politického obsahu, mechanismů upozornění a akcí a mnoha dalších.

Zdroj: Bitdefender